Interoperabilitatea, o provocare prea mare pentru instituțiile publice?

12 decembrie 2022

În România, lipsa interoperabilității sistemelor informatice îi face pe cetățeni să stea la coadă la ghișee, să adune dosare cu acte „în original și copie“, să aștepte după ștampile și semnături, pauze de masă, concedii medicale etc. Situația tinde se să schimbe, atât sunt presiunea ”consumatorilor„ cât si a legislatiei.

Mai multe detalii

Software Defined Networking, soluția pentru controlul centralizat al rețelei

2 decembrie 2022

Rețelele de date sunt adevărate organisme care evoluează constant. Atunci când evoluția depășește capacitatea sistemelor de management, departamentele IT se confruntă cu probleme. Cele mai frevente: reducerea vizibilității, scăderea eficienței echipelor de administrare a rețelei și creșterea riscurilor de securitate.

Mai multe detalii

Ce aduce nou Teams Premium și de ce este o opțiune pe care merită să o luați în calcul

11 noiembrie 2022

Știați că peste 1 milion de organizații utilizează Teams la nivel global? Nici noi, dar am aflat la recentul eveniment Microsoft Ignite 2022. Explicația succesului Teams stă în numărul mare de functionalități (450 adăugate doar în ultimul an) integrării native cu restul suitei Microsoft 365 dar și compatibilității cu numeroase alte soluții și echipamente de la alți furnizori.

Mai multe detalii

Dispozitive pentru video-colaborare? Care sunt avantajele

25 octombrie 2022

După doi ani și jumătate de la debutul pandemiei, modul de lucru de hibrid a devenit uzual, iar soluțiile de video conferință – parte din rutina cotidiană a angajaților: 80% dintre ei le folosesc zilnic în întâlnirile 1:1, iar 78% – pentru lucrul în echipă.
La rândul lor și angajatorii sunt mulțumiți de noile unelte: 55% dintre ei afirmă că videoconferințele cresc angajamentul angajaților, iar trei sferturi din directorii executivi sunt deciși să utilizeze exclusiv comunicarea video în cadrul companiilor lor.

Mai multe detalii

Ce înseamnă Zero Trust și cum te ajută. Strategie în cinci pași

20 septembrie 2022

Zero trust este cel mai nou concept din domeniul securității cibernetice. Presupune eliminarea completă a încrederii şi implicit validarea oricărui pas din orice interacţiune digitală a utilizatorilor cu resursele organizaţiei. Acest concept ”nu ai niciodată încredere, verifici întotdeauna” a fost adoptat şi de Microsoft (dar și de alți vendor), care a și organizat recent şi un prim eveniment de introducere în subiect. Acest eveniment ne-a stârnit la o scurtă prezentare a conceptului zero trust şi a principalilor paşi de punere în practică, indiferent de proveniența tehnologiilor utilizate.

Mai multe detalii

Registratura electronică, de la adopție obligatorie la aplicații personalizate

30 august 2022

Pentru instituțiile publice, Ordonanța de urgență nr. 38/2020 care impune primirea online a documentelor semnate electronic de persoanele fizice și juridice generează o serie de efecte secundare importante. Primul este obligativitatea adoptării unei soluții de registratură care să permită procesarea documentelor în format electronic. Al doilea este că același sistem trebuie să permită și preluarea documentelor „clasice“ pe hârtie, pentru ca instituțiile să nu utilizeze simultan două sisteme de înregistrare.

Mai multe detalii

SQL Server 2012 a murit!

Trăiască SQL Server 2019!

... sau serviciile Microsoft Azure!

12 august 2022

Luna trecuta, mai exact pe12 iulie, perioada de suport extins asigurată de Microsoft pentru SQL Server 2012 a luat sfârșit. Prin urmare, dacă aveti acest produs de aproape de o lună sunteți pe cont propriu, pentru că nu mai beneficiați de niciun update sau patch gratuit de securitate, chiar dacă apar vulnerabilități critice.

