Cum ar fi dacă... ați scăpa de hârtiile din firmă?

16 octombrie 2019

De peste patru decenii lumea visează la mirajul „Paperless“. Mai ales acum, când vorbim tot mai frecvent de digitizare – a proceselor de business, a mediului economic și a societății în general.
Și totuși nu există nici azi companie sau instituție de stat din România în care să nu existe – de-a pururi parcă – birouri pe care se află cel puțin un vraf de hârtii, dulapuri burdușite cu dosare și camere pline cu bibliorafturi prăfuite pe care nu le-a mai atins nimeni de ani de zile.
Dar care trebuie păstrate cincinale, pentru că așa prevede legea:

  • 50 de ani statele de salarii;
  • 10 ani registrele de contabilitate și documentele justificative;
  • 5 ani notele de recepție, bonurile de predare, dispozițiile de livrare, fișele de magazie, listele de inventariere, chitanțele, dispozițiile de plată, dar și cele de încasare, borderourile, deconturile, ordinele de deplasare și... Mai sunt!

Mai multe detalii

Bandiţii moderni - Episodul 10

„CEO fraud“, o „păcăleală“ care vă poate goli conturile

9 octombrie 2019

În 2016, compania germană Leoni Wiring Systems – care are peste 17.000 de angajați în fabricile din Arad, Bistrița și Pitești și în centrul de service din Cluj – a fost victima unei escrocherii soldate cu o pagubă de 37 de milioane de euro. Schema folosită este cunoscută în literatura de specialitate sub denumirea „CEO fraud“ – o „variațiune“ a metodei Business E-mail Compromise (BEC) – și a funcționat foarte eficient. Într-o primă fază, un grup de hackeri a identificat procedurile și protocoalele de comunicare electronică din cadrul companiei. Ulterior, a trimis mai multe e-mail-uri false – provenind aparent din partea unor directori de la sediul central din Germania – prin care solicita transferul unei sume de bani în diverse conturi. În faza finală, destinatarul mesajelor – departamentul Financiar al fabricii din Bistrița, unde se află sediul central al operațiunilor Leoni în România – s-a executat prompt și a aprobat cererea.

Mai multe detalii

Bring Your Own App, un alt coșmar pentru departamentele IT

30 septembrie 2019

„Situația la zi“ în domeniul mobilității enterprise se prezintă astfel:

  • 87% din companii sunt dependente de capacitatea angajaților de a lucra de pe echipamente mobile;
  • 67% din angajați își utilizează propriile device-uri la muncă;
  • 61% din organizații se așteaptă ca angajații lor să fie disponibili oriunde s-ar afla, chiar dacă nu îi dotează cu device-uri „de la firmă“.

De fapt, doar 17% din companii îi înzestrează cu așa ceva. Restul adoptă modelul Bring-Your-Own-Device. Mai mult sau mai puțin „oficial“ – doar 34% au o politică BYOD formală, de care mai puțin de jumătate din utilizatori țin cont. Popularitatea strategiei BYOD se datorează, în principal, faptului că nu necesită investiții și faptului că este dificil să impui angajaților să folosească un anumit tip de echipament. În majoritatea cazurilor este și inutil, pentru că oricum aceștia vor utiliza, într-un fel sau altul, proprille device-uri în scopuri profesionale.

Mai multe detalii

Bandiții moderni - Episodul 9

Tu ştii de ce atacurile fără fișier sunt imune la antivirus?

9 septembrie 2019

Puţini ştiu că celebrul nostru compatriot hacker Guccifer a avut un urmaș: Guccifer 2.0!
Ce-i drept, n-a fost român – deși inițial așa s-a recomandat –, ci rus. Și nu era unul, ci mai mulți. Mai precis: un grup de specialiști GRU, special creat pentru a se ocupa de alegerile prezidențiale din Statele Unite.
Personajul multiplu n-a activat decât o vară și a dispărut efectiv în 2018. Patria-Mamă nu și-a recunoscut niciodată vlăstarul, iar americanii se întreabă și acum cum le-ar fi fost fără Guccifer 2.0, DCLeaks sau Cambridge Analytica... dar nu credem că vor afla vreodată.

