Global Remote Services (GRS) avea nevoie de un furnizor de servicii IT care să preia responsabilitatea administrării serverelor și calculatoarelor, care să îi ofere consultanță și diverse soluții adaptate nevoilor companiei. PRAS a acceptat provocarea și, după mai bine de paisprezece ani, colaborarea aduce în continuare satisfacții de ambele părți.
Clientul
Global Remote Services este unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii complete din piața call center-urilor independente din România. Compania, înființată în 2004, oferă o gamă largă de servicii de tip Customer Service și este una dintre cele mai longevive firme de acest gen din România.
În afacerea pe care am dezvoltat-o, contează foarte mult informația pe care o primești și o transmiți. Dacă nu ai un sistem stabil, riști să pierzi enorm. PRAS Consulting a înțeles foarte bine acest lucru și ne-a oferit soluția de care aveam nevoie. Avem toate motivele pentru a considera PRAS un partener de încredere și pentru a-i recomanda mai departe!
Cosmin RăducuDirector General Global Remote ServicesGlobal Remote Services a ales PRAS Consulting pentru un contract de suport IT ce presupune:
Totodată, GRS avea nevoie de o soluţie call-center hardware & software, iar PRAS a recomandat Mediatel Data pentru implementarea soluţiei respective. Împreună au implementat şi adaptat sistemul de call-center folosit si astăzi.
De la începutul colaborării şi până acum, suportul IT furnizat de PRAS a luat diverse forme: de la dezvoltarea infrastructurii (pornind de la 15 calculatoare iniţial şi ajungând acum la peste 300), la intervenţii pentru probleme neprevăzute şi până la alocarea full time a mai multor specialiști pentru rezolvarea oricărei probleme IT, precum şi pentru menţinerea relaţiei cu clienţii GRS din punct de vedere IT cât şi cu furnizorii de servicii conexe IT (telefonie, internet, VOIP).
Printre provocările lansate de acest proiect şi asumate cu profesionalism de către PRAS s-au numărat: necesitatea de a avea servicii rapide care să nu perturbe activitatea angajaţilor call center-ului, suportul furnizat conform SLA agreat 24 x 7 x 365, precum şi managementul bugetului IT.
Mai mult, a fost necesară interconectarea reţelei GRS cu reţelele neomogene ale clienţilor call center-ului, precum şi cu diferiţi provideri de telefonie şi internet. Totodată, folosind diverse tehnologii (Software, Networking, VOIP), echipa PRAS a găsit soluţii pentru diferite cerinţe tehnice complexe.
Colliers International Romania a început colaborarea cu PRAS Consulting în 2006, în contextul creșterii nevoilor companiei de a avea o infrastructură modernă și asistență permanentă în rezolvarea problemelor curente de suport IT.
Colliers International Romania este parte a rețelei internaționale Colliers, fiind prezentă pe piața din România de 14 ani.
Compania este recunoscută pentru calitatea soluțiilor oferite în domeniul consultanței imobiliare comerciale, asistând cu succes corporațiile multinaționale și investitorii străini prezenți în România sau interesați să investească în România.
Dacă iniţial contractul presupunea intervenţii la cerere expertiza şi profesionalismul echipei ne-au convins să solicităm în unele perioade chiar şi doi oameni în regim full time. În mod sigur este un parteneriat de succes care se va extinde pe termen lung.
Bogdan GeorgescuManaging Partner Colliers RomâniaCreșterea rapidă a volumului de activitate și, implicit, necesitatea dezvoltării unei infrastructuri moderne a încurajat Colliers să aleagă serviciile PRAS. Inițial, colaborarea presupunea intervenții la cerere, dar expertiza și profesionalismul echipei PRAS i-au convins pe cei de la Colliers să solicite chiar și doi oameni în regim full time.
Colliers International Romania colaborează cu PRAS Consulting în cadrul unui contract de suport IT ce presupune:
Serviciile oferite de PRAS au fost rapide, pentru a nu perturba activitatea angajaților Colliers, iar asistența oferită a fost eficientă și personalizată.
Provocările lansate de proiect au constat în găsirea de soluții pentru diferite cerințe tehnice complexe folosind diverse tehnologii, interconectarea rețelei locale cu rețeaua globală a clientului, suport prompt 24 x 7, managementul bugetului IT.
Băcănia Veche este o afacere mică, gândită pe structura unui business de familie, un proiect conceput de Marius Tudosiei și început oficial pe 24 septembrie 2010. Practic, reconversia profesională a lui Marius Tudosiei, care are o experiență de 15 ani în media și marketing, a început odată cu crearea unui cont pe Facebook în care și-a prezentat proiectul de afacere, a creat un focus grup și a început să adune feedback despre cum ar trebui să arate și ce ar trebui sa comercializeze Băcănia Veche.
Materializarea proiectului a fost facilitată de faptul că proiectul Băcănia Veche s-a aflat printre cei patru finaliști ai programului Start&Grow, un program de încurajare a micilor antreprenori locali, al cărui partener principal a fost Microsoft România. Prin programul Start&Grow, proiectul lui Marius Tudosiei a beneficiat, gratuit, timp de 8 luni, de sprijin și consultanță în aspectele importante ale dezvoltării afacerii.
Practic, eu nu aveam posibilitatea să investesc într-o soluție proprie, pentru ca mi-ar fi trebuit un om de IT, servere, rețele... prin urmare serviciile Microsoft implementate de PRAS Consulting mi s-au părut foarte potrivite, iar pentru un business mic este foarte important să aibă costuri 100% controlabile.
Marius TudosieiProprietar Băcănia VecheLa momentul deschiderii oficiale a magazinului, Băcănia Veche opera cu un volum relativ mare de produse, dar nu dispunea de o infrastructură IT și/sau un sistem informatic care să permită gestionarea eficientă a contactelor cu furnizorii (la jumătate de an de la deschiderea oficială, Băcănia Veche are 1.500 de sortimente de produse și aproximativ 80 de furnizori.) Situația risca să se complice rapid, odată cu diversificarea ofertei și extinderea canalului de parteneri, ca urmare a feedback-ului venit din partea primilor.
Sincopele în comunicarea cu furnizorii – care se desfășura majoritar telefonic – problemele apărute în gestionarea mai multor conturi de mail, dificultățile în sincronizarea activității personalului din magazin au început să fie conștientizate ca pierderi de eficiență evidente la scurt timp de la deschiderea oficială a Băcăniei.
De exemplu, eu aveam o adresă de e-mail pe un server oarecare, iar oamenii simțeau nevoia să-mi dea adresa lor de pe același server. Am primit faxuri la birourile prietenilor. Realmente eram foarte împărțiți și foloseam tot ce se poate. Evident că, atunci când ai 5 telefoane și 7 adrese de mail diferite, pierzi energie. Multă! Pentru că, dacă într-o zi uiți să deschizi mail-ul de pe nu știu ce server, ziua aia e moartă, e pierdută. Pot apărea și au apărut astfel de zile. Pierdeam oportunități și pierdeam foarte mult timp”, a explicat Marius Tudosiei.
Suportul și know-how-ul oferite de Microsoft România au permis identificarea rapidă a soluției optime pentru modelul de business reprezentat de Băcănia Veche, soluție adaptată pe măsura cerințelor și abilităților informatice ale personalului magazinului.
Rezolvarea problemelor cu care s-a confruntat Marius Tudosiei și echipa sa a constat în adoptarea soluțiilor Microsoft Exchange Online și Microsoft SharePoint Online, furnizate de Microsoft sub formă de servicii, în cadrul Business Productivity Online Suite (Microsoft BPOS). Cele două soluții, au fost adaptate și personalizate pentru Băcănia Veche de către PRAS Consulting (MicrosoftGold Partner), putând fi utilizate rapid, de la sfârșitul lunii ianuarie 2011.
Procesul de adaptare și personalizare a celor două soluții Microsoft, realizat în doar două zile, a permis crearea, prin intermediul Microsoft Exchange Online, a conturilor de e-mail pentru echipa Băcăniei Vechi, a unui sistem de calendare partajate și de management al task-urilor, iar prin Microsoft SharePoint Online a fost generat un sistem online de stocare a documentelor, cu foldere partajate cu niveluri de acces diferit.
