Pentru peste 40% dintre directori și manageri, cea mai mare provocare în munca remote/hibridă este dificultatea de a construi relații. Luați cifra în sine cu prudență, chiar dacă este din Microsoft Work Trend Index, dar rețineți că este un procent ridicat. Ce vrea să spună analiza este că, dincolo de tehnologia și digitalizare, conexiunile umane profunde cresc implicarea și stimulează performanța. Altfel, riscăm să depersonalizăm relațiile și să ne detașăm rapid. Microsoft Mesh, disponibil pentru toți abonații Microsoft 365 Business și Teams Essentials încă din ianuarie 2024, a fost creat tocmai pentru a acoperi acest gol prin experiențe imersive 3D, care imită interacțiunile directe. Amintește de Second Life, un mediu foarte la modă acum 10-15 ani, dar are avantajul unor tehnologii de actualitate.

Ce este Microsoft Mesh

Microsoft Mesh este o platformă cloud de Realitate Mixtă (MR) care permite utilizatorilor să interacționeze prin gesturi, voce și feedback haptic (bazat pe simțuri), inclusiv să creeze și să manipuleze obiecte digitale, într-un spațiu virtual comun, indiferent de locația geografică. Cu ajutorul cloud computing-ului și al tehnologiei MR, Microsoft Mesh oferă experiențe personalizabile în timp real, multi-utilizator, eliminând distanțele fizice și creând un mediu virtual care simulează perfect colaborarea prin prezență fizică în aceeași încăpere a tuturor participanților.

Caracteristici cheie

  • Avataruri realiste. Utilizatorii pot crea avataruri care să îi reprezinte în mod realist în spațiul virtual. Acestea pot fi personalizate cu diverse caracteristici fizice sau de garderobă, accesorii, tipuri de reacții/gesturi. Utilizatorii pot crea până la trei avataruri pentru diferite tipuri de întâlniri.
  • Interacțiuni naturale. Prin funcțiile de recunoaștere a gesturilor și a vocii și prin captura mișcărilor, utilizatorii pot explora și interacționa în mod natural, inclusiv cu mediul virtual. De exemplu, într-o sesiune de colaborare virtuală, un designer poate manipula prin gesturile mâinilor modelele 3D ale hainelor, rotindu-le și redimensionându-le cu ușurință.
  • Sincronizare în timp real. Interacțiunile și colaborările se petrec în timp real, oferind o experiență fluidă și continuă. Potrivit Microsoft, toate mișcările, expresiile, modificările de postură ale avatarurilor sau transformările mediului virtual au loc cu o latență de maximum 100 de milisecunde pentru toți utilizatorii, indiferent de locația lor fizică.
  • Integrare cu alte servicii Microsoft: Mesh se integrează cu alte servicii și aplicații Microsoft, precum Teams, Dynamics 365 și Azure, extinzând capacitățile platformei. În timp, compania anticipează că utilizatorii vor putea alege dintr-un set din ce în ce mai mare de aplicații Microsoft Mesh construite de dezvoltatori și parteneri externi și că vor beneficia de integrarea completă a Mesh cu produsele Microsoft.

Cum ne ajută Microsoft Mesh în viața de toate zilele?

Cu toții suntem de acord cu revista Forbes, care spune că 98% dintre angajați își doresc să lucreze de la distanță cel puțin o parte din timp. Pentru aceștia, Mesh aduce beneficii în numeroase domenii și are aplicații diverse, le-am rezumat, mai jos, pe cele mai promițătoare:

1. Colaborare la distanță. Microsoft Mesh facilitează colaborarea între echipe distribuite geografic. Utilizatorii pot împărtăși idei, lucrări și proiecte într-un mediu virtual comun și personalizat, fără a fi necesară prezența fizică propriu-zisă. De exemplu, ingineri din diferite colțuri ale lumii pot lucra împreună la un model 3D al unui produs, interacționând și modificând obiectul în timp real.

