Departe de a fi „țara tuturor posibilităților”, România este mai degrabă țara paradoxurilor. Deși, potrivit datelor Eurostat, avem al doilea cel mai mare număr de specialiști IT din Europa, suntem pe ultimele locuri la capitolul digitalizare. Doar 27% dintre IMM-urile din România bifează criteriile minime de intensitate digitală stabilite de Uniunea Europeană (utilizarea a 12 tehnologii digitale diferite), conform unui raport de țară pentru 2024 al Comisiei Europene. Media în UE este de aproape 60%.  

În plus, în 2024, salariul mediu net al unui specialist IT senior depășește 3.000 de euro/lună, conform unui studiu BestJobs. Este evident că bugetele alocate de majoritatea afacerilor pentru departamentele IT nu reușesc să țină pasul, mai ales în contextul deficitului de personal IT în creștere (în 2022, era estimat la 20.000 de persoane, potrivit Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii). Drept urmare, majoritatea profesioniștilor IT români aleg calea mai profitabilă: să își construiască o carieră în companii tech, lăsând organizațiile din alte industrii fără resursele necesare pentru transformarea digitală.

Totuși, tehnologia trebuie să rămână un catalizator, nu o frână pentru business. Soluția? Parteneriatul cu un furnizor de servicii gestionate (Managed Service Provider, MSP), care aduce expertiza necesară pentru a moderniza operațiunile companiei, eliminând totodată dependența de o echipă IT internă, costisitoare.

Ce este, de fapt, un Managed Service Provider?

Un MSP ajută organizațiile să își externalizeze majoritatea responsabilităților IT, cum ar fi managementul infrastructurii IT, securitatea cibernetică și monitorizarea rețelelor, gestionarea accesului utilizatorilor, suportul tehnic, conformitate, backup-ul și recuperarea datelor. De obicei, serviciile sunt asigurate pe bază de abonament și în regim remote, dar pot include și suport la fața locului, în funcție de nevoile clienților. Acest model este ideal pentru companiile cu echipe IT mai mici sau care au bugete mai restrânse, deoarece le permite să își concentreze resursele pe activitățile principale, și să scape de grija întreruperii serviciilor din cauza nefuncționării sistemelor.

Spre deosebire de outsourcing, care vizează anumite activități sau funcții IT punctuale, un Manages Service Provider  se ocupă de întreaga infrastructură IT a unei organizații (inclusiv monitorizare, mentenanță, backup, securitate, etc.) asumându-și responsabilitatea pentru performanța continuă a sistemelor IT și având un rol mai integrat.

Dar, să luăm pe rând fiecare dintre argumente:

1. Accesul la specialiști IT și reducerea costurilor

Furnizorii de servicii gestionate au toate resursele necesare pentru gestionarea eficientă a operațiunilor IT pentru mai mulți clienți simultan. Acestea includ atât tehnologie avansată, cât și un număr mare de specialiști certificați în domenii precum securitate cibernetică sau cloud computing.  Practic, companiile care apelează la un MSP închiriază aceste resurse și elimină astfel costurile de angajare/formare/upskilling a personalului intern, dar și efortul de întreținere și modernizare a infrastructurii.  Pentru multe companii private dar și pentru multe organizații publice este imposibil să angajeze personal IT bine calificat profesional, din două motive simple: nu pot oferi salarii performante și nici nu pot oferi o perspectivă de carieră.
Spre exemplu, cu Pras clienții pot beneficia inclusiv de un ”expert IT in house.
Colaborarea cu un MSP implică un model de plată similar unui abonament, ceea ce înseamnă că organizațiile plătesc recurent pentru serviciile prestate, în baza unui SLA (Service Level Agreement) și a unui raport de activitate. Acest lucru aduce previzibilitate bugetară dar mai ales siguranța că orice problemă este rezolvată la timp. Statistica o dovedește din plin: implementarea serviciilor gestionate ajută organizațiile să își reducă costurilor IT cu până la 45% și să își crească eficiența operațională cu 45-65%, potrivit Research and Markets.

2. Monitorizare proactivă și intervenții prompte

În plus, toți știm că ideal e să rezolvăm problemele înainte să ajungă să ne coste. Un MSP colectează și analizează date, inclusiv alerte de sistem și metrici de performanță. Astfel, asigură monitorizare proactivă, adică supravegherea continuă a sistemelor informatice, a aplicațiilor și a infrastructurii. O companie tech are oameni care se pricep, cu expertiză (certificări) și experiență și care identifică și remediază problemele potențiale înainte ca acestea să afecteze utilizatorii finali, să ducă la pierderi de date, să încetinească procesele de afaceri sau să întrerupă activitatea.
Mai mult, are și uneltele necesare acestei monitorizări, care le permit să optimizeze constant performanțele sistemelor IT ale clienților. Detectarea timpurie reduce blocajele, previne costurile indirecte asociate și permite procese de lucru/operațiuni mai fluide.

3. Îmbunătățirea posturii de securitate

Securitatea cibernetică a devenit un subiect apăsător pentru multe organizații, pe de o parte pentru că se simt expuse în fața atacurilor, iar pe de alta pentru că nu au competențele interne necesare. Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării spunea recent la Bucharest Cybersecurity Conference că România se confruntă zilnic cu până la 50.000 de atacuri cibernetice. Este o cifră care reflectă o realitate pentru care puține companii sunt pregătite.
Colaborarea cu un MSP este poate singura soluție pentru întărirea apărării cibernetice și blocarea unor atacuri ca phishing, ransomware și DDoS. În cadrul Pras, colegii noștri folosesc cele mai avansate unelte pentru a proteja infrastructura IT a clienților, iar dacă este nevoie colaborăm cu alte companii specializate exclusiv pe Cybersecurity pentru a derula anumite operațiuni (audit, teste de penetrare) escalada anumite probleme.
Nu trebuie să uităm nici că, potrivit majorității rapoartelor de securitate, erorile umane sunt cauza de bază pentru 50-95% dintre breșele de date.Tocmai de aceea, punem accent inclusiv pe programe de training și conștientizare pentru angajați, reducând riscurile de securitate legate de personal.

4. Scalabilitate și flexibilitate sporite

Un mare avantaj colaborării cu un Managed Service Provider este adaptabilitatea. În loc să investească constant în hardware, software sau pregătirea echipelor de fiecare dată când afacerea crește sau își schimbă direcția, organizațiile pot cere pur și simplu MSP-ului să ajusteze serviciile în funcție de nevoile curente. Pe măsură ce afacerea se dezvoltă, capacitatea IT poate fi extinsă rapid și necostisitor. Pe de altă parte, în perioadele mai lente, resursele pot fi reduse fără cheltuieli suplimentare sau resurse rămase nefolosite. Implementezi un nou sistem ERP, deschizi o filială, permiți oamenilor să lucreze remote etc, un MSP se poate adapta rapid la aceste nevoi, oferindu-vă flexibilitatea de care echipele IT interne nu sunt întotdeauna capabile.

Serviciile gestionate nu sunt doar o soluție eficientă, ci un pas strategic către o afacere mai agilă.  Cum spuneam la început, un MSP se ocupă de gestionarea completă și continuă a infrastructurii IT a unei organizații. Astfel, companiile simplifică gestionarea IT-ului, beneficiind de un singur punct de contact pentru orice problemă întâmpinată. În plus, scad atât costurile, cât și riscurile riscurile, iar resursele interne se pot concentra pe ceea ce contează cu adevărat: dezvoltarea și succesul afacerii.

Pentru mai multe informații despre serviciile IT oferite de Pras, contactează-ne la office@pras.ro.