„Suportul oferit de Microsoft a funcționat, practic, ca o pâlnie – am adunat toate cele 7 țevi distincte (conturile diferite de e-mail folosite anterior utilizării soluțiilor Microsoft) și acum suntem cu toată corespondența într-un singur loc. Mai mult, în SharePoint, pentru că există niveluri diferite de acces, putem avea inclusiv documentul în care ne ținem evidența veniturilor, a încasărilor zilnice”, a afirmat Marius Tudosiei.
Prin intermediul celor două soluții din suita Microsoft Business Productivity Online Standard, echipa Băcăniei Vechi a putut proba în practică, foarte repede, următoarele avantaje:
Eptisa România a ales PRAS Consulting pentru administrarea eficientă a stațiilor de lucru și a serverelor, precum și pentru consultanță în implementarea unor proiecte IT complexe. Eptisa România este clientul PRAS Consulting de peste un deceniu. Prin integrarea unei infrastructuri bazată pe Active Directory și Windows Server, Eptisa România are în prezent o infrastructură IT modernă.
Eptisa Romania este astăzi una dintre cele mai cunoscute companii de inginerie și consultanță de pe piața românească de profil, oferind servicii îndeosebi în domeniile infrastructurii de mediu și construcțiilor civile. EPTISA activează în România de peste 15 ani, are o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de EURO anual și peste 100 de angajați. Sediul central se află în București și, pe lângă acesta, EPTISA deține trei centre regionale la Cluj-Napoca, Craiova și Iași. Activitatea companiei se desfășoară în peste jumătate din județele țării.
Inițial, în cadrul EPTISA România discutam despre o infrastructură simplă bazata pe Workgroup-uri. PRAS Consulting și-a propus să contribuie la consolidarea unei infrastructuri moderne, bazate pe Active Directory și ultimele generații de Windows Server.
Principalele provocări lansate de acest proiect au fost:
Printre serviciile realizate de PRAS Consulting la EPTISA România, s-a numărat realizarea unei infrastructuri de rețea și telefonie în cadrul noului sediu central al filialei din București. In cadrul proiectului, reteaua a fost testata la cele mai inalte standarde din industrie. Suplimentar, PRAS a instalat si configurat toata infrastructura de echipamente active si pasive de retea, precum si infrastructura de servere din noul sediu.
„Ținând cont de extinderea la nivel național a companiei EPTISA, proiectul a prezentat un nivel ridicat de complexitate. PRAS a oferit servicii de suport atât pentru sediul central din București, cât și pentru toate filialele din țară”, a declarat Paul Roman.
Contractul de externalizare IT la EPTISA România include două categorii de servicii. Primul nivel de externalizare IT este dedicat serviciilor de helpdesk, servicii prin care angajații EPTISA sunt asistați în rezolvarea unor probleme legate de exploatarea unor aplicații software sau a echipamentelor hardware.
PRAS Consulting oferă companiei EPTISA și servicii de externalizare de nivel 2, aceste servicii constând în administrarea de rețea și servere. În acest moment, PRAS oferă atât servicii IT proactive (mentenanță programată), cât și reactive, pe baza cererilor clientului.
„Prin integrarea unei infrastructuri bazate pe Active Directory și Windows Server, EPTISA România are în prezent o infrastructură modernă de rețea. Cel mai important este că această infrastructură este aliniată la nevoile de securitate și IT ale unei companii globale care activează în domeniul serviciilor profesionale.” Paul Roman.
Printre alte proiecte realizate la EPTISA, s-au numărat integrarea unei soluții de network sharing bazate pe Windows Server și a unei soluții enterprise de backup. Soluția de backup a fost bazată pe tehnologii HP.
„Ne bucurăm că, atât în cazul EPTISA, cât și în cazul majorității clienților noștri, am reușit să devenim o companie din categoria one-stop shop. Ca o consecință a know-how-ului dobândit pe parcursul timpului, PRAS a reușit să devină un singur punct de contact pentru toate problemele legate de infrastructura informatică și de telecomunicații”, a conchis Paul Roman, CEO PRAS Consulting.
Serviciile IT de calitate sunt esențiale în era informației.