Din ianuarie 2020, mai multe produse Microsoft vor ajunge la final de viaţă, adică rămân fără servicii de suport, iar utilizarea acestora devine riscantă din perspectiva vulnerabilităţilor de securitate. Lista este mai lungă, o găsiţi aici însă cele mai relevante sunt Windows 7, Windows Server 2008 R2 şi Exchange 2010, produse utilizate intens şi în România. Spre exemplu, la nivelul anului 2018 încă 35-36% dintre PC-uri rulau Windows 7, chiar dacă Windows 10 este pe piață de câţiva ani şi reprezintă o alternativă foarte bună.

Ce înseamnă aceasta pentru utilizatorii produselor, individuali sau business? În principiu că Microsoft nu va mai monitoriza aceste produse şi nu va mai dezvolta şi livra actualizări. Prin urmare, utilizatorii vor fi expuşi riscurilor de securitate, datorită vulnerabilităților care vor fi identificate şi exploatate de hackeri. Este un risc real? Fără îndoială. Istoria ultimilor ani arată chiar că hackerii îşi concentrează atenţia pe produse rămase fără suport pentru că ştiu că lipsesc update-urile, iar utilizatori sunt în general  mai neglijenţi.  Securitatea cibernetică implică un joc permanent în care hackerii caută să-i prindă pe dezvoltatori cu garda jos, ceea ce se va întâmpla după ianuarie 2020.

Aţi cumpărat totuşi aceste produse în mod legal, pe canale oficiale. Cum de rămân fără suport? Din această perspectivă trebuie lămurite câteva aspecte. Produsele software, inclusiv cele Microsoft, au un ciclu de viaţă bine definit. Nu are legătură cu intensitatea utilizării, ci cu echipele şi efortul de dezvoltare. La Microsoft, ciclul de viaţă al unui produs este de zece ani. Acesta include un suport principal - Mainstream Support - pentru o perioadă de cinci ani (atenţie însă, de la data lansării, nu a achiziţiei produsului) care implică actualizări de securitate dar şi noi funcționalități şi o perioadă de suport extins - Extended Support -, pentru încă cinci ani. Chiar dacă au apărut informaţii online despre un pachet de servicii Windows 7 Extended Security Updates pentru încă trei ani, acesta va fi disponibil doar contra cost şi doar companiilor mari care au contracte dedicate de suport.

Ce e de făcut? În mod evident, puteți utiliza aceste produse în continuare, însă vă expuneţi unor riscuri.

  • Produsele nu vor mai avea actualizări de securitate
  • Liniile de tip helpdesk îşi încetează activitatea
  • Hackerii vor încerca să explodeze orice vulnerabilitate
  • Problemele de funcţionalitate vor fi rezolvate mult mai dificil
  • Complianţa cu anumite reglementări va fi afectată

Dacă trecerea de la Win7 la Win10 este un proces rapid, lucrurile stau altfel pentru Windows Server 2008 R2 şi Exchange 2010. Pentru produsele de tip server, upgrade-ul se impune cât mai rapid, mai ales că nici utilizarea în perioada de suport extins nu este recomandată. Un server fără suport induce un risc major pentru continuitatea operaţională a companiei şi chiar dacă 2020 nu pare atât de aproape, migrarea unui server implică o intervenţie mult mai complexă decât migrarea unui sistem de operare pentru desktop.

Pe 14 ianuarie 2020 suportul extins încetează şi ar fi bine să nu vă ia prin surprindere. A doua jumătate a anului va deveni mai aglomerată, pe măsură ce tot mai mulţi utilizatori vor plasa comenzi pentru produse noi şi vor solicita servicii de migrare. Pentru fiecare dintre aceste produse exista alternativă; contactaţi-ne chiar acum pentru o analiză rapidă.