Microsoft Copilot a fost cuvântul de ordine la evenimentul Ignite 2023 și pare să fie principala preocupare a companiei în următorii ani. La modul general, Microsoft Copilot este un asistent inteligent virtual, care poate îndeplini automat sau poate ajuta utilizatorii de soluții și servicii Microsoft în derularea unor diverse sarcini. Prezentarea lui Satya Nadella, CEO Microsoft, la Ignite sintetizează cel mai bine această direcție: "Am intrat în era asistenților virtuali și credem într-un viitor în care fiecare persoană și fiecare activitate vor avea un Copilot dedicat."
Termenul Microsoft Copilot a apărut inițial la începutul lui 2023 în asociere cu Bing Chat, un chatbot de inteligență artificială integrat în motorul de căutare Bing și care poate ajuta în diverse sarcini, cum ar fi programarea, scrierea, generarea de imagini, răspunsul la întrebări generale și altele. Ulterior, însă, Microsoft a lansat o pleiadă de asistenți virtuali din gama Copilot, care oferă asistență AI în multiple soluții, de la Windows la Dynamics 365.
Ii prezentăm mai jos pe câțiva dintre aceștia:
Microsoft 365 Copilot
Copilotul pentru Microsoft 365 se referă la integrarea asistentului AI în suita de productivitate Microsoft 365, inclusiv Teams, Word, Outlook, Excel și PowerPoint. Lansat în martie 2023, Microsoft 365 Copilot vă permite să sincronizați automat calendarul, e-mailurile, chat-urile, documentele, întâlnirile, contactele și datele de afaceri. Pe baza acestora, puteți solicita "copilotului" să creeze diverse tipuri de conținut, inclusiv prezentări, rezumate sau notificări/actualizări către colegii de proiect. Acest asistent poate fi folosit, de exemplu, pentru generarea de rapoarte de progres bazate pe discuțiile din chat. La Ignite 2023 a fost lansat și Copilot for Microsoft 365 admin, un asistent inteligent care va permite automatizarea sarcinilor de administrare și preluarea de comenzi în limbaj natural.
Lansat inițial în martie 2023, pentru acest copilot citiți articolul: Microsoft 365 Copilot – un nou mod de a lucra cu inteligența artificială.
Copilot în Windows
Copilotul pentru Windows va utiliza tehnologia actuală de inteligență artificială și large language models (LLMs) cum ar fi GPT-4, pentru a oferi ajutor în sarcini specifice: răspuns la întrebări adresate în limbaj natural, furnizarea de informații și generarea de conținut. Accesibil ca un buton în bara de activități a Windows 11, Copilot poate ajuta la rularea unor comenzi specifice, personalizarea setărilor Windows sau rularea unor aplicații ca Snap Assist și Snipping Tool.
Mai mult, utilizatorii pot solicita Windows Copilot nu doar să facă copy/paste unui text ci și să-l rescrie sau să-i facă un rezumat, doar prin simple comenzi conversaționale.
Security Copilot
La Ignite 2023, Microsoft a prezentat o nouă platformă de securitate. Instrumente precum Microsoft Sentinel, care monitorizează și analizează datele într-o organizație, și Microsoft Defender XDR, care oferă în prezent o gamă largă de detecție și răspunsuri la amenințări în rețeaua și punctele terminale ale unei organizații, au fost integrate cu Microsoft Copilot pentru a beneficia de avantajele Inteligenței artificiale.
Combinând securitatea cibernetică și inteligența artificială, Microsoft intenționează nu numai să filtreze și să proceseze cantități enorme de date în timp real, ci și să identifice modele de comportament anormal și să identifice și să atenueze amenințări potențiale cu o viteză și o precizie mult mai mari decât până acum.
Copilot pentru Vânzări și Suport
Acest duet de asistenți virtuali poate aduce automat răspunsuri pentru o conversație într-un contact center sau poate pregăti un document pentru o întâlnire de vânzări.
Asistentul Copilot for Service se integrează cu sistemele CRM și platformele de contact center, nu doar de la Microsoft ci și de la Salesforce, ServiceNow și Zendesk. Programul poate fi instruit să ofere ajutor și informații pornind de la biblioteca de cunoștințe a unei organizații.
A doua aplicație, Copilot for Sales, este o "evoluție" a unui program prezentat pentru Dynamics 365, numit Sales Copilot. Îmbunătățirile programului includ integrarea cu Microsoft Word. Vânzătorii pot solicita Copilotului să creeze un scurt rezumat pregătitor pentru o întâlnire în Microsoft Word, iar acesta poate fi completat automat cu informații despre client, oportunități, numele participanților la cele mai recente întâlniri, sarcini deschise, discuții pe e-mail, etc.
După cum observați, Microsoft intră cu toate forțele în era asistenților virtuali inteligenți, iar Copilot va deveni probabil cel mai utilizat nume în următorii ani, deoarece se va regăsi în majoritatea produselor Microsoft. În mod evident, facem trecerea de la ”un PC pe orice birou” la "un copilot pentru fiecare utilizator".