Mai multe detalii

8 argumente în favoarea Exchange Server on-premises

22 august 2019

Cloud-ul e-n toate,
E-n cele ce sunt
Și-n cele ce mâine vor râde la soare.“
 *

Şi totuşi…
Aşa cum vă spuneam şi în urmă cu un an (postarea e disponibilă aiciCloud-ul este pentru toată lumea, dar nu pentru orice. Revenim asupra subiectului, de data aceasta cu un caz concret cu care ne-am „confruntat“ la mai mulţi clienţi care preferă să îşi păstreze serverul de mail in-house, decât să apeleze la varianta Cloud.

Citeste mai mult

Bandiții moderni - Episodul 8

Sunteţi pregătiţi pentru „Ziua 0“?

7 august 2019

Vă mai aduceţi aminte de Stuxnet?

Dacă nu, vă reîmprospătez rapid memoria: Stuxnet a fost o aplicație malware special creată pentru a sabota programul nuclear iranian prin atacarea sistemelor SCADA ale centralei de la Natanz. Având în vedere ţinta, unii speculează că în spatele atacului s-ar fi aflat Israelul şi Statele Unite. Evident, niciuna din părţile incriminate nu a recunoscut nimic. Dar nici nu a infirmat oficial vreun zvon…

Mai multe detalii

Rău cu şedinţele, dar mai rău fără tehnologie! 

17 iulie 2019

Şedinţele lungi sunt simptomul unei organizări defectuoase.

Şedinţele sunt de două feluri: prea lungi şi eterne.

Sedinţele evoluează cu viteza celei mai încete minţi din încăpere.

Orice angajat, indiferent de poziţia pe care o ocupă într-o companie, ştie că şedinţele sunt un rău inevitabil. De exemplu, într-un articol publicat în Harvard Business Review în urmă cu doi ani - şi intitulat sugestiv „Stop the Meeting Madness“ - se arată că 65% dintre senior manageri consideră că şedinţele îi împiedică să îşi îndeplinească sarcinile de serviciu. Asta în timp ce 71% le apreciază ca fiind total neproductive şi ineficiente.

Mai multe detalii

Bandiții moderni - Episodul 7

Man-in-the-Middle, o metodă veche de secole, eficientă şi azi

28 iunie 2019

În 1586 partizanii Reginei Maria Stuart a Scoţiei îi solicită într-o scrisoare acordul pentru asasinarea verişoarei sale, Regina Elisabeta I a Angliei. Răspunsul afirmativ este însă interceptat şi decriptat de agenţii reginei Angliei, care adaugă un pasaj în care solicită dezvăluirea identităţii conspiratorilor şi apoi îl expediază mai departe. Susţinătorii regicidului răspund prompt cu altă epistolă, interceptată din nou de agenţii Reginei Elisabeta. Urmarea: Maria Stuart şi conspiratorii sunt judecaţi, condamnaţi şi executaţi în acelaşi an.

Mai multe detalii

Prevenția e mama înțelepciunii ...și a economiilor de infrastructură

13 iunie 2019

„Bună ziua, avem și noi o problemă: ne-a picat serverul (de mail/web/fișiere/producție ș.a.m.d.), ne puteți ajuta?“

Primim astfel de cereri – nu doar pe zona de servere, ci și de soluții de stocare, echipamente de rețea, stații de lucru etc. – în fiecare lună din partea unor companii cu care nu am mai interacționat până la momentul solicitării. Și, în majoritatea cazurilor, răspunsul este unul afirmativ – ne deplasăm la fața locului, constatăm despre ce este vorba, identificăm soluția de remediere, o agreăm împreună cu solicitantul și o punem în practică.
Timpul de intervenție și remediere a problemei respective este condiționat însă de trei factori:

Mai multe detalii

Bandiții moderni - Episodul 6

Cât de imun este site-ul companiei tale la atacuri SQL injection?

30 mai 2019

Știți care este, la ora actuală, cel mai frecvent risc de securitate la care este expusă compania voastră? Vă spunem noi: atacurile SQL injection

Conform datelor furnizate de Akamai Intelligent Platform, din cele 130.946.110 de atacuri web înregistrate în perioada 13.05-20.05. 2019, 91,7% au fost de tipul SQLi.

