Cloud computing-ul a schimbat complet modul în care companiile au acces la tehnologie. Ceea ce altădată era cumpărat (aplicații, servere, stocare, securitate) astăzi este închiriat și plătit prin abonament. Orientarea către Infrastructura ca Serviciu (IaaS), adică migrare în cloud a capacităților de procesare și stocare a datelor, este un fenomen care crește constant ca amploare. Celebra companie de analiză Gartner anticipează o creștere de 29,8% în 2023 a acestui segment. Tendința se simte inclusiv în România, unde asistăm la o creștere a cererilor de migrare în cloud, deoarece multe companii au înțeles deja că este un model de business care aduce scalabilitate, reduceri de costuri și simplificare operațională.

Opțiunea de migrare în cloud a infrastructurii IT, și implicit a aplicațiilor, devine tot mai populară, pe de o parte pentru că există nevoia, și vom nuanța în cele ce urmează aceste aspecte, iar pe de alta pentru că există și ofertă comercială foarte bogată. Pe piața locală sunt disponibile atât serviciile unor jucători globali mari (Microsoft Azure, Amazon ECS, Google), cât și cele ale unor furnizori locali, care operează centre de date plasate în România (Orange, Star Storage, M247, GTS).

De ce optează însă tot mai multe organizații pentru migrare în cloud:

  1. Scalabilitate aproape nelimitată

Puterea de procesare nu este o cerință constantă, iar prin migrare în cloud o companie poate adăuga sau reduce resursele IT utilizate în funcție de nevoile reale, plătind doar ceea ce folosește efectiv. Aceasta se întâmplă rapid și simplu, fără achiziție și instalare de hardware suplimentar. Respondenții unui sondaj realizat de InformationWeek au declarat în proporție de 65% că unul dintre cele mai importante motive pentru care o întreprindere ar trebui să opteze pentru migrarea în cloud este „capacitatea de a răspunde rapid cerințelor de afaceri”.
Este o facilitate esențială pentru multiple scenarii: aplicații care au nevoie temporar de putere mare de procesare (o platformă de e-commerce într-un moment de tipul Black Friday), un proiect nou de digitalizare (implementarea unui sistem CRM), un start-up care dezvoltă o nouă aplicație. La toți furnizorii mari de cloud, creșterea sau reducerea resurselor alocate se face rapid sau chiar automat. Prin comparație, adăugarea unui server într-o infrastructură fizică poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de durata achiziției, disponibilitatea produsului, livrare, instalare etc. Migrarea în cloud este deci varianta cea mai bună pentru afacerile care se confruntă cu sarcini de lucru variabile și imprevizibile, oferind flexibilitate și performanță sporită.

  1. Reducerea costurilor

Una dintre cele mai importante mărturii pentru reducerea costurilor prin migrare în cloud vine de la Guvernul american, care susține că economisește anual aproximativ 5,5 miliarde de dolari. Logica are la bază conceptul de „scale economy”. Operatorii mari de cloud computing au costuri mici pentru că operează la scară largă, de la achiziții de echipamente, la contracte preferențiale de furnizare a energiei. Mai mult, într-un centru de date profesional, administrarea este mult simplificată și optimizată prin unelte de automatizare, unele bazate pe Inteligență Artificială. Aceste costuri mai mici sunt transferate și către beneficiarii finali. Prin urmare, reducerile de cost vin prin economii cu energia electrică, simplificare operațională (mai puțin timp alocat de echipa IT internă) și opțiunile de tipul „pay-per-hour” sau „pay-per-minute”. Furnizorul de cloud își asumă responsabilitatea pentru funcționarea neîntreruptă și corectă a serviciilor și echipamentelor, pentru securitate, întreținere, actualizare, pentru monitorizarea continuă a rețelelor și pentru backup-uri, permițând astfel clientului să se concentreze doar pe activitatea sa.

  1. Disponibilitate și acesibilitate

Deși nimeni nu și-l doreste, downtime-ul este un chin de care nu scapă nimeni. Secretul este să fie redus la minim, ceea ce implică însă investiții considerabile în redundanță, atât la nivel de IT (servere, stocare, rețea) cât și de infrastructură specifică de data center (UPS-uri, generatoare, sisteme de climatizare). Cum nu orice companie își permite un dataroom profesional (chiar și între centrele de date există diferențe), cloud-ul elimină această problemă. În funcție de regiune, Microsoft Azure are o disponiblitate între 99,95-99,99% asumată contractual, ceea ce înseamnă că riscul ca sistemele de IT să nu funcționeze este extrem de redus. Fără să exagerăm, cifre similare sunt imposibil de atins de aproape orice companie non-tech din România, cu propria infrastructură IT.

  1. Securitatea

Furnizorii de cloud investesc masiv în securitatea infrastructurii și a datelor pentru a asigura protecția împotriva amenințărilor cibernetice. Astfel, o companie poate beneficia de măsuri de securitate mai avansate și actualizări automate pentru a proteja datele sensibile. Deși securitatea este esențială pentru orice organizație, ea este și extrem de costisitoare, iar cele mai multe companii nu își permit să investească în securitate la nivelul giganților IT precum Microsoft, Amazon sau Google, atât în materie de instrumente cât și de specialiști. Azure este protejat de o echipă de peste 3.500 de experți în securitate cibernetică – cele mai multe firme nu își permit personalul necesar pentru a oferi același nivel de securitate oferit la prețuri rezonabile prin cloud public.
Potrivit RapidScale, dintre întreprinderi au observat o îmbunătățire a securității cibernetice după procesul de migrare în cloud.

  1. Îmbunătățirea performanței

Cloud-ul public poate oferi performanțe superioare în comparație cu infrastructura fizică locală, deoarece furnizorii de cloud dispun de resurse hardware și software de ultimă generație care pot scala în timp real în funcție de nevoile utilizatorilor. Aceasta poate însemna un sistem ERP SAP care rulează într-un mod optim și oferă acces instant la cele mai complete rapoarte de activitate, o aplicație de modelare 3D care oferă rezultatele într-un timp mult mai scurt, un produs care poate fi pus pe piață mai repede, o filială care poate fi deschisă mai repede etc. Tehnologia nu trebuie să limiteze dezvoltarea unei companii, ci dimpotrivă, să o accelereze.

Am schițat doar câteva dintre beneficiile migrării infrastructurii IT în cloud, cu siguranță sunt mai multe. Spre exemplu, dacă dețineți licențe Microsoft și optați pentru migrare în Azure, o parte dintre costuri pot fi compensate prin reutilizarea acestor licențe.

Daca aveți planuri de migrare în cloud sau pur și simplu doriți să știți mai multe despre acest proces, contactați-ne pe orice canal de comunicare.