2. Întâlniri și conferințe virtuale. Platforma permite organizarea de întâlniri și conferințe în medii virtuale, cu până la 200 de participanți, oferind o senzație de prezență fizică și interacțiuni mai naturale comparativ cu videoconferințele tradiționale. Întâlniri de afaceri, expoziții virtuale, sesiuni de brainstorming sau prezentări de produse pot avea loc într-un spațiu virtual, cu avatarurile realiste ale participanților.

3. Reducerea costurilor. Mari companii precum Accenture și-au creat deja spații personalizate pentru procesele de onboarding, instruire, organizarea de evenimente mari etc., în Mesh. Implementarea Microsoft Mesh reduce costurile operaționale și îmbunătățește eficiența companiilor prin eliminarea necesității de călătorii frecvente. Procesele de training și onboarding pot fi organizate cu costuri minime în spațiul virtual.

4. Învățare și formare. Mesh are potențialul de a revoluționa procesul de învățare cu ajutorul experiențelor imersive, care le permit elevilor/studenților să exploreze tridimensional, personalizat și interactiv concepte abstracte sau locații istorice. Studenții la medicină pot studia anatomia umană prin explorarea unor modele 3D detaliate într-un mediu virtual, unde pot vedea și interacționa cu fiecare parte a corpului. Aceștia pot folosi Mesh inclusiv pentru simulări chirurgicale de mare precizie.

5. Dezvoltare de proiecte și prototipuri. Echipele de dezvoltare pot folosi Mesh pentru a crea și testa prototipuri într-un spațiu virtual, economisind timp și resurse. De exemplu, arhitecții pot vizualiza și modifica un design de clădire în realitate mixtă, examinând detaliile și efectuând ajustări în timp real.

6. Experiențe de cumpărare imersive. Consumatorii sunt mai predispuși să cumpere după ce au contact cu imaginile 3D ale produselor, potrivit unei statistici Google. Retailerii pot crea showroom-uri virtuale unde clienții pot explora produsele în detaliu, într-un mediu 3D, chiar și de la distanță. Utilizând avataruri holografice, clienții pot proba haine sau accesorii în mod virtual.

7. Experiențe sociale și de divertisment. Platforma poate fi utilizată și pentru activități de socializare și divertisment, creând noi modalități de a interacționa chiar și în afara programului de lucru. Prietenii se pot întâlni într-un spațiu virtual comun pentru a juca jocuri, a viziona filme împreună sau pentru a participa la concerte.

Cum poate fi accesat

Platforma poate fi accesată prin PC și dispozitivele Meta Quest VR de către persoanele/organizațiile care beneficiază de unul dintre planurile Microsoft 365 Business (Basic, Standard, Premium) sau de un plan Teams Essentials. Pentru experiențe imersive personalizate, este necesară o licență Teams Premium sau puteți opta pentru o perioadă de probă (free trial) de 6 luni.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul Microsoft.

Potrivit Microsoft Work Trend Index Special Report (angajații ar merge mai des la birou dacă ar ști că membrii echipei lor directe sau prietenii lor de la serviciu ar fi acolo (73%). Tinerii sunt în mod special dornici să facă parte dintr-o comunitate la locul de muncă și să stabilească o conexiune cu colegii (78%). Microsoft Mesh răspunde acestor nevoi prin facilitarea unui mediu virtual de colaborare și interacțiune, în care colegii se simt conectați, indiferent de distanțele geografice.

Credem că Microsoft Mesh reprezintă un pas important în evoluția modului în care lucrăm, învățăm și interacționăm, iar în viitor va crea cu siguranță oportunități noi și inovatoare de colaborare și comunicare în spațiul virtual comun. Chiar dacă este o tehnologie care sună mai de viitor, putem avea oricând o discuție despre cum vă puteți dezvolta cu PRAS capabilitățile de comunicare și colaborare în medii reale, virtuale sau augmentate.