În articolul precedent am văzut cum agenții de AI lansați la Microsoft Ignite 2024 vor transforma în următorii ani modul în care lucrăm, în vreme ce Copilot promite să devină o adevărată interfață de utilizator pentru Inteligența Artificială. Însă odată cu progresele de AI, apar și noi metode de atac.
Pentru că toată planeta este fascinată de AI, ediția 2024 a evenimentul anual Microsoft Ignite a gravitat în jurul acestei tehnologii. Unul dintre cele mai interesante aspecte evidențiate a fost că dacă Legea lui Moore spune că numărul de tranzistori de pe un chip se dublează la aproximativ fiecare doi ani, ducând la o creștere exponențială a puterii de calcul, în mod similar, performanța AI se dublează la aproape fiecare șase luni.
Departe de a fi „țara tuturor posibilităților”, România este mai degrabă țara paradoxurilor. Deși, potrivit datelor Eurostat, avem al doilea cel mai mare număr de specialiști IT din Europa, suntem pe ultimele locuri la capitolul digitalizare.
Inteligența Artificială Generativă (GenAI) nu mai este doar un concept de science fiction. De aproape doi ani, a intrat puternic în viața privată și profesională, redefinind modul în care angajații din categoria „white collar”, adică personalul cu muncă de birou, își desfășoară activitatea. În multe domenii, GenAI a devenit unul dintre instrumentele preferate pentru a aduce valoare prin automatizare, personalizare și eficientizare.
Numeroase produse Microsoft au rămas fără servicii de suport în 2024, sau vor ajunge la finalul ciclului de viață până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă că patch-urile și actualizările critice nu mai sunt sau nu vor mai fi, în curând, disponibile. Găsiți lista completă publicată de Microsoft aici, unde am identificat și câteva foarte populare în România: Dynamics 365 Business Central (14 aprilie 2024), Windows 10 (11 iunie) și Windows 11 (8 octombrie).
Cu siguranță ați observat un termen nou prin online: „PC Copilot+”. Vă spunem că este de luat în seamă și reprezintă o schimbare majoră în construcția computerelor personale. Această nouă clasă de dispozitive de ultimă generație atrage atenția prin capacitățile avansate de Inteligență Artificială, autonomia extinsă a bateriei și viteza de procesare fără precedent.
Pe 17 iulie 2024, aplicația web de facturare 2invoice.ro a suferit o breșă de securitate. Hackerii au furat și au pus la vânzare datele personale a aproximativ 1,8 milioane de utilizatori. Tot în iulie, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a semnalat prezența în România a malware-ului Rafel Remote Access Tool (RAT), conceput pentru sistemele Android și aplicațiile mobile asociate.
10 practici de sustenabilitate pentru tehnologie și digitalizare
Potrivit statisticilor, sectorul IT este responsabil pentru până la 4% dintre emisiile globale de gaze cu efect de seră (procentul s-ar putea dubla până în 2025), dar și pentru 17% din totalul deșeurilor electronice. Drept urmare, multe organizații au început să implice departamentele IT în inițiativele de sustenabilitate și de reducere a amprentei de carbon. Citiți mai jos despre câteva practici care vă pot ajuta în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.
Pentru peste 40% dintre directori și manageri, cea mai mare provocare în munca remote/hibridă este dificultatea de a construi relații. Luați cifra în sine cu prudență, chiar dacă este din Microsoft Work Trend Index, dar rețineți că este un procent ridicat. Ce vrea să spună analiza este că, dincolo de tehnologia și digitalizare, conexiunile umane profunde cresc implicarea și stimulează performanța.
Pentru că avem un parteneriat solid cu Lenovo, ne-am bucurat să auzim că la începutul lunii iunie producătorul a anunțat, că își asumă angajamentul Secure by Design. Este un prilej excelent pentru a înțelege mai bine această inițiativă, care promite să devină, în timp, o adevărată certificare a securității. Cum? Prin integrarea măsurilor de securitate cibernetică în fiecare etapă a procesului de proiectare și dezvoltare a unui produs.
Mentenanța IT este vitală pentru orice companie modernă deoarece ajută la buna funcționare a echipamentelor (servere, stocare, rețea) a aplicațiilor și serviciilor cloud și asigură protecția datelor. Pe de altă parte, lipsa experților și a resurselor pentru o mentenanța IT corectă și continuă poate paraliza o afacere.
Pentru că în media se discută mult despre Directiva NIS 2, noua reglementare cu privire la respectarea regulilor de securitate cibernetică, termenul cu siguranță vă este cunoscut. Circulă însă și numeroase informații incomplete sau eronate, așa că încercăm să explicăm de la început ce prevede această nouă directivă și mai ales cui se aplică.
Atunci când un furnizor de tehnologie este achiziționat de o altă companie, adesea apar schimbări în modul de licențiere și relațiile comerciale. În toamna anului trecut, celebra companie de virtualizare VMware a fost achiziționată de Broadcom, pentru suma de 69 miliarde USD. Imediat după finalizarea achiziției, Broadcom a planificat o serie de modificări semnificative în modelul de business.
La nivel global, dar și în România, tot mai multe voci din mediul digital recomandă utilizarea Apple pentru business, chiar și în companii mici sau micro. Până recent, exista preconcepția că Apple este o marcă destinată cu precădere profesioniștilor din industriile creative sau companiilor mari care își permit dispozitive premium.
În acest blogpost, evidențiem câteva tendințe tehnologice relevante din perspectiva activității Pras Consulting, fără a avea pretenția că sunt cele mai importante din industrie. Am realizat o sinteză pentru că există atât de multe noutăți, atât la nivelul tehnologiilor pentru utilizare individuală, cât și pentru business, încât este nevoie de mult timp pentru a le documenta. Iată un top 5 endințe tehnologice de urmărit în 2024 din perspectiva noastră: