Cloud-ul e-n toate,
E-n cele ce sunt
Și-n cele ce mâine vor râde la soare.“
*

Şi totuşi…
Aşa cum vă spuneam şi în urmă cu un an (postarea e disponibilă aici) Cloud-ul este pentru toată lumea, dar nu pentru orice. Revenim asupra subiectului, de data aceasta cu un caz concret cu care ne-am „confruntat“ la mai mulţi clienţi care preferă să îşi păstreze serverul de mail in-house, decât să apeleze la varianta Cloud.
În marea majoritate a cazurilor este vorba de Exchange Server on-premises, o soluţie populară încă – şi nu doar în România – deşi, în mod evident, Microsoft promovează aproape exclusiv Office 365 Business Premium şi Office 365 Business Essentials (care integrează componenta de Exchange Server ca serviciu).

Pentru a nu fi subiectivi, am adunat şi selectat argumentele pe care clienţii noştri le invocă cel mai frecvent în favoarea versiunii on-premises. Iată „clasamentul“ nostru:

  • „Suntem o companie cu vechime, activăm pe piaţă de aproape X ani (de obicei, undeva în jur de 15 ani) şi ne-am obişnuit să avem totul in-house. Folosim Exchange Server încă de la versiunea 2003, am trecut prin toate versiunile ulterioare (2007, 2010, 2013 şi 2016 – n.n.) şi nu vrem să ne batem capul cu migrări şi sincronizări de date în Cloud şi plata de abonamente. Cel puţin încă 5-6 ani dacă este posibil.“
  • „Organizaţia noastră activează într-un domeniu în care este recomandat ca datele clienţilor să fie păstrate in-house. Ne place să avem controlul complet asupra sistemelor pe care le folosim şi, în plus, versiunea on-premises ne permite să ne configurăm soluţiile de securitate şi măsurile de protecție aşa cum dorim şi în conformitate cu regulille noastre şi cerinţele în vigoare.“
  • „Economiile pe care le-am obţine folosind Office 365 Business Premium nu se aplică în cazul nostru. Pentru noi e mai rentabil să avem propriile noastre licenţe de Office. Iar administrarea in-house a serverului de Exchange nu presupune costuri suplimentare semnificative. Şi oricum consumăm curent şi avem soluţii de electro-backup pentru a ţine în funcţiune restul serverelor din Data Room.“
  • „Având serverul în companie este mai simplu să integrăm alte soluţii care sunt compatibile cu Microsoft Exchange şi care rulează în aceeaşi reţea locală. De exemplu, putem să trimitem mesaje direct din CRM sau să primim faxuri pe email.“
  • „Ne place să stabilim noi configuraţia serverului, când şi cum facem update-uri, când îl restartăm şi când îl închidem, în funcţie de nevoile şi priorităţile noastre de business.“
  • „În regiunea noastră, conexiunile Internet nu sunt de cea mai bună calitate. Folosind Exchange Server on-premises angajaţii noştri pot avea acces la server din interiorul companiei indiferent dacă pică Internetul. De asta preferăm să folosim şi Office-ul tot off-line, adică să avem propriile noastre licenţe.“
  • „Putem să stabilim, pe categorii de angajaţi sau personalizat, care este dimensiunea mailbox-ului în fiecare caz. În plus, faptul că avem serverul de mail în companie ne permite să decidem noi ce date arhivăm, cât le păstrăm şi cum şi unde facem backup-ul.”
  • „Nu ne dorim întotdeauna să avem cele mai noi funcţionalităţi. Angajaţii noştri s-au obişnuit cu un anumit mod de lucru şi multe din lucrurile noi introduse îi încurcă sau nu sunt folosite deloc. Și pentru administratori e uneori mai complicat cu toate actualizările astea.

Sunt argumente reale – pe care le puteţi aprecia drept mai mult sau mai puţin pertinente, depinde de situaţia în care vă aflaţi.
Unii ar putea considera lista de mai sus o pledoarie pentru retrograzii care se opun noului, în cazul de faţă adopției serviciilor Cloud.
Alţii însă se vor regăsi în argumentaţiile citate. Drept dovadă, la finalul anului trecut Microsoft a lansat noua versiune Exchange Server on-premises 2019, care „expiră“ în 2025. Prin urmare cerere există, iar cei care prevesteau încă de acum un deceniu că versiunea din 2010 va fi ultima suportată de Microsoft s-au dovedit a fi falşi profeţi.

În plus, atunci când vine vorba de Cloud – aşa cum vă spuneam şi data trecută – trebuie să învăţaţi să faceţi diferenţa dintre mesajele de marketing şi realitate. Pentru a vă ajuta în acest sens, vă invit să citiţi cu atenţie pagina următoare de la Microsoft „Exchange Online Limits“ şi să trageţi singuri concluziile. Dacă nu vă descurcaţi, specialiştii PRAS vă stau la dispoziţie. Aşa cum vă putem ajuta şi să vă decideţi dacă este mai bine pentru compania dvs. – nu doar mai rentabil! – să migraţi serverul de mail în Cloud sau să îl păstraţi în companie. Iar dacă optaţi pentru ultima variantă şi întâmpinaţi probleme cu administrarea lui, din nou avem resursele necesare pentru a vă oferi suport – nu trebuie decât să ne contactaţi.

PS - Pentru a fi corecţi şi echidistanţi, vom prezenta într-o postare viitoare şi avantajele competitive ale versiunii online a Exchange Server.


* Pastişă după o poezie a lui George Lesnea, celebră în urmă cu câteva decenii