Realitatea curentă arată că SARS-CoV-2 obligă tot mai multe companii să caute, testeze sau să adopte rapid noi modele de „consum“ al resurselor IT. Milioane de angajati lucrează remote, iar IT-ul trebuie să furnizeze unelte dedicate și securizate pentru productivitate şi colaborare. De asemenea, sunt domenii unde activitatea a explodat la propriu în ultimele zile (Ziarul Financiar a identificat “10 sectoare economice cu motoarele turate la maximum”), iar altele care caută să lanseze rapid noi servicii pentru a compensa pierderile. Toate aceste demersuri au o nevoie acută de:

  • Disponibilitate – dacă serviciile voastre nu sunt disponibile sau sunt greu de accesat, riscați să vă pierdeți clienții și prospecții, care nu au timp și răbdare să aștepte. Disponibilitatea va deveni în scurt timp unul dintre indicatorii universal valabili ai seriozității și solidității unui brand.
  • Flexibilitate și scalabilitate – incertitudinea este una dintre principalele caracteristici ale acestei perioadei. Puțini sunt cei care mai pot estima corect cum va evolua cererea, când vor apărea vârfurile de sarcină sau scăderile și când va trebui să își extindă sau restrângă capacitățile de procesare și stocare, lărgime de bandă, număr de licențe etc.
  • Costuri mici şi predictibile – iminența recesiunii nu vă mai permite să blocați bani în produse hardware și/sau software pe care nu știți clar când și cum le veți amortiza. Veți avea nevoie de un control din ce în ce mai strict al costurilor și să atenuați, pe cât este posibil, riscul apariției evenimentelor care generează costuri suplimentare. (Cum ar fi, de exemplu, prețul serviciilor de mentenanță generate de downtime-ul neplanificat al unui server.)

În opinia noastră – fondată pe baza experienței acumulate și a beneficiilor de business confirmate de clienți –, Microsoft Azure este un răspuns care acoperă o bună parte din acest cumul de probleme.

Nu suntem adepții necondiționați ai Cloud-ului – după cum o demonstrează și postările noastre mai vechi în care am pus în discuție limitările back-up-ului în Nor și am adus în prim-plan beneficiile versiunii on-premises a Exchange Server. Dar asta nu înseamnă că nu recunoaștem valoarea intrinsecă a unor soluții precum Azure Information Protection sau Exchange online.

De ce Azure?

Recomandarea noastră se bazează pe faptul că Azure are răspunsuri la obiect pentru toate cele trei provocări menționate anterior:

  • oferă disponibilitate garantată contractual – nici marile companii nu își permit financiar să respecte condiția unei disponibilități de 99%. Cu Azure acest lucru este posibil și pentru voi;
  • asigură accesibilitatea crescută – fiind vorba de o platformă Cloud, datele și aplicațiile voastre pot fi accesate oricând, de oriunde, fără limitările specifice infrastructurilor on-premises (ba chiar, în anumite cazuri, chiar și fără a folosi un VPN);
  • permite redimensionarea rapidă a resurselor – le puteți crește sau scădea în funcție de nevoi, atunci când apar ele. Plătiți astfel doar ceea ce consumați, adică nu trebuie să vă mai preocupe problema rentabilizării investițiilor.

Adăugați la aceste „argumente“ nivelul superior de securitate, flexibilitatea în licențiere și scăderea costurilor cu infrastructura.

Iată un exemplu concret în acest sens: din ianuarie a.c., Windows Server 2008 și 2008 R2 au rămas fără suport, iar riscurile operaționale și de securitate aferente sunt importante. Problema e că trecerea la o versiune superioară de Windows Server (WS 2016 sau WS 2019) nu presupune doar achitarea costurilor de licențiere, implementare și configurare, ci e foarte posibil să necesite și achiziționarea unui nou server. Însă, dacă migrați în Azure, beneficiați de update-uri gratuite de securitate pentru încă trei ani. (Oferta este valabilă și pentru SQL Server 2008 și 2008 R2.)

În plus, apelând la Azure, nu mai trebuie să vă bateți capul că nu mai aveți loc în Data Room pentru încă un server, că trebuie să cumpărați alte UPS-uri, că trebuie să modificați cablarea etc.

Nu în ultimul rând, recomandăm Azure pentru că este cea mai potrivită platformă Cloud pentru găzduirea aplicațiilor enterprise de la Microsoft, oferind avantajul evident al integrării native cu acestea.
Și, desigur, pentru că avem experiență și competențe avansate în domeniul tehnologiilor Microsoft.

Dacă sunteți deciși să migrați în Cloud, specialiștii PRAS vă stau la dispoziție. Vă putem ajuta să vă creați un plan etapizat de migrare, să realizați o estimare a economiilor posibile, să identificați și evaluați aplicațiile de care aveți cu adevărat nevoie, să selectați și aplicați strategia adecvată de migrare și să vă analizați costurile și să monitorizați performanța obținută. Tot ceea ce aveți voi de făcut este să ne contactați.