8 din 10 companii sunt decise să permită angajaților să lucreze în regim hibrid, dar schimbarea le obligă să caute soluții de colaborare și comunicare securizate adaptate cerințelor muncii la distanță. Din aceste motive, tot mai multe companii încep să utilizeze Microsoft Teams nu doar pentru funcționalitățile de lucru colaborativ, ci și ca platformă de comunicații unificate.

În urma funcţionalităţilor adăugate în acest an, folosind Teams, angajaţii pot iniţia apeluri audio şi video, pot apela numere de telefon, pot trimite SMS-uri dar şi folosi servicii de mesagerie de pe orice tip de echipament și de oriunde. La rândul lor, companiile obțin o reducere a cheltuielilor operaționale și îmbunătățesc scalabilitatea și securitatea sistemelor de comunicații, fără a renunța însă la utilizarea infrastructurilor clasice de telefonie.

Pentru a veni în sprijinul companiilor interesate, specialiștii PRAS Consulting au sintetizat principalele motive pentru care Teams poate fi utilizată ca platformă de comunicații unificate (unified communications):

  1. Este compatibilă cu sistemele de telefonie PSTN. Conform studiului „Workplace collaboration 2021-2022“, până anul viitor 47,5% dintre companii vor utiliza o combinație între sistemele on-premises și platformele de comunicatii unificate livrate din cloud. Teams se conformează acestor cerinte permițând utilizarea unui sistem de telefonie 100% cloud-based, dar și a sistemului PSTN existent, prin rutarea directă a apelurilor, și oferă posibilitatea trecerii de la o conversație telefonică tradițională la o videoconferință fără a fi nevoie de comutarea între aplicații.
  2. Include funcționalități avansate de monitorizare și raportare. Microsoft a introdus încă de acum patru ani funcționalități de monitorizare, management, provizionare și troubleshooting, accesibile dintr-o singură platformă, pe care le dezvoltă constant.
  3. Elimină problemele de scalabilitate și oferă posibilitatea dezvoltării de scenarii multi-user de tip Contact Center. Dimensionarea corectă a platformelor de comunicații unificate este dificilă chiar și pentru specialiștii cu experiență în domeniu. Apelând la Teams, companiile pot redimensiona dinamic atât numărul de utilizatori, cât și tipurile de servicii achiziționate, în funcție de evoluția cerințelor de business. Totodată, soluția Microsoft integrează și capabilități de tip Contact-Center-as-a-Service, integrând nativ o serie de funcționalități dedicate (Call routing, Auto-attendant, Voicemail transcription etc.)
  4. Asigură acoperire geografică extinsă și niveluri superioare de disponibilitate și securitate. Teams utilizează infrastructura cloud Microsoft, care asigură acoperire la nivel global, argument important mai ales în cazul companiilor care au adoptat modelul lucrului la distanță. Microsoft își asumă pentru Teams un SLA de 99,9% Uptime (și oferă Service credits dacă nu este respectat procentul), iar soluția beneficiază de aceleași niveluri de securitate și complianță ca și Microsoft 365, precum și de numeroase funcționalități de protecție (prin integrările cu SharePoint, OneDrive, Azure Active Directory etc.)
  5. Se integrează nativ cu multiple platforme de comunicaţii. Microsoft investește constant în extinderea compatibilității soluției și în realizarea de parteneriate, chiar și cu competitorii. De exemplu, Teams se integrează cu soluțiile de comunicații unificate de la LogMeIn, 8x8, Alcatel-Lucent Enterprise și Windstream, cu care concurează direct. În mod evident, Teams se integrează nativ și cu numeroase aplicații din suita Microsoft 365 și cu mai multe servicii Azure. Mai mult, o dată cu lansarea Windows 11, a devenit parte integrantă din noul sistem de operare.
  6. Oferă un sistem predictibil de tarifare. Teams este o aplicație 100% cloud-based care vine cu un sistem transparent de prețuri, diferit de cel de licențiere practicat de vendorii ce vin din zona soluțiilor on-premises. De exemplu, opțiunea Business Voice, care poate fi activată în planul Microsoft 365, include un sistem de telefonie cloud-based, care permite transferuri de apeluri din sistemul PSTN, utilizarea de operatori automatizați și de cozi de apeluri, realizarea de conferințe audio prin dial-in (cu până la 250 de participanți), apeluri de oriunde și de pe orice tip de dispozitiv (sisteme desktop, smartphone-uri sau telefoane de birou) etc.

Conform analizelor Microsoft (citiţi în acest sens studiul The Total Economic Impact Of Microsoft Teams Calling“) companiile mici și mijlocii care utilizează Teams ca platformă de comunicaţii unificate amortizează investiția în mai puțin de 6 luni și reduc costul total de deţinere (TCO) cu până la 45%.

Dacă doriți mai multe detalii despre cum puteți utiliza Teams ca platformă de comunicații unificate în cadrul companiei voastre, contactați-ne