Mai multe detalii

Ați calculat vreodată cât vă costă erorile de configurare?

1 august 2022

Latinii spuneau: „Errare humanum est, perseverare diabolicum.“ Cand ne referim la echipamente IT, eroarea rămane în general tot de natură umană, însă perseverarea generează costuri, care unerori devin usturătoare. Cum ieșim însă din capcana erorilor de configurare ale tehnologiei (hardware sau software) pe care o utilizăm?

Mai multe detalii

Primul pas în digitalizarea serviciilor publice: Portalul pentru interacțiunea online cu cetățenii

26 iulie 2022

Digitalizarea relației cu cetățeanul devine o prioritate pentru toate instituțiile administrației publice locale și centrale, sub presiunea a tot mai mulți factori. Pe de o parte, avem Ordonanţa de urgenţă nr. 38/2020, care obligă instituțiile publice să emită și să primească online documente semnate electronic. Dar și Legea Interoperabilității, prevăzută să intre în vigoare în cursul acestui an și care prevede o altă obligație la adresa instituțiilor și autoritățile publice: de a asigura prestarea serviciilor fără să mai solicite documente suplimentare care conțin exclusiv informații disponibile prin platforma națională de interoperabilitate.

Mai multe detalii

400G, tehnologia ultra-broadband care mulțumește toti clienții

1 iulie 2022

Atunci când vine vorba de conectivitate cu toți vrem, vorba reclamei, „Din ce în ce mai mult orice!“: mai multă lățime de bandă, mai multă viteză, distanțe mai mari acoperite, mai mulți utilizatori conectați... Tehnologia ultra-broadband 400G acoperă toate aceste cerințe și, în plus, asigură și reducerea costurilor de operare și de întreținere a rețelei.

Mai multe detalii

6 semne care arată că IT-ul unei organizații publice are nevoie de modernizare

22 iunie 2022

Digitalizarea administraţiei publice este dorită și așteptată de toată lumea, atât cetăţeni cât şi funcţionari. Nu este însă un proces care implică o simplă apăsare de buton şi da rezultate peste noapte. Multe instituii publice utilizează tehnologii depăşite, lipsite de integrare şi care nu pot susţine un proces de modernizare organizaţională, indiferent dacă este vorba despre relaţia cu cetăţenii sau eficienta internă. Este greu spre imposibil să ceri unei organizaţii să se transforme digital, când aplicaţiile folosite sunt proiectate acum 10-15 ani şi rulează pe servere şu sisteme de operare rămase fără suport.

Mai multe detalii

Microsoft impune autentificare multifactor pentru toți utilizatorii Azure

06 iunie 2022

Microsoft a luat o decizie importantă pentru protejarea milioanelor de utilizatori de cloud: impune autentificare multifactor (Multi Factor Authentification - MFA) pentru toate conturile de Azure Active Directory. Într-o nouă postare pe blog, compania a dezvăluit că adaugă autentificarea cu mai mulți factori ca setare de securitate implicită pentru clienții Azure existenți care nu au schimbat singuri acea setare

Mai multe detalii

Criza echipamentelor IT: cauze și soluții

17 mai 2022

Achiziția sau înlocuirea unui echipament IT – fie că vorbim de servere, dispozitive de rețea sau soluții de stocare – a ajuns să dureze în prezent și până la 6 luni, iar prețurile se „ajustează“ continuu. Situația afectează bunul mers al proietelor și generează riscuri suplimentare. Acest articol sintetizează cauzele acestei crize și atrage atenția asupra necesității mentenanței proactive a oricărui echipament IT.

Mai multe detalii

Tech for non tech: Edge Computing, mai mult decât o simplă problemă de locație

3 mai 2022

Teoria forței gravitaționale a datelor spune că volumele mari de date au tendința de a „atrage“ aplicații și servicii, pentru că acestea au nevoie de lățime de bandă mare și latență mică pentru procesarea respectivelor date.

