„I will always choose a lazy person to do a hard job, because a lazy person will find an easy way to do it.“

Unii îi atribuie „principiul“ de mai sus lui Bill Gates. Alții lui Walter Chrysler, unul din părinții fondatori ai idustriei auto americane.
Paternitatea e dificil de stabilit, cert este că inginerii de la Microsoft și-au însușit temeinic principiul și l-au pus în aplicare atunci când au conceput Windows Autopilot.

Conceput ca o suită de tehnologii cloud-based care ajută administratorii IT să gestioneze cu efort minim întreg ciclul de viață al unui echipament, Windows Autopilot reduce timpul alocat instalărilor și configurărilor de echipamente care rulează sub Windows 10/11 și simplifică operațiunile de mentenanță. Totodată, suita îmbunătățește experiența de folosire pentru toate tipurile de utilizatori finali, permițându-le acestora să beneficieze rapid de un echipament „business-ready“.

Pe subiectul Windows 11 citiţi şi: Windows 10 is dead. Long live Windows 11! Modul de funcționare respectă principiul lui Gates / Chrysler, pentru că atunci când se instalează un nou device Windows suita Autopilot realizează automat următoarele operațiuni:

  • conectează device-ul la Azure Active Directory (Azure AD) sau Active Directory
  • îl înregistrează în soluția MDM, ca de exemplu Microsoft Intune, dar nu numai
  • îi alocă – pe baza profilului echipamentului și a categoriilor de utilizatori prestabilite – o configurație deja creată și personalizată.

Cu ajutorul Windows Autopilot puteți acoperi mai multe scenarii de lucru. De exemplu, puteți instala și configura echipamentul astfel încât să permiteți utilizatorilor finali să și-l poată personaliza singuri (utilizând Self-Deploying mode). Sau îl puteți seta astfel încât să poată fi folosit „la comun“ de mai mulți utilizatori. De asemenea, îl puteți pre-proviziona cu aplicații, politici și setări actualizate.
Cu Windows Autopilot Reset, un echipament folosit poate fi pregătit rapid pentru un nou utilizator sau atunci când se dorește readucerea device-ului la setările inițiale „business-ready“. Nu în ultimul rând, folosind suita Autopilot, puteți configura setările de criptare BitLocker.

Avantajele utilizării Windows Autopilot

Câștigurile pe care le obțineți folosind Windows Autopilot sunt consistente și importante pentru orice companie, indiferent de ordinul ei de mărime:

  • Creșteți productivitatea echipelor IT – eliberați administratorii de povara instalărilor și configurărilor manuale, a reinstalărilor și refacerii setărilor inițiale, procese consumatore de timp și dificil de realizat în condițiile adoptării pe scară largă a modelului de lucru hibrid. Totodată, prin pre-configurarea device-urilor, utilizatorii au acces la cele mai noi versiuni ale uneltelor de bază Microsoft – precum Teams, Word, PowerPoint, Excel, etc. – fără să stea să aștepte după administratori.
  • Livrați experiențe personalizate out-of-the-box – în loc să parcurgeți de fiecare dată un proces de setare lung și complicat, puteți pregăti profiluri personalizate pe categorii de utilizatori și tipuri de echipamente, cu ajutorul cărora să îmbunătățiți timpii de livrare și experiența utilizatorilor finali.
  • Puteți utiliza o gamă largă de soluții de management al echipamentelor mobile – o dată instalat, device-ul poate fi gestionat cu ajutorul Microsoft Intune, Windows Update for Business, Microsoft Endpoint Configuration Manager sau alte produse similare.
  • Asigurați respectarea cerințelor de conformitate și securitate – prin Windows Autopilot aveți acces la Enrollment Status Page (ESP), care vă furnizează informații detaliate despre procesele de configurare ale unui echipament și vă oferă posibilitatea de a verifica dacă respectivul device respectă cerințele de securitate și conformitate prestabilite. (Administratorii pot crea profile ESP specifice pe categorii de utilizatori și tipuri de device-uri.)

Trăgând linie și adunând, Windows Autopilot vă ajută să creșteți productivitatea echipelor IT, reduceți cheltuielile operaționale, îmbunătățiți experiența utilizatorilor finali și nivelul de securitate.

Dacă întâmpinați probleme în proiecte pe tehnologii Microsoft, indiferent dacă vorbim despre Azure, Windows 11 sau Office365, nu ezitaţi să cereţi o mână de ajutor. Vom găsi întodeauna o soluţie. Lăsaţi-ne un mesaj.