Igiena cibernetică pentru companii: reguli esențiale pentru protecția datelor, dispozitivelor și utilizatorilor

8 decembrie 2023

Așa cum avem reflexul să închidem ușa mașinii sau a casei atunci când plecăm, la fel ar trebui să avem reflexul de a respecta regulile de securitate cibernetică atunci când activăm în mediul digital. Igiena cibernetică se referă la practicile și obiceiurile care asigură protecția datelor, dispozitivelor și a utilizatorilor împotriva atacurilor informatice. 

Mai multe detalii

Ce înseamnă și ce face mai exact Microsoft Copilot?

1 decembrie 2023

Microsoft Copilot a fost cuvântul de ordine la evenimentul Ignite 2023 și pare să fie principala preocupare a companiei în următorii ani. La modul general, Microsoft Copilot este un asistent inteligent virtual, care poate îndeplini automat sau poate ajuta utilizatorii de soluții și servicii Microsoft în derularea unor diverse sarcini.

Mai multe detalii

Ce înseamnă risc cibernetic si cum te poti proteja

15 noiembrie 2023

Dependența tot mai mare de tehnologie și mediul digital face ca incidentele de securitate cibernetică să devină unul dintre principalii factori de risc în activitatea unei organizații. Realitatea socio-economică, surprinsă permanent de mass-media, arată că incidența atacurilor cibernetice este tot mai mare și că acestea generează pierderi financiare deloc de neglijat.

Mai multe detalii

Ați văzut noul Teams? Merită upgrade-ul?

30 octombrie 2023

Am văzut noul Teams și credem că merită upgrade-ul, nu doar pentru că este simplu de făcut și pentru că aduce câteva avantaje. Pe scurt, aplicația desktop Microsoft Teams pentru Windows și Mac are o versiune nouă, care promite o experiență superioară de utilizare. 

Mai multe detalii

PRAS a devenit Microsoft Solutions Partner for Infrastructure (Azure)

2 octombrie 2023

Vă anunțăm cu bucurie că Pras Consulting a obținut certificarea Microsoft Solutions Partner for Infrastructure (Azure). Acest lucru înseamnă că avem recunoașterea oficială a Microsoft cu privire la capacitatea noastră reală de a derula cu succes proiecte de migrare a oricăror componente de infrastructură IT în cloudul Azure.

Mai multe detalii

8 activități concrete pe care știe să le facă un chatbot

20 septembrie 2023

Un magazin online a derulat recent un test, direcționând aleatoriu clienții care solicitau suport către un agent uman sau către un chatbot. La final, a realizat un sondaj asupra nivelului de satisfacție, iar surpriza a fost mare: chatbotii au obținut un scor de 85,7%, cu 2 procente mai mare decât angajații umani. Mai mult, în Statele Unite, interacțiunile cu chatbotii au devenit atât de naturale, încât legea obligă companiile să avertizeze explicit utilizatorii că nu dialoghează cu o persoană.

Mai multe detalii

Pras pune umărul la digitalizarea CJ Ilfov

13 septembrie 2023

La finalul lunii august, CJ Ilfov a anunțat oficial finalizarea unui prim proiect de digitalizare a instituției, în care Pras Consulting a fost principalul partener tehnologic. Finanțat prin Programul Național Capacitate Administrativă 2014-2020, proiectul a vizat digitalizarea serviciilor publice pe care CJ Ilfov le oferă cetățenilor, persoane fizice sau juridice. 

Mai multe detalii

Microsoft Teams a învățat limba română

18 august 2023

Luna trecută, Microsoft a adăugat două funcții inteligente în Teams, cu dedicație pentru vorbitorii de limbă română: subtitrare live și transcriere.

În majoritatea cazurilor, aplicațiile de text-to-speech sau speech-to-text nu au limba română pe lista de priorități și de aceea nu avem pe mașini recunoaștere vocală în limba română, iar ChatGPT oferă răspunsuri și mai bine structurate în engleză.

Mai multe detalii

IT Asset Disposition. Serviciile care vă asigură distrugerea totală a suporturilor de stocare a datelor.

25 iulie 2023

Banca de investiții Morgan Stanley a fost amendată cu 35 de milioane de dolari după ce informații confidențiale despre clienți (date din categoria PII) au fost lăsate pe hard disk-uri și servere în urma dezafectării unui centru de date. Conform relatărilor din mass media, episodul a avut loc în 2016 și a avut la bază decizia companiei de a face o economie de circa 100.000 USD.

Mai multe detalii

1900 de manageri au fost întrebați ce înseamnă Transformare Digitală.

Care crezi că a fost răspunsul?

06 iulie 2023

Tot mai multe organizații vor transformare digitală, organizațiile publice pentru că le obligă legislația, IMM-urile pentru că există finanțări nerambursabile prin programe precum Digitalizare IMM, companiile mari pentru că înțeleg bine avantajele aduse de tehnologie.

Mai multe detalii

Inteligența Artificială transformă securitatea cibernetică. Întrebarea este: în bine sau în rău?

27 iunie 2023

2023 va rămâne fără îndoială marcat de apariția uneltelor de Inteligență Artificială generativă ca ChatGPT și Google Bard. ChatGPT a devenit aplicația cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile, ajungând la 100 de milioane de utilizatori în doar două luni și fiind integrată în cele mai diverse domenii de activitate, de la artă la securitatea cibernetică.

