Așa cum avem reflexul să închidem ușa mașinii sau a casei atunci când plecăm, la fel ar trebui să avem reflexul de a respecta regulile de securitate cibernetică atunci când activăm în mediul digital. Igiena cibernetică se referă la practicile și obiceiurile care asigură protecția datelor, dispozitivelor și a utilizatorilor împotriva atacurilor informatice. Este echivalentul digital al obișnuitelor măsuri de igienă pe care le avem pentru a ne proteja sănătatea fizică.
Concluzia unanimă a experților în securitate cibernetică este că virușii se transmit din om în om, indiferent dacă sunt biologici sau digitali. De altfel, aproape toate datele arată că principalul factor care declanșează sau favorizează breșele de securitate sunt oamenii. Cea mai recentă ediție a Verizon Data Breach Investigations Report arată că din cele 5,199 de breșe analizate în 2023, 74% au avut ca punct de pornire elemente umane: inginerie socială, eroare sau utilizare defectuoasă. Este important de menționat că nici specialiștii IT nu sunt scutiți de erori.
Aceasta înseamnă că fără o igienă cibernetică atentă, soluțiile moderne de securitate nu dau rezultatele așteptate și că angajații companiilor au un rol esențial în menținerea securității cibernetice a organizației.
Igienă cibernetică pentru companii
Companiile trebuie să implementeze politici și proceduri de securitate cibernetică pentru a proteja informațiile și datele sensibile. Aceste politici ar trebui să includă o serie de măsuri, cum ar fi:
Aceste masuri trebuie adoptate de echipele IT, însă acolo unde nu există specialiști interni pot fi contractate servicii din partea unor furnizori.
În acest sens, verificați și SERVICIILE de SECURITATE IT ale Pras Consulting.
Măsuri de igienă cibernetică pentru angajați
Datorită motivelor amintite la începutul articolului, educarea angajaților cu privire la igiena cibernetică este una dintre cele mai importante măsuri pe care o companie le poate lua pentru a-și îmbunătăți securitatea cibernetică. Angajații trebuie să fie conștienți de riscurile cibernetice și să știe cum să le reducă.
Cea mai bună recomandare este organizarea unor cursuri de formare online sau offline, unde să fie diseminate materiale informative și derulate sesiuni practice de testare și verificare. Angajații trebuie să fie familiarizați cu următoarele aspecte:
Igiena cibernetică nu este o acțiune punctuală și una permanentă; este un mod corect de a consuma resurse digitale și de a efectua anumite activități. Atât pentru specialiștii IT, cât și pentru simplii utilizatori, o astfel de rutină se creează în timp și necesită perseverență și chiar ajutor extern.
Dacă nu aveți în companie resursele umane și cunoștințele necesare derulării unui program de igienă cibernetică, în Pras Consulting veți găsi partenerul potrivit.