Nu vă temeți! E scurtă și nu trebuie să scrieți nimic pentru că nu vrem să vă stricăm vacanța de iarnă așa cum făcea profu' de mate din generală când ne cadorisea cu „teme facultative“ în decembrie, care deveneau obligatorii în ianuarie.
Și în plus temele pe vacanță sunt interzise în mod oficial – prin ordin de ministru! De aceea nici nu e practic o temă, ci doar o problemă! Una singură și aceea de gândire... Care implică însă și puțină aritmetică managerială.

Subiectul e un „clasic“ deja: deficitul de „resursă umană specializată în domeniul IT“.
Nu-i o noutate că piața muncii din România se confruntă de ani buni cu o lipsă acută de specialiști și în acest domeniu. În 2017 toate facultățile de profil IT&C „produceau“ în jur de 7.000 - 8.000 de absolvenți pe an, iar cererea pieței era de peste 15.000.
Aparent, situația nu s-a schimbat major în 2019 – studiul realizat recent de Codecool și Brainspotting arată că deficitul anual de specialiști IT este acum de 15.400, dar a crescut numărul de absolvenți la 9.500.

Trecând peste faptul că a echivala un proaspăt absolvent cu un specialist este o eroare costisitoare pentru angajatori, noi credem că, de fapt, deficitul este mai mare. Și asta pentru că respectiva cercetare a fost realizată pe un eșantion alcătuit din „45 de companii importante din IT“. Ce se întâmplă cu companiile mai puțin „importante“ și non-IT, dar care au și ele nevoie de sisteme informatice funcționale și sigure pentru a-și derula business-ul? Întrebarea e retorică pentru că răspunsul îl știm deja cu toții – se descurcă așa cum pot.

Să revenim însă la studiul citat, ale cărui rezultate mai indică faptul că aproape jumătate dintre companii (46%) consideră așteptările salariale drept o barieră în dezvoltarea afacerii.
Prin primăvara lui 2018 am făcut o schiță de calcul despre cât vă costa să angajați un „om la IT“ – nici proaspăt absolvent, nici specialist, ci „doar“ o persoană cu experiență și referințe solide în domeniu. Și am obținut că însumate, costurile salariale pe un an și cele de recrutare erau de aproximativ 32.000 de euro. (Mai multe detalii despre metoda de calcul găsiți aici)
În prezent trebuie să le majorați. Pentru că și tarifele agențiilor de recrutare au crescut (rata inflației, numărul mic de candidați disponibili etc.), dar și salariul mediu al unui IT-ist a evoluat de la 6.200 lei / lună, cât era la începutul lui 2018, la aproape 7.000 lei / lună (conform datelor INS din mai 2019)
Adică, un „om la IT“ vă costă în vara lui 2019 cu 2.000 de euro mai mult decât în urmă cu 18 luni. Și o să vă coste și mai mult la anul, pentru că trebuie să îi majorați salariul dacă nu doriți să plece – că, de', cererea e mare, piața abundă în oferte și sigur nu vreți să o luați de la capăt cu căutarea, recrutarea și angajarea.

Acum, că v-am livrat datele esențiale, primul subpunct al temei pe care v-o propunem este să calculați ce economii obțineți și să aproximați de câtă bătaie de cap scăpați apelând la externalizarea serviciilor IT. Adăugați în calcul și faptul că lucrând cu o firmă precum PRAS, specializată în furnizarea de servicii informatice, beneficiați de: specialiști cu experiență reală, garanția calității și disponibilității serviciilor și eliminarea riscurilor tehnologice.
Cum sunt cele care apar atunci când nu mai aveți loc de întors și trebuie musai să faceți upgrade-ul la o nouă versiune a unui sistem software critic. Exemplul cel mai la îndemână și de actualitate sunt cele trei produse Microsoft (Windows 7, Windows Server 2008 R2 și Exchange 2010) care rămân fără suport din ianuarie 2020. Dacă nu vă este prea clar ce înseamnă acest lucru pentru compania voastră vă invit să citiți această postare și să ne contactați dacă aveți nevoie de ajutor pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză.Să revenim însă

la temă, pentru că există și un al doilea subpunct pe care trebuie să îl rezolvați. Și aici imperativul este absolut pentru că este vorba de securitatea informatică – un „aspect“ pe care nu vă mai puteți permite să îl neglijați. Mai ales în condițiile în care tandemul GDPR + Legea 362/2018 (intrată în vigoare în ianuarie 2019) poate fi o combinație extrem de costisitoare.
Ori, dacă deficitul de resursă calificată în domeniul IT este unul acut, în cazul specialiștilor în securitate se poate vorbi deja ca de o specie pe cale de dispariție. E de două ori mai dificil să găsești pe cineva cu experiență reală în acest domeniu de nișă, dar și de două ori mai costisitor. (Subiectul l-am detaliat aici în urmă cu un an)
Din aceste motive, rezolvarea subpunctului 2 prin metodele tradiționale – căutare, recrutare, angajare – are un grad de dificultate crescut. Respectiv un cost pe care nici companiile mari nu și-l prea permit, pentru că randamentul investiției în sine este scăzut. Noi însă la PRAS ne permitem să deținem un astfel de capital uman valoros, pentru că îl putem rentabiliza partajându-l cu voi prin intermediul contractelor de externalizare.
Faceți și în acest caz calculele aferente, ținând însă cont și de valoarea potențialelor pagube și amenzi pe care riscați să le primiți dacă ANSPDCP vă cere „caietul la control“.

Dacă aveți nelămuriri asupra rezolvărilor la cele două subpuncte ale temei, nu ezitați să ne contactați. Specialiștii PRAS pot particulariza demonstrația pe nevoile specifice ale companiei voastre și vă garantăm că rezultatul obținut aparține numerelor reale pozitive.

Acestea fiind zise, vă urăm, în ordine cronologică, tradiționalele:

„Sarbatori fericite!“

„La mulți ani!“

și neuitatul „N

e vedem la anul, cu temele făcute, da?!“