Mai multe detalii

Semnătura electronică, obligatorie în administrația publică din 4 iulie

14 iunie 2023

Începând cu 4 iulie 2023, instituțiile publice sunt obligate să accepte documentele în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată sau avansată. Măsura este prevăzută prin Legea nr. 9/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2016 și face parte din strategia națională de digitalizare, conturată tot mai evident după pandemie.

Mai multe detalii

Ce înseamnă infrastructură convergentă și ce beneficii aduce?

30 mai 2023

În lumea tehnologiei moderne, infrastructura convergentă este unul dintre conceptele esențiale și are ca scop simplificarea și optimizarea operațională. Pe scurt, o infrastructură convergentă este o abordare unitară a mediului IT care combină toate componentele: rețea, servere, stocare și virtualizare într-un singur echipament.

Mai multe detalii

Cât de necesar este un plan de continuitate operațională în 2023

9 mai 2023

Fie că vorbim despre catastrofe naturale, probleme tehnice sau atacuri cibernetice, un plan de continuitate operațională sau „business continuity plan” (BCP) face posibilă reluarea sau menținerea activității înainte, în timpul și după un eveniment care ar putea perturba activitatea normală a unei organizații. Un plan de continuitate operațională (BCP) este un set de proceduri și politici pentru a asigura că o organizație poate continua să își desfășoare operațiunile în condiții de urgență sau de criză.

Mai multe detalii

Infrastructura ca Serviciu, 5 motive pentru care companii din întreaga lume optează pentru migrare în cloud

28 aprilie 2023

Cloud computing-ul a schimbat complet modul în care companiile au acces la tehnologie. Ceea ce altădată era cumpărat (aplicații, servere, stocare, securitate) astăzi este închiriat și plătit prin abonament. Orientarea către Infrastructura ca Serviciu (IaaS), adică migrare în cloud a capacităților de procesare și stocare a datelor, este un fenomen care crește constant ca amploare.

Mai multe detalii

Ce înseamnă cultură de securitate cibernetica și cum se construiește

12 aprilie 2023

Dacă cel mai celebru fost hacker din lume, Kevin Mitnick, are dreptate, iar „veriga slabă din orice sistem IT rămân oamenii”, atunci o cultură de securitate cibernetică ține de schimbarea de mentalitate și trebuie întemeiată pe înțelegerea și respectarea elementelor de bază în materie de protecție digitală.

Mai multe detalii

Microsoft 365 Copilot – un nou mod de a lucra cu inteligența artificială  

29 martie 2023

2023 se anunță anul inteligenței artificiale, după ce lansarea ChatGPT de către OpenAI a declanșat o frenezie generală la nivel global. Pentru că Microsoft este unul dintre principalii investitori în OpenAI era previzibil că va urma integrarea acestei tehnologii în cât mai multe produse.

Mai multe detalii

Citeste mai mult

Cyber Threat Intelligence sau cum să fii cu un pas înaintea atacatorilor 

21 martie 2023

Dacă hackerii ne spionează tot timpul, cum îi putem spiona şi noi pentru afla în timp util ce pun la cale? Simplu, prin servicii de Cyber Threat Intelligence. Există companii care monitorizează atent activitatea pe darkweb (partea ascunsă a Internetului) şi schimbul de informații dintre grupurile de hackeri şi pot livra alerte timpurii atunci când o organizaţie (domeniu de activitate, utilizatori, parteneri de afaceri) este luată în vizor.

Mai multe detalii

Cloud Back-up: Multe beneficii și la fel de mulți furnizori

6 martie 2023

Pentru că astăzi majoritatea datelor pe care le producem sunt pe suport digital,  riscul de pierdere al acestora devine tot mai mare. Un suport de stocare defect, un laptop furat, o cădere de curent sau un atac ransomware sunt doar câteva situații, care ne pot da activitatea peste cap. Conform Veeam Data Protection Trends Report 2022 (la care au participat cca 3.000 de IT manageri) în medie 2 din 5 servere au avut o problemă de funcţionare în ultimele 12 luni și în medie doar 64% din datele pierdute în urma incidentelor au fost recuperate.

Mai multe detalii

Consultanță tehnică pentru Digitalizare IMM prin PRAS Consulting

15 februarie 2023

După multiple amânări şi schimbări, Digitalizare IMM  ia startul pe 15 februarie. Deşi bugetul și metodologia au suferit mai multe modificări în ultimele zile, esenţa rămâne aceeaşi: Digitalizare IMM este un program foarte complex, iar companiile care doresc să aplice pentru aceste granturi au nevoie de consultanţă IT, nu doar de consultanţă în fonduri europene.

Mai multe detalii

Informații utile pe care trebuie să le știți despre Legea Securității Cibernetice

10 ianuarie 2023

Una dintre noutățile anului 2023 va fi Legea Securității Cibernetice, aprobată deja de Parlament și trimisă spre promulgare la Cotroceni. Legea Securității Cibernetice este în discuție încă din anul 2015, suferind mai multe dezbateri și modificări și definește cadrul juridic și instituțional ce face referire la organizarea și desfășurarea activităților din domeniile securitate cibernetică şi apărare cibernetică, a mecanismelor de cooperare şi a responsabilităţilor instituţiilor cu atribuţii în aceste domenii.

Mai multe detalii