Mai multe detalii

Backup în Cloud, între avantaje evidente și costuri ascunse

9 mai 2019

„The Cloud services companies of all size.
The Cloud is for everyone.
The Cloud is a democracy!“

Afirmația lui Marc Benioff (fondator, CEO și președinte Salesforce) emisă cu un deceniu în urmă își păstrează și azi valoarea de adevăr. Însă a început să fie „reinterpretată“, pentru că tot mai multe companii s-au convins că, într-adevăr, Cloud-ul este pentru toată lumea, dar nu și pentru orice. 

Mai multe detalii

Bandiții moderni - Episodul 5 Troienii, amenințările ascunse din „Game of Thrones“

22 aprilie 2019

17,4 milioane de persoane au urmărit luna aceasta premiera sezonului final al „Game of Thrones“. Recordul de audiență stabilit de serialul HBO este însă de trei ori mai mic decât cel al piratărilor – 54 de milioane de copii neautorizate ale episodului 1 au fost descărcate în primele 24 de ore de la lansarea oficială.

Mai multe detalii

Citeste mai mult

Remote working fără VPN? Atunci staţi pe un butoi cu pulbere!

16 aprilie 2019

În aprilie anul trecut, a intrat în vigoare Legea numărul 81/2018, care reglementează activitatea de telemuncă în România. Era și timpul, având în vedere că 60% dintre angajații români lucrau deja de la distanță cel puțin o dată pe săptămână, conform unui studiu realizat de International Workplace Group. O făceau cu deplinul acord al angajatorilor, 90% dintre aceștia fiind convinși că telemunca le asigură economii importante, iar 80% considerau că posibilitatea de a lucra „remote“ face angajații mai productivi.

Mai multe detalii

Bandiții moderni - Episodul 4

Phishing, o amenințare devenită periculos de comună

3 aprilie 2019

Întrebare: Ce au în comun Orange România, Autovit, RCS&RDS, Carrefour România, Therme, Romarg, Lidl România și Dedeman?

Răspuns: Toate cele opt companii și-au alertat anul trecut clienții asupra unor tentative de phishing care vizau obținerea datelor de identificare ale acestora.

Mai multe detalii

3 motive pentru care orice companie are nevoie de mentenanță IT

14 martie 2019

Atunci când discutăm utilitatea unui contract de mentenanță cu potențialii clienți, numeroși manageri oscilează între a reduce la minimum „răul necesar“ și refuzurile argumentate cu „Las' că merge ș-așa!“.

Ambele poziții sunt perdante pe termen lung, însă puțini interlocutori sunt dispuși să accepte fără argumente un astfel de adevăr incomod. Motiv pentru care ne-am hotărât să „inventariem“ succint principalele motive pentru care mentenanța soluțiilor hardware și software reprezintă o necesitate evidentă pentru orice companie.

Mai multe detalii

Criptarea datelor, un „rău“ necesar oricărei companii

26 februarie 2019

Intrarea în vigoare a noului Regulament general privind protecția datelor cu caracter personal a generat o creștere semnificativă a adopției soluțiilor pentru criptarea datelor.
Ceea ce, la modul general, este un lucru bun din punct de vedere al securității.
În particular însă, nu puține organizații care s-au grăbit să fie „GDPR compliant“ au implementat soluții de criptare care nu răspund nevoilor reale pe care le au. Ca urmare, se confruntă cu probleme suplimentare.

Mai multe detalii

Bandiții moderni - Episodul 3

Cum funcționează democrația DDoS

14 februarie 2019

La începutul anului, ING Bank – instituție financiar-bancară olandeză care derulează cel mai mare volum de tranzacții de mobile banking în România – a fost victima unui atac informatic de tip Distributed Denial of Services (DDoS) în urma căruia serviciile online au fost indisponibile aproximativ o oră. După nici două săptămâni, Poliția Română a anunțat că a participat la o operațiune internațională care a vizat „destructurarea“ celei mai mari platforme web prin intermediul căreia puteau fi lansate atacuri DDoS la cerere.

Mai multe detalii

3 produse Microsoft rămân fără suport din 2020. Aţi bugetat deja upgrade-ul?

22 ianuarie 2019

Din ianuarie 2020, mai multe produse Microsoft vor ajunge la final de viaţă, adică rămân fără servicii de suport, iar utilizarea acestora devine riscantă din perspectiva vulnerabilităţilor de securitate. Lista este mai lungă, o găsiţi aici însă cele mai relevante sunt Windows 7, Windows Server 2008 R2 şi Exchange 2010, produse utilizate intens şi în România. 

Mai multe detalii

Bandiții moderni - Episodul 2

Cryptojacking sau cum sa devii miner fără voie...

11 ianuarie 2019

În urmă cu exact un an, românii descopereau cryptojacking-ul.
Revelația în masă a survenit după ce s-a aflat că site-ul unei televiziuni private își punea vizitatorii la muncă. Nu pe ei, la propriu, ci calculatoarele pe care aceștia le foloseau când se conectau la site-ul cu pricina și care erau folosite de hackeri pentru a mina după moneda virtuală Monero.

Mai multe detalii

Toți pentru unul sau unul pentru tot?

24 decembrie 2018

V-ați gândit vreodată ce asemănare există între un supermarket și un integrator de sistem? Dacă nu, vă invit la un scurt exercițiu de... similitudine.

Să pornim de la un adevăr evident: Românilor le plac supermarketurile.

Și nu doar cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, ci tot anul. În 2012 studiile arătau că 50% dintre români preferă să meargă la hypermarket decât la piață sau la magazinele mici.

Mai multe detalii

Când și de ce aveți nevoie de un audit IT?

13 decembrie 2018

Pentru majoritatea companiilor, cuvântul „audit“ are conotații negative, fiind asociat automat cu controlul financiar-contabil și efectele ulterioare ale acestuia.

Auditul IT reprezintă însă o excepție de la regulă, indiferent dacă vorbim de organizații mari sau de companii mici și mijlocii, pentru că în acest caz „controlul“ nu are rolul de a căuta nonconformități, ci de a ajuta la identificarea soluțiilor necesare în diferite situații.

Mai multe detalii

Bandiții moderni - Episodul 1

Dilema ransomware: plătești hackerii sau investești în protecție?

26 noiembrie 2018

Cu aproape o lună în urmă, Primăria Sectorului 1 a fost victima unui atac ransomware. Al doilea, în decurs de mai puțin de o lună. Spre deosebire de primul atac din septembrie, care a fost remediat în câteva ore, cel de-al doilea a blocat instituția timp de câteva zile.
Primăria nu a mai făcut public cum a remediat situația – a plătit recompensa în bitcoins solicitată de hackeri sau Poliția, DIICOT și echipa de specialiști IT angajată au reușit să decripteze calculatoarele afectate.

Mai multe detalii

Păstrați confidențialitatea documentelor cu Azure Information Protection

09 noiembrie 2018

Chiar dacă nu lucrați cu secrete de stat şi nici nu aveți suspiciuni de spionaj industrial, cu siguranță aveți numeroase informații pe care să le catalogați drept confidențiale. Contracte, înțelegeri comerciale,  rețete de producție, oferte, contracte individuale de muncă, bilanțuri contabile, clauze contractuale... sunt doar câteva exemple de documente care nu doriți să  ajungă pe mâna oricui.

Mai multe detalii

Există viaţă fără parole?

29 octombrie 2018

„Passwords are like underwear:
You should change them often!
You shouldn't share them!
You shouldn't leave them out for others to see!“

În fine, toată lumea ştie că parolele trebuie schimbate frecvent şi că sunt strict de „uz personal“. Şi că nu trebuie să fie uşor de ghicit.

Mai multe detalii

5 motive pentru care cablarea structurată este schimbarea de care aveți nevoie

10 octombrie 2018

Ați auzit de Hayastan Shakarian?

Cel mai probabil nu.

Ei bine, dna Shakarian a devenit celebră la vârsta de 75 de ani (în 2011), când a reușit să lase fără Internet 90% din Armenia.
Cum? – din greșeală, susținea ea: ieșise să adune niște lemne de foc din pădure și, fără să vrea, a tăiat cablul de fibră optică ce deservea estul Georgiei, Armenia și o parte din Azerbaidjan. (Poliția a reținut-o totuși pentru că o suspecta că ar fi confundat, de fapt, cuprul cu fibra...)
Nu știu cum s-a terminat povestea dnei Shakarian, dar sunt tare curios dacă vouă vi s-a întâmplat vreodată așa ceva.

