Se dă următoarea ipoteză de lucru: anul acesta trebuie să angajaţi doi oameni la IT.

E un scenariu uzual – compania ta a rămas fără un administrator de sistem şi clar trebuie să angajaţi pe cineva la fel de bun. Vă mai trebuie însă un om cu experienţă pentru că partea de comenzi online a început să ia amploare, aplicaţia de mobil pentru vânzări mai trebuie dezvoltată, intră în vigoare şi reglementările GDPR, aveţi nevoie şi de servicii de help desk pentru că Legea 81/2018 a dat liber la muncă de acasă şi... Pe scurt, e de lucru şi vă mai trebuie doi oameni la IT!

Banii vorbesc

Problema e că salariul mediu net al unui IT-ist ajunsese încă de la sfârşitul lui 2017 la 6.200 lei /lună. Adică de 2,5 ori mai mult decât salariul mediu pe economie de anul ăsta şi cu 1.000 de lei mai mult decât era în 2016. Dar chiar şi la banii ăştia e penurie mare de specialişti. Încă de acum doi ani un IT-ist bun avea pe masă cinci oferte de job. În 2017 criză de resurse s-a adâncit. Probabil că şi asta e un motiv pentru care aţi rămas fără un om... Cert e că anul ăsta e şi mai greu să găseşti doi! Iar pentru angajare nu vă puteţi folosi de HR-ul propriu – că doar nu aveţi o firmă de IT, ci de producţie, retail, imobiliare s.am.d. –, aşa că vă trebuie o companie de recrutare specializată. Care vă taxează însă cu un tarif egal cu aproape două salarii brute ale candidatului plasat.

Dacă trageţi linie şi adunaţi toate costurile enumerate până acum, rezultatul pe un an ar arăta cam aşa: 10.599 lei (salariul brut pentru un net de 6.200 lei) x 2 angajaţi x 12 luni = 254.376 lei.
La care se mai adaugă şi costurile de recrutare de 42.396 lei.
Total: 296.772 lei.
Adică aproximativ 64.000 de euro. Pe un an! După primul an, tăiaţi ce-i drept costurile cu recrutarea, dar introduceţi în calcul ajustările de salarii necesare pentru a nu fi nevoiţi să faceţi iar angajări...

De unde vin câştigurile

Dacă suma de mai sus nu vă este chiar la îndemână, poate că ar fi timpul să vă luaţi în calcul şi opţiunea externalizării serviciilor IT.
Haideţi să vedem ce aţi avea de câştigat:

• Costuri ţinute sub control

În primul rând obţineţi predictibilitate asupra costurilor cu resursa umană calificată – valorile sunt stabilite prin contract, orice solicitare în plus se taxează suplimentar, orice reducere generează economii.
Şi eliminaţi şi riscul de a vă trezi fără resursele umane necesare. Specialiştii IT sunt din ce în ce mai greu de găsit şi mai scumpi, aşa că devine tot mai rentabil să apelaţi la un furnizor de servicii IT care deţine şi partajează o astfel de resursa specializată cu mai mulţi clienţi, costul per client devenind astfel mult mai mic.

• Specialişti cu experienţa reală

Externalizând, aveţi certitudinea că lucraţi cu oameni cu competenţe certificate şi – mai ales! – cu experienţa reală. Puteţi fi sigur că o firmă specializată în furnizarea de servicii IT are specialişti care s-au confruntat şi au rezolvat mult mai multe tipuri de probleme decât au avut de-a face oamenii din compania dvs. (Noi, la PRAS, am adunat în 15 ani de activitate peste 200 de clienţi.)

• Evitarea riscurilor tehnologice

Să privim însă situaţia şi dintr-o altă perspectivă – vreţi să implementaţi o soluţie nouă, dacă lucraţi deja cu un furnizor nu mai trebuie să angajaţi oameni în plus şi/sau să plătiţi cursuri de specializate, cu scoatere din producţie, evident. Puteţi să accesaţi pur şi simplu mai multe resurse de la furnizor, pe o perioadă determinată de timp, la un cost clar de oră/om. În plus, aveţi şi garanţia că nu veţi face încercări pe propria companie şi că nu va trebui să parcurgeţi o perioadă prelungită de testare, ajustare, re-testare, re-ajustare... Dacă vă extindeţi afacerea, deschideţi noi linii de business, noi sucursale, furnizorul de servicii va ajuta să evitaţi riscurile tehnologice inerente şi să ţineţi costurile sub control, pentru că a mai trecut prin aşa ceva, ştie cum se face şi care sunt cerinţele în domeniu. (De exemplu, noi avem până acum peste 270 de proiecte implementate.)

• Disponibilitate garantată a serviciilor

Nu în ultimul rând, un câştig esenţial pe care îl obţineţi în urma externalizării serviciilor IT este cel al garanţiei nivelului de disponibilitate. V-a dat veodata departamentul IT al companiei dvs. vreo asigurare că – dacă va pica serverul de producţie, de exemplu, sau site-ul de e-commerce, sau conexiunea cu un punct de lucru – defecţiunea se remediază în X ore? Ei bine, un furnizor de servicii IT o poate face şi poate garanta contractual acest lucru (prin Service Level Agreement). Şi beneficiaţi de această garanţie pe tot parcursul anului, fără să vă mai faceţi griji că e perioada concediilor sau că trebuie să plătiţi ore suplimentare.

Externalizarea este pentru oricine

Deviza multora e că preţul nu contează.
Dar, dacă e să fim oneşti până la capăt, reducerile de costuri reprezintă unul dintre principalele motive pentru care organizaţiile aleg externalizarea. Nu este singurul, dar este valabil pentru orice companie, indiferent de mărimea ei. De exemplu, noi, la PRAS, avem printre clienţi atât companii mari, precum Colliers International România, cât şi companii medii şi mici, pentru care externalizarea IT-ului este esenţială, pentru că le permite să îşi concentreze resursele pe dezvoltarea business-ului lor. (Poţi afla aici de ce cei de la Colliers lucrează cu noi de mai bine de un deceniu)

Dacă vrei să afli ce câştiguri ar putea avea şi compania ta din externalizarea serviciilor, contactează-ne.