Află ce îmbunătățiri aduce noul sistem de operare pentru compania ta

Zilele sistemului de operare Windows 10 sunt numărate, succesorul său fiind lansat recent, cu surle și trâmbițe, într-un eveniment dedicat.

Nu e însă cazul să vă îngrijorați, mai puteți să folosiți vechiul OS încă până în octombrie 2025. Un termen generos, justificat de faptul că Windows 10 are în prezent o cotă de 78% pe piața sistemelor de operare.

Însă, chiar dacă mai aveți patru ani până veți fi obligați să faceți trecerea la noul Windows, nu e niciodată prea devreme pentru a vă familiariza cu plusurile cu care vine noul sistem de operare. Pentru a vă veni în ajutor, am identificat cele mai importante îmbunătățiri aduse – din perspectiva utilizatorilor business –, pe care vi le prezentăm succint mai jos:

  • Adaptat regimului de muncă hibrid. După experiența de anul trecut, tot mai multe organizații adoptă un regim de muncă flexibil, care permite angajaților să alterneze lucrul de la birou cu cel la distanță. Pentru a sprijini adopția regimului hibrid, compania din Redmond și-a valorificat oferta de servicii cloud Azure și Microsoft 365, dar a introdus și o serie de funcționalități care țintesc îmbunătățirea experienței utilizatorului final. Cum ar fi, de exemplu, faptul că Windows 11 ține minte layout-ul calculatorului de la serviciu și îl poate reproduce pe cel de acasă, pentru a oferi o experiență îmbunătățită.
    O altă optimizare utilă este introdusă prin intermediul funcționalității „Snap Layouts“, care automatizează aranjarea și redimensionarea ferestrelor aplicațiilor în pagină (acum sunt disponibile și opțiunile Three-pane și Four-pane view), în funcție de dimensiunile display-ului. În plus, „Snap Groups“, o extensie „Snap Layouts“, își amintește ce aplicații ați utilizat și vă permite să le grupați.
    Sunt funcționalități bine-venite pentru că Microsoft susține că ar fi rezolvat, în sfârșit, problemele care apăreau la utilizarea mai multor monitoare. În plus, noul sistem de operare permite crearea de desktop-uri personalizate pe diferite tipuri de activități – școală, lucru, gaming etc. – și care pot conține diferite seturi de aplicații. (Ce-i drept, funcționalitatea intitulată sugestiv „Desktops“ pare împrumutată după „Spaces“, existentă de mai mulți ani în macOS.)
  • Capabilități de comunicare îmbunătățite. Teams – aplicația-vedetă care în aprilie a.c. avea 145 de milioane de utilizatori activi zilnic – a devenit parte integrantă din Windows 11. Funcționalitățile de chat, apeluri audio și video sunt accesibile acum direct din taskbar, pentru a oferi o experiență „one-touch“ (respectiv nu vor necesită deschiderea aplicației Teams în prealabil). Tot din taskbar, fără a mai accesa niciun meniu separat, utilizatorii vor putea să închidă / deschidă microfonul și camera și să dea share la desktop sau aplicații. (Integrarea Teams în noul sistem de operare a fost interpretată de unii analiști ca un anunțul mascat al iminentei dispariții a aplicației Skype.)
  • Securitate nativă la nivel superior. Windows 11 aduce pe zona de securitate o serie de îmbunătățiri majore constând în: capabilități „Zero trust“, izolarea amenințărilor la nivel hardware, criptare și prevenție malware, toate activate implicit. Pentru aceasta însă, noul sistem de operare va putea fi rulat doar pe calculatoare cu procesoare capabile să asigure o serie de condiții speciale precum integritatea codului hypervizorului sau opțiuni built-in de tip Secure Boot. De exemplu, Windows 11 va putea asigura protecție chip-to-cloud utilizând chipul de protecție Trusted Platform Module (TPM) v2.0 și funcționalitățile integrate Microsoft Azure Attestation. Totodată, managerul de parole Windows Hello, care permitea logarea prin amprentă, recunoaștere facială sau utilizarea unui cod PIN, a beneficiat și el de un upgrade adecvat cerințelor de business.
  • Unelte dedicate pentru dezvoltatori. Odată cu Windows 11, Microsoft a lansat și o nouă versiune a Microsoft Store și a anunțat suport pentru mai multe tipuri de aplicații – Win32, .NET, UWP, Java, PWA, dar și pentru aplicații Android și din Amazon Appstore. Totodată, oficialii companiei au mai precizat că dezvoltatorii vor beneficia de o nouă unealtă PWABuilder3, cu care vor putea construi aplicații Progressive Web Apps (PWA) mult mai rapid, iar cu ajutorul Windows App SDK (fostul Project Reunion) vor putea crea aplicații pentru Windows 11 compatibile însă și cu Windows 10. Din ofertă nu lipsește nici WinUI3 pentru actualizarea interfețelor grafice ale aplicațiilor rulate, WebView2, pentru simplificarea dezvoltării de aplicații web hibride, sau Microsoft Edge DevTools.
  • Complementar, Windows 11 oferă opțiuni avansate de integrare cu unelte precum Azure Active Directory, Intune, Endpoint Analytics, Autopilot și Cloud Configuration, permițând companiilor să exploateze oportunitățile oferite de suita Azure.

Windows 11 nu vine însă doar cu plusuri, ci și cu o serie de minusuri – dispar Cortana, funcționalitățile Timeline, Live Tiles (înlocuite cu Widgets), dar ¨cel mai important¨ versiunea în 32-bits. Noul sistem este disponibil doar în ediția 64-bits, însă Microsoft susține că nu există niciun motiv de îngrijorare și că toate aplicațiile care rulau pe Windows 10 vor funcționa și pe Windows 11.

Dacă doriţi să aflați mai multe detalii despre îmbunătățirile aduse de Windows 11 și să furați startul, începând pregătirea pentru noul sistem de operare, contactați-ne