2023 se anunță anul inteligenței artificiale, după ce lansarea ChatGPT de către OpenAI a declanșat o frenezie generală la nivel global. Pentru că Microsoft este unul dintre principalii investitori în OpenAI era previzibil că va urma integrarea acestei tehnologii în cât mai multe produse. Primul anunț a fost in februarie despre adăugarea funcționalităților de AI conversațional în versiunea Teams Premium, iar în martie a apărut Microsoft 365 Copilot.

După cum zice Bill Gates, Microsoft 365 Copilot pare să fie pasul către o nouă era în care utilizatorii nu mai interactioneaza cu aplicațiile printr-o interfată grafică ci cu ajutorul uneia universale: limbajul natural. Asa cum interfața grafică de utilizator apărută prin anii 80 a schimbat fundamental modul de interacțiune cu aplicațiile, în anii ce urmează, Microsoft 365 Copilot va genera cu siguranță un nou mod de lucru, care nu se va mai baza pe meniuri si click-uri de mouse, ci pe comenzi scrise sau rostite în limbaj natural.

Cum funcționează Microsoft 365 Copilot

Microsoft Copilot este un asistent de IA care combină puterea modelelor lingvistice mari (LLM) cu datele utilizatorului din API-ul Microsoft Graph, cu Chat GPT-4 și cu aplicațiile/serviciile Microsoft 365, inclusiv Word, Excel, Outlook, PowerPoint sau Microsoft Teams. Folosind noua versiune a ChatGPT, Microsoft face posibilă acum folosirea limbajului cotidian pentru a simplifica și eficientiza fluxul de lucru. Atunci când utilizatorul tastează o întrebare sau un task în caseta de dialog a chatbot-ului, datele sunt direcționate către Microsoft Graph, acolo unde sunt analizate și interpretate, după care sunt transmise modelului lingvistic ChatGPT. Înainte de a afișa răspunsul pentru utilizator în interiorul aplicației, ChatGPT transmite mai întâi datele înapoi către Microsoft Graph pentru validare suplimentară, securitate și verificări de conformitate.

Cu Microsoft 365 Copilot vă puteți sincroniza automat calendarul, e-mailurile, chat-urile, documentele, întâlnirile, contactele și datele de afaceri, iar pe baza acestora îi puteți cere „copilotului” să producă diferite tipuri de conținut, inclusiv PPT-uri, rezumate sau înștiințări/update-uri către colegii de proiect. Spre exemplu, noul asistent Microsoft poate fi folosit pentru a genera rapoarte de progres bazate pe orice tip de date, inclusiv pe baza discuțiilor pe chat.

Ce promite noua tehnologie

Celor care lucrează în Word, noul Copilot le garantează acea primă schiță pe care o pot revizui, economisind astfel ore întregi care ar fi fost irosite cu munca de cercetare și redactare. Copilotul primește chiar și comenzi de rescriere, scurtare/rezumare și poate oferi feedback. În ceea ce privește PowerPoint, Microsoft promite că noul Copilot ne va ajuta să realizăm prezentări atractive printr-o simplă solicitare cu ajutorul conținutului relevant din documente diverse. În Excel, Copilotul analizează trenduri și creează reprezentări vizuale în doar câteva secunde. Utilizatorii de Outlook pot apela la Copilot pentru a obține rezumate ale unor lungi discuții pe e-mail și pot redacta rapid răspunsuri sugerate. Remarcabile sunt și promisiunile Copilot în Teams, acolo unde va putea rezuma punctele cheie ale discuției, inclusiv acordurile și dezacordurile, totul în timp real. Mai mult, în Power Platform, utilizatorii pot automatiza sarcini repetitive și pot crea chatbots.

Proaspăt lansatul Business Chat oferă organizațiilor posibilitatea de a-și valorifica volumele uriașe de date și informații neexploatate până în prezent. Astfel, informațiile și răspunsurile vor fi găsite rapid și vor circula mai ușor. Business Chat va putea fi accesat de pe microsoft365.com, de pe Bing atunci când sunteți conectat cu contul de serviciu sau din Teams.

Care sunt avantajele

Microsoft Copilot este integrat în Microsoft 365, lucrează cu mari cantități de date pentru eficientizarea fluxului de lucru, simplifică modul de lucru cu instrumentele de IA  și moștenește politica și procesele de securitate ale Microsoft. Copilot poate să creeze, rezume, analizeze, colaboreze și să automatizeze, fiind totodată capabil să controleze aplicații, spre exemplu prin comanda „animează acest slide”. Copilot poate transforma un document Word într-o prezentare PowerPoint și a fost conceput pentru a învăța constant – de pildă poate învăța să se conecteze la sistemele CRM pentru a extrage date despre clienți.

Pe măsură ce Microsoft 365 Copilot se va dezvolta și va învăța tot mai mult, va fi capabil de îndeplinirea unor taskuri din ce în ce mai sofisticate. Tot în această lună, Microsoft a anunțat și Dynamics 365 Copilot, drept primul „Copilot AI din lume atât în CRM, cât și în ERP” destinat mediului de afaceri. Tot în această lună, Microsoft a anunțat și Dynamics 365 Copilot, drept primul „Copilot AI din lume atât în CRM, cât și în ERP” destinat mediului de afaceri.

Microsoft Copilot 365 este momentan disponibil în „tehnical preview mode” unui număr limitat de utilizatori care au aplicat pentru acces timpuriu pe website-ul OpenAI. Aceștia își pot instala Microsoft Copilot pe baza instrucțiunilor primite, care includ instalarea extensiei „Copilot” din Visual Studio Code. Potrivit Microsoft, în lunile următoare Copilot va fi integrat în toate aplicațiile de productivitate Microsoft 365, urmând ca mai multe informații despre prețuri și licențe să fie disponibile în curând.

Pras Consulting este partener oficial Microsoft prin urmare urmăriți-ne blog-ul și conturile de social media pentru informații de actualitate.