Așa cum avem reflexul să închidem ușa mașinii sau a casei atunci când plecăm, la fel ar trebui să avem reflexul de a respecta regulile de securitate cibernetică atunci când activăm în mediul digital. Igiena cibernetică se referă la practicile și obiceiurile care asigură protecția datelor, dispozitivelor și a utilizatorilor împotriva atacurilor informatice.
Microsoft Copilot a fost cuvântul de ordine la evenimentul Ignite 2023 și pare să fie principala preocupare a companiei în următorii ani. La modul general, Microsoft Copilot este un asistent inteligent virtual, care poate îndeplini automat sau poate ajuta utilizatorii de soluții și servicii Microsoft în derularea unor diverse sarcini.
Dependența tot mai mare de tehnologie și mediul digital face ca incidentele de securitate cibernetică să devină unul dintre principalii factori de risc în activitatea unei organizații. Realitatea socio-economică, surprinsă permanent de mass-media, arată că incidența atacurilor cibernetice este tot mai mare și că acestea generează pierderi financiare deloc de neglijat.
Am văzut noul Teams și credem că merită upgrade-ul, nu doar pentru că este simplu de făcut și pentru că aduce câteva avantaje. Pe scurt, aplicația desktop Microsoft Teams pentru Windows și Mac are o versiune nouă, care promite o experiență superioară de utilizare.
Vă anunțăm cu bucurie că Pras Consulting a obținut certificarea Microsoft Solutions Partner for Infrastructure (Azure). Acest lucru înseamnă că avem recunoașterea oficială a Microsoft cu privire la capacitatea noastră reală de a derula cu succes proiecte de migrare a oricăror componente de infrastructură IT în cloudul Azure.
Un magazin online a derulat recent un test, direcționând aleatoriu clienții care solicitau suport către un agent uman sau către un chatbot. La final, a realizat un sondaj asupra nivelului de satisfacție, iar surpriza a fost mare: chatbotii au obținut un scor de 85,7%, cu 2 procente mai mare decât angajații umani. Mai mult, în Statele Unite, interacțiunile cu chatbotii au devenit atât de naturale, încât legea obligă companiile să avertizeze explicit utilizatorii că nu dialoghează cu o persoană.
La finalul lunii august, CJ Ilfov a anunțat oficial finalizarea unui prim proiect de digitalizare a instituției, în care Pras Consulting a fost principalul partener tehnologic. Finanțat prin Programul Național Capacitate Administrativă 2014-2020, proiectul a vizat digitalizarea serviciilor publice pe care CJ Ilfov le oferă cetățenilor, persoane fizice sau juridice.
Luna trecută, Microsoft a adăugat două funcții inteligente în Teams, cu dedicație pentru vorbitorii de limbă română: subtitrare live și transcriere.
În majoritatea cazurilor, aplicațiile de text-to-speech sau speech-to-text nu au limba română pe lista de priorități și de aceea nu avem pe mașini recunoaștere vocală în limba română, iar ChatGPT oferă răspunsuri și mai bine structurate în engleză.
Banca de investiții Morgan Stanley a fost amendată cu 35 de milioane de dolari după ce informații confidențiale despre clienți (date din categoria PII) au fost lăsate pe hard disk-uri și servere în urma dezafectării unui centru de date. Conform relatărilor din mass media, episodul a avut loc în 2016 și a avut la bază decizia companiei de a face o economie de circa 100.000 USD.
Tot mai multe organizații vor transformare digitală, organizațiile publice pentru că le obligă legislația, IMM-urile pentru că există finanțări nerambursabile prin programe precum Digitalizare IMM, companiile mari pentru că înțeleg bine avantajele aduse de tehnologie.
2023 va rămâne fără îndoială marcat de apariția uneltelor de Inteligență Artificială generativă ca ChatGPT și Google Bard. ChatGPT a devenit aplicația cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile, ajungând la 100 de milioane de utilizatori în doar două luni și fiind integrată în cele mai diverse domenii de activitate, de la artă la securitatea cibernetică.
Începând cu 4 iulie 2023, instituțiile publice sunt obligate să accepte documentele în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată sau avansată. Măsura este prevăzută prin Legea nr. 9/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2016 și face parte din strategia națională de digitalizare, conturată tot mai evident după pandemie.
În lumea tehnologiei moderne, infrastructura convergentă este unul dintre conceptele esențiale și are ca scop simplificarea și optimizarea operațională. Pe scurt, o infrastructură convergentă este o abordare unitară a mediului IT care combină toate componentele: rețea, servere, stocare și virtualizare într-un singur echipament.
Fie că vorbim despre catastrofe naturale, probleme tehnice sau atacuri cibernetice, un plan de continuitate operațională sau „business continuity plan” (BCP) face posibilă reluarea sau menținerea activității înainte, în timpul și după un eveniment care ar putea perturba activitatea normală a unei organizații. Un plan de continuitate operațională (BCP) este un set de proceduri și politici pentru a asigura că o organizație poate continua să își desfășoare operațiunile în condiții de urgență sau de criză.
Cloud computing-ul a schimbat complet modul în care companiile au acces la tehnologie. Ceea ce altădată era cumpărat (aplicații, servere, stocare, securitate) astăzi este închiriat și plătit prin abonament. Orientarea către Infrastructura ca Serviciu (IaaS), adică migrare în cloud a capacităților de procesare și stocare a datelor, este un fenomen care crește constant ca amploare.
Dacă cel mai celebru fost hacker din lume, Kevin Mitnick, are dreptate, iar „veriga slabă din orice sistem IT rămân oamenii”, atunci o cultură de securitate cibernetică ține de schimbarea de mentalitate și trebuie întemeiată pe înțelegerea și respectarea elementelor de bază în materie de protecție digitală.
2023 se anunță anul inteligenței artificiale, după ce lansarea ChatGPT de către OpenAI a declanșat o frenezie generală la nivel global. Pentru că Microsoft este unul dintre principalii investitori în OpenAI era previzibil că va urma integrarea acestei tehnologii în cât mai multe produse.
Dacă hackerii ne spionează tot timpul, cum îi putem spiona şi noi pentru afla în timp util ce pun la cale? Simplu, prin servicii de Cyber Threat Intelligence. Există companii care monitorizează atent activitatea pe darkweb (partea ascunsă a Internetului) şi schimbul de informații dintre grupurile de hackeri şi pot livra alerte timpurii atunci când o organizaţie (domeniu de activitate, utilizatori, parteneri de afaceri) este luată în vizor.
Pentru că astăzi majoritatea datelor pe care le producem sunt pe suport digital, riscul de pierdere al acestora devine tot mai mare. Un suport de stocare defect, un laptop furat, o cădere de curent sau un atac ransomware sunt doar câteva situații, care ne pot da activitatea peste cap. Conform Veeam Data Protection Trends Report 2022 (la care au participat cca 3.000 de IT manageri) în medie 2 din 5 servere au avut o problemă de funcţionare în ultimele 12 luni și în medie doar 64% din datele pierdute în urma incidentelor au fost recuperate.
După multiple amânări şi schimbări, Digitalizare IMM ia startul pe 15 februarie. Deşi bugetul și metodologia au suferit mai multe modificări în ultimele zile, esenţa rămâne aceeaşi: Digitalizare IMM este un program foarte complex, iar companiile care doresc să aplice pentru aceste granturi au nevoie de consultanţă IT, nu doar de consultanţă în fonduri europene.
Una dintre noutățile anului 2023 va fi Legea Securității Cibernetice, aprobată deja de Parlament și trimisă spre promulgare la Cotroceni. Legea Securității Cibernetice este în discuție încă din anul 2015, suferind mai multe dezbateri și modificări și definește cadrul juridic și instituțional ce face referire la organizarea și desfășurarea activităților din domeniile securitate cibernetică şi apărare cibernetică, a mecanismelor de cooperare şi a responsabilităţilor instituţiilor cu atribuţii în aceste domenii.