În acest blogpost, evidențiem câteva tendințe tehnologice relevante din perspectiva activității Pras Consulting, fără a avea pretenția că sunt cele mai importante din industrie. Am realizat o sinteză pentru că există atât de multe noutăți, atât la nivelul tehnologiilor pentru utilizare individuală, cât și pentru business, încât este nevoie de mult timp pentru a le documenta. Iată un top 5 endințe tehnologice de urmărit în 2024 din perspectiva noastră:

1. AI Generative. Servicii mai diverse, prețuri mai mici

Dacă 2023 a fost anul în care toată lumea a aflat de ChatGPT, în 2024 tehnologia AI Generative va îmbrăca mii de haine diferite și va da naștere unei pleiade de noi servicii. Domeniul va crește cu o viteză uluitoare, într-un an cât alte tehnologii în trei. Odată cu lansarea recentă a GPT Store de la OpenAI, vom vedea probabil creșterea semnificativă a ofertelor de tip AI as a Service, inclusiv în România. Nu doar companii precum Google, Microsoft și Meta vor continua să înglobeze AI personalizată direct în produsele și serviciile lor, ci și multe alte organizații. În luna decembrie, spre exemplu, grupul E.ON a lansat „E.ON GPT”, un serviciu de AI Generative care va ajuta aproximativ 74.000 de angajați E.ON în activitățile de cercetare și procesare de text și sintetizare a cunoștințelor specifice din domeniul energetic. Proiecte similare ar putea fi implementate și în administrația publică pentru a ajuta funcționarii să lucreze mai eficient. În același timp, la nivel public, discuțiile și procesele legate de plagiat și drepturi de autor vor fi accentuate, o analiză a Copyleaks arătând că aproximativ 60% din conținutul generat cu GPT-3.5 este sub diverse forme de plagiat.

2. Săli de ședință de nouă generație

În 2024, majoritatea organizațiilor din România vor permite regimul de muncă hibrid, cu accent pe prezența la birou timp de 3-4 zile pe săptămână. Pentru a satisface nevoile echipelor distribuite, vom asista la o evoluție accentuată a sălilor de ședințe/întâlniri, mai ales că apar tot mai multe tehnologii noi, inclusiv cele activate de AI și soluții cu camere multiple. 2024 se anunță a fi anul adoptării pe scară largă a acestor tehnologii, care devin tot mai ieftine și mai ușor de utilizat. Studiul Workplace Collaboration MetriCast pentru 2023-24 realizat de Metrigy arată că 37% din cele 440 de companii participante intenționau să implementeze sisteme inteligente de video-conferință pentru sălile de ședințe, în timp ce 30% planificau să utilizeze sisteme cu multiple camere video pentru a surprinde toți participanții, indiferent de locul unde se află sau vorbesc.

3. Asistenți Virtuali și Copiloți

După cum am menționat într-o postare recentă, Microsoft a dat startul erei Copilot, iar în 2024 această tehnologie va fi prezentă în tot mai multe produse și soluții. Microsoft nu este singurul furnizor care pune accent pe Asistenții Virtuali Inteligenți: Salesforce, Cisco, Lenovo, Dell, etc., au abordări similare. Indiferent de furnizor, termenul "copilot" definește un asistent virtual bazat pe Inteligență Artificială care ajută utilizatorul în îndeplinirea diverselor sarcini pe diverse platforme informatice, de la sisteme de operare (copilot pentru Windows) până la CRM, gestionarea echipamentelor IT, soluții de securitate, managementul rețelei etc. Asemenea unui copilot într-un avion, aceștia lucrează alături de utilizator și pot răspunde la întrebări, face sugestii și îndeplini sarcini de bază, eliberând astfel timpul angajatului pentru sarcini mai strategice. Scopul unui Copilot nu este să înlocuiască angajații, ci sunt creați pentru a îmbunătăți experiența angajatului, ajutând la finalizarea sarcinilor plictisitoare sau consumatoare de timp.

4. Colaborare Unificată

Dacă acum câțiva ani, e-mailul era principalul mijloc de comunicare și colaborare, situația s-a schimbat în favoarea platformelor precum Teams, Zoom sau Google Meet. Acestea integrează deja mesagerie și aplicații de chat pentru colaborare asincronă și aplicații video pentru întâlniri. Mai mult, se transformă în spații de lucru active, conectate contextual, care integrează chatul și întâlnirile cu conținutul.
Aplicații precum Microsoft Loop, Notion și Slack Canvas, precum și viitorul Zoom Docs, transformă spațiul de lucru colaborativ într-unul în care oamenii pot crea, partaja conținut, discuta și încorpora componente din alte aplicații. De exemplu, într-un spațiu de lucru conectat, membrii echipei pot partaja documente, discuta și chiar începe o întâlnire, toate în contextul unui proiect sau activitate de echipă. Emailul ca unealtă singulară devine desuet.

5. Securitate cibernetică înainte de toate

Orice analiză de securitate cibernetică pe care o citiți, concluzia este una singură: 2024 nu va fi un an ușor. Pe de o parte, atacatorii vor deveni tot mai înșelători și insidioși, deoarece vor utiliza Generative AI pentru a crea mesaje corecte și credibile, iar pe de altă parte, reglementările vor pune o presiune tot mai mare pe organizații.
Atacurile de tip ransomware se vor înmulți, iar atacatorii vor viza nu doar corporații, ci și infrastructuri critice și servicii publice, cum ar fi spitalele și primăriile școlilor. Accentul se mută de la criptarea datelor la furtul acestora, pentru a putea fi vândute în cazul în care răscumpărarea nu este plătită. Potențialul de perturbare a activității și pierdere financiară rămâne semnificativ, ceea ce forțează organizațiile din orice domeniu, dar mai ales pe cele publice, să aloce bugete mărite pentru soluții IT robuste (securitate, back-up) dar și pentru evaluarea vulnerabilităților/audit de securitate și formarea angajaților (igienă cibernetică).
De asemenea, în România va intra în vigoare Directiva NIS 2, care extinde semnificativ domeniul de aplicare și crește numărul de entități care trebuie să raporteze incidente semnificative de securitate cibernetică autorităților naționale competente.

Aceste tendințe tehnologice de urmărit în 2024 vor avea probabil cel mai extins impact la nivel de piață și vor influența cel mai mult modul în care lucrăm, comunicăm și ne protejăm. Unele vor fi implementate automat în produse sau servicii pe care le utilizăm deja (cum este cazul Microsoft), altele necesită o abordare dedicată. Este important să înțelegem că tehnologia nu stă pe loc și că apar inovații care rezolvă cele mai provocatoare probleme.