Mai multe detalii

SLA, între „must have“ și „nice to have“

26 septembrie 2018

În orice contract de externalizare a serviciilor, contractul de Service Level Agreement (SLA) joacă un rol important. Dar, pentru ca SLA-ul să fie cu adevărat funcțional, cele două părți contractante trebuie să vorbească aceeași limbă.

Pentru a rezolva acest impas, există de ani buni metodologii complexe, derivate din Information Technology Infrastructure Library, și standarde, precum ISO 20.000, primul standard elaborat pentru IT Service Management. Noi, la PRAS, le cunoaștem foarte bine și putem opera după ele, dar experiența ne-a demonstrat că abundența de acronime tehnice aferente (SLO, QoS, SLM, OLA, UCs etc.) are un efect inhibitor asupra managerilor non-IT și că o abordare prea „à la carte“ nu este întotdeauna utilă clientului.

Mai multe detalii

Cum pui mâna pe un specialist în securitate la un preţ accesibil?

10 septembrie 2018

Am citit într-un studiu recent că două treimi din companii folosesc cel puţin 6 produse de securitate. E o veste bună şi un semnal clar că organizaţiile au început să conştientizeze riscurile de securitate la care sunt expuse. Același studiu mai spune insa că în 55% dintre cazuri, cele X produse de securitate provin de la cel puţin 5 vendori diferiţi.

Dacă privim partea plină a paharului...

  • Diversitatea e bună şi necesară, pentru că nu s-a „inventat“ încă soluţia de securitate care să asigure protecţie completă în faţa oricărui tip de ameninţare. Şi, în plus, „varietatea“ te ajută să nu fii dependent de un singur vendor.

Mai multe detalii

Cloud + GDPR = Love Safety

17 august 2018

"GDPR aduce o schimbare majoră a modului în care organizaţiile îşi derulează business-ul."

Mai mult ca sigur aţi auzit mesajul acesta ‒ cu diverse formulări ‒ la mai toate conferinţele care au abordat, direct sau tangenţial, subiectul noului Regulament general privind protecţia datelor cu caracter personal (GDPR). Din orice punct de vedere, „avertismentul“ era/este corect şi necesar... și înainte de 25 mai şi după aceea... însă nu despre avertisment este acest post, ci despre schimbare. Mai exact, teama de schimbare care duce la blocarea iniţiativelor de business în cadrul companiilor.

Mai multe detalii

Studiu de caz Global Remote Services, 14 ani de servicii IT externalizate către PRAS

1 august 2018

Secretul unei relații de 14 ani este...
Sa fii cu un pas înaintea partenerului!

Ştiţi care este diferenţa dintre un vendor de soluţii software şi un furnizor de servicii externalizate? Pentru un vendor, odată încheiat procesul de achiziţie, importanţa clientului începe, inevitabil, să scadă. Vendorii sunt obligați, prin modelul lor de business, să îşi concentreze atenţia pe identificarea cât mai rapidă a unui alt posibil cumpărător. Sigur, există și serviciile de suport, dar ‒ să fim rezonabili! ‒ nu ele reprezintă principala sursă de venit a unui vendor...

Mai multe detalii

Ce faceți dacă rămâneți cu Call Center-ul în pană?

16 iulie 2018

Să zicem că sunteți managerul unei companii care deține și operează un Contact Center propriu, iar suportul aferent este asigurat cu resurse IT interne. Și să mai pretindem de la dvs. că sunteți un manager prudent și că ați stabilit cu „băieții de la IT“ un nivel de disponibilitate de 90% al serviciilor pentru Contact Center.

Este un nivel bun, pe care nu foarte multe organizații de dimensiuni medii și-l pot permite, pentru că presupune investiții substanțiale în oameni și competențe, echipamente, soluții etc.

Mai multe detalii

GDPR, de la teorii la soluții practice

19 iunie 2018

A trecut aproape o lună de la intrarea în vigoare a noului Regulament general privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR și, deși în ultimul an subiectul s-a dezbătut intens la nivel local, multe organizații consideră – pe bună dreptate în majoritatea cazurilor – că nu sunt pregătite încă pentru a respecta regulile GDPR. Iar excesiv de mediatizatele amenzi pe care le-ar putea primi le amplifică teama și dorința de a găsi cât mai rapid o soluție care să le rezolve, pe loc, toate cerințele de conformitate.

Mai multe detalii

Cloud-ul este pentru toată lumea, dar nu pentru orice

12 iunie 2018

Pe la sfârșitul anilor '90, "profeții tehnologici“ care începeau să își facă apariția timid și în România prevesteau la unison: "Dacă nu ești online, nu exiști!". După 20 de ani, enunțul este, evident, perimat – business-urile locale care nu integrează cât de mică, sunt din ce în ce mai puține.

Prorocirea s-a adeverit, dar prezicătorii nu au dispărut, ci doar și-au actualizat „obiectul muncii“. Iar noua formulă sună cam așa: "Dacă nu ești în Cloud, nu..."

Mai multe detalii

Jesus saves! The rest of us better makes backups...

30 mai 2018

Se dă următoarea „ipoteză de lucru“: În urmă cu fix un an, pe 26 mai 2017, în comuna Dărmănești, județul Ilfov, a izbucnit un incendiu la depozitul unei firme de arhivare a documentelor în format fizic. Deși pompierii au intervenit cu 15 autospeciale, focul a fost stins definitiv abia după 10 zile, timp în care au ars mocnit documente aparținând unui număr de 170 de companii, printre care se regăseau bănci, societăți de asigurări, companii de distribuție-retail etc.

Întrebare: Ce soluții de recuperare a datelor ați fi folosit dacă ați fi trecut printr-un astfel de eveniment?

Mai multe detalii

 

Cui îi este frică de blockchain?

19 mai 2018

E o întrebare perfect justificată dacă luăm în calcul reacţiile pe care le generează Bitcoin, cel mai popular produs derivat al tehnologiei blockchain.

De exemplu, în februarie a.c., Banca Naţională a României a ieşit la rampa cu o nouă poziţie în legătură cu monedele virtuale. Nouă, pentru că încă de acum trei ani BNR îşi afirmase punctul de vedere printr-un comunicat în care afirmă că: "Utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potenţiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării şi a supravegherii, spălarea banilor, finanţarea terorismului, volatilitatea preţului şi lipsa unei securităţi adecvate" (Pentru conformitate, puteţi citi comunicatul aici). 

Mai multe detalii

 

Un fals paradox: Oameni vs Automatizare în externalizarea serviciilor IT

2 mai 2018

Tehnologia ne-a obișnuit să avem totul la un click distanță. Să beneficiem de disponibilitate maximă a serviciilor, de orice natură ar fi ele. Să putem accesa ce vrem, de oriunde, oricând, de pe orice echipament. Să dispunem de resurse nelimitate de procesare, stocare și bandă etc. Și musai ca totul să fie cvasiinstantaneu și fără nicio intermediere umană care să introducă întârzieri. Însă, atunci când tehnologia dă greș, vrem ca un specialist să ne răspundă solicitărilor și să ne furnizeze cel mai bun răspuns posibil la problema cu care ne confruntăm. În externalizarea serviciilor, cele două condiții nu se exclud, dar prioritizarea investițiilor face diferența dintre un client mulțumit și unul... resemnat cu ce primește.

Mai multe detalii

 

Ai calculat vreodată cât şi ce câştigi dacă ai externaliza serviciile IT?

17 aprilie 2018

Se dă următoarea ipoteză de lucru: anul acesta trebuie să angajaţi doi oameni la IT.

E un scenariu uzual – compania ta a rămas fără un administrator de sistem şi clar trebuie să angajaţi pe cineva la fel de bun. Vă mai trebuie însă un om cu experienţă pentru că partea de comenzi online a început să ia amploare, aplicaţia de mobil pentru vânzări mai trebuie dezvoltată, intră în vigoare şi reglementările GDPR, aveţi nevoie şi de servicii de help desk pentru că Legea 81/2018 a dat liber la muncă de acasă şi... Pe scurt, e de lucru şi vă mai trebuie doi oameni la IT!

Mai multe detalii