Conceptul de Edge Computing reprezintă o ilustrare perfectă a teoriei „Data Gravity“ (1), pentru că, prin mutarea capacităților de stocare și procesare a datelor în afara Data Centerelor sau Data Room-urilor tradiționale, respectiv într-o locație amplasată cât mai aproape de sursele de date, se elimină trei limitări întâlnite în aproape orice rețea distribuită de mari dimensiuni.

Mai multe detalii

Va fi Metaverse noul Eldorado tehnologic? Episodul 2: Aplicații practice și riscuri

13 aprilie 2022

Așa cum vă spuneam și în finalul materialului anterior, Metaverse se dorește a fi mai mult decât jocuri, „Social hangouts“ și Live entertainment.
Ce anume este greu de spus acum, pentru că nu există încă o definiție unanim acceptată. Putem porni însă de la cele câteva direcții schițate de Facebook Reality Labs, care încearcă să își asume rolul de far călăuzitor în acest domeniu:

Mai multe detalii

Va fi Metaverse noul El Dorado tehnologic? Episolul 1: Realitate virtuală și gaming

5 aprilie 2022

Metaverse va fi – în forma sa finală – replica virtuală a lumii în care trăim. Un conglomerat de universuri digitale prin care ne vom putea deplasa liber și în care vom putea munci, învăța, comunica și distra, interacționând unii cu alții sub formă de avataruri și folosind echipamente AR / VR.
 

Mai multe detalii

Tech for Non-tech: Pe scurt despre containerizare: beneficii și platforme disponibile

4 martie 2022

Containerizarea este una dintre cele mai populare tehnologii IT ale momentului. Conceptul nu este însă foarte bine înțeles (deși are o vechime de peste un deceniu), confuzia datorându-se în principal asemănărilor dintre containere și mașinile virtuale, analiștii de piață estimând că anul viitor, 70% dintre organizații vor utiliza minimum două aplicații containerizate (1) (procentul era de doar 20 în 2019)

Mai multe detalii

Migrați în Azure? Reduceți costurile prin reutilizarea licențelor Microsoft

3 februarie 2022

Aveți rețineri să mutați în Microsoft Azure aplicații on-premises pe motiv de costuri suplimentare? Aflați că există o cale să reduceți costurile de migrare în cloud, prin programe precum ”License mobility” sau ”Azure Hybrid Benefit”, care permit reutilizarea licențelor Microsoft deja existente.

Cloud-ul pare să fi devenit o destinație inevitabilă în mediul enterprise – anul trecut 92% dintre companii au folosit servicii de la minimum trei furnizori, iar 90% se așteaptă ca în 2022 cheltuieille să crească. Mai mult însă, analiștii estimează că 80% dintre workload-urile care rulează în prezent în mediile on-premises vor migra în cloud în următorii 4 ani.

Mai multe detalii

3 realități care vor marca achizițiile de tehnologie în 2022

3 februarie 2022

Când se abordează subiectul „Technology trends“ pe rețelele sociale, lumea dezbate îndeobște chestii complicate ca Artificial Intelligence, Web3, Augmented Reality, Metaverse, Quantum Computing șamd. Mai mult ca sigur că o bună parte din ele reprezintă „cărămizile viitorului“ care se întâmplă deja... , însă, la nivel local, realitatea din teren se prezintă cu totul altfel.

Mai multe detalii

Tech for Non-tech SD-WAN

Cui îi trebuie, cum funcționează și ce câștiguri aduce?

4 ianuarie 2022

TLA = Three-Letter Acronym

LFLA = Longer Four-Letter Acronym

VLFLA = Very Long Five-Letter Acronym

Sunt „formulele magice“ care fac IT-ul suportabil celor din jur. Fără ele v-am vorbi despre soluții și tehnologii într-un soi de... nemțească, pentru că doar în germană mai poți găsi cuvinte instructive și explicite precum:

Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung,

Donaudampfschiffahrtsgesellschaftskapitän sau

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz.

Mai multe detalii

Citeste mai mult