După multiple amânări şi schimbări, Digitalizare IMM ia startul pe 15 februarie. Deşi bugetul și metodologia au suferit mai multe modificări în ultimele zile, esenţa rămâne aceeaşi: Digitalizare IMM este un program foarte complex, iar companiile care doresc să aplice pentru aceste granturi au nevoie de consultanţă IT, nu doar de consultanţă în fonduri europene.

PRAS Consulting oferă servicii de audit IT pentru orice program de finanţare asociat PNRR, atât pentru companii private cât şi pentru instituții publice. Avem resursele umane şi experienţa necesare pentru acordarea unui suport de calitate pentru identificarea soluţiilor tehnice și realizarea documentaţiei asociate.

Important de menționat, o astfel de cheltuială este deductibilă, pe lista eligibilă fiind menţionate şi ”servicii de consiliere/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care are nevoie IMM-ul, cu condiția ca soluțiile tehnice identificate și descrise să fie selectate în documentația tehnică realizată.” (detalii complete pe pagina oficială a programului)

De ce este necesară consultanța IT

Implicarea unui consultant IT este necesară deoarece Digitalizare IMM pune accent pe folosirea unor tehnologii de generație nouă (AI, IoT, CRM, Blockchain, Cloud) precum și pe rezultatele concrete obținute de beneficiari. Este o provocare majoră pentru IMM-uri, deoarece acestea nu au personal şi nici cunoștințe pentru a concepe o soluție tehnică potrivită, iar consultanții pe fonduri europene sunt specializaţi pe metodologia şi scrierea proiectelor.

Utilizarea unor servicii de consiliere şi analiză tehnică va avea un impact direct asupra următoarelor aspecte:

  • Aplicabilitate. Este important ca proiectul prin tehnologiile alese să aibă un impact direct asupra activităţii beneficiarului. Consultantul IT se asigură că sunt digitalizate/automatizate cele mai relevante procese de business.
  • Eligibilitate. Este important ca proiectul depus să obțină un scor bun și să fie finanțabil în limitele categoriei vizate. (Microîntreprinderi 30.000 Eur, Întreprinderi mici 50.000 Eur, Întreprinderi mijlocii 100.000 Eur). Specificul fiecărei tehnologii generează însă dificultăți în dimensionarea corectă a valorii totale, mai ales dacă este vorba despre servicii cloud și subscripții multianuale.
  • Funcționalitate. Pentru ca un proiect să livreze beneficiile promise și să contribuie la respectarea criteriilor de intensitate digitală (DESI), este nevoie de integrarea mai multor tehnologii și servicii.  Ghidul Digitalizare IMM menţionează explicit că programul nu implică doar simplă achiziție de echipamente IT, ci pune accent pe digitalizarea efectivă a beneficiarilor.

Spre exemplu, unul dintre criteriile DESI presupune utilizarea unui portal de vânzări B2B, care să reprezinte minimum 1% din cifra de afaceri sau a unui magazin online B2C, a cărei pondere să fie de minimum 10% din totalul vânzărilor. O companie mică, va avea dificultăţi în transpunerea tehnică corectă şi respectarea acestui criteriu, fără să apeleze la un consultant IT.

Cum ajută concret un consultant?

Proiectele depuse nu trebuie să fie doar eligibile (scrise corect din perspectiva metodologiei de lucru cu fondurile europene) ci şi funcţionale. Pentru aceasta consultantul IT se va ocupa de:

  • Identificarea corectă a oportunităților. Va identifica şi prioritiza activitățile pentru care digitalizarea va aduce valoare în mod real și va crește gradul de competitivitate al beneficiarului.
  • Găsirea soluțiilor tehnice potrivite. Consultantul va identifica toate componentele necesare: hardware, software, cloud, servicii pentru atingerea obiectivelor şi va asigura compatibilitatea acestora în cadrul proiectului.
  • Dimensionarea corectă a proiectului și evitarea cheltuielilor inutile. Consultantul va găsi echilibrul optim între diversele tipuri de soluții/servicii disponibile pe piață pentru a se încadra în limitele de buget şi disponibilitatea contribuției financiare a beneficiarului.
  • Realizarea documentației tehnice a proiectului. Un demers care necesită un nivel ridicat de expertiză și certificări profesionale specifice.

Toate aceste activități vor permite beneficiarilor să identifice soluția tehnică potrivită, să-și crească sanșele de succes și să își digitalizeze cu adevărat activitatea.

Mai multe informaţii despre serviciile PRAS Consulting găsiți în pagina de Audit IT.

Vă puteți descurca fără?

Consultanța IT nu este obligatorie pentru Digitalizare IMM, dar este recomandată. Dacă proiectul nu este dimensionat corespunzător, include tehnologii neeligibile, sau componentele selectate nu contribuie la atingerea criteriilor de intensitate digitală, șansele să fie aprobat sunt minime. De asemenea, există riscul ca finanțarea în sine să nu aducă valoarea preconizată, pentru că proiectul de digitalizare nu a pornit de la o bază reală. Aplicantul va fi pus în situaţia achiziţionării unor soluţii sau servicii, care însă nu îi vor îmbunătăți cu nimic activitatea, dar pentru care a contribuit cu un aport propriu de 10%, precum și cu un consum mare de timp.

Din experiența PRAS Consulting, putem spune că, indiferent de sursa finanțării, auditul IT este necesar atât pentru derularea unor proiecte noi cât şi pentru înţelegerea nivelului real de digitalizare a unei organizaţii.

Chiar dacă ați început să lucrați la proiect, aveți timp suficient să il abordați corect și din perspectivă tehnică. Apelul de proiecte rămâne deschis până la 30.06.2023, data limită la care cererile de finanțare, împreună cu documentele suport se vor încărca în platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro.