În pandemie, cloud-ul a ajutat lumea să se adapteze şi să inoveze! Aceasta a fost ideea principală a discursului ţinut de Satya Nadella în deschiderea Ignite Spring 2021. Totodată, a prefigurat numărul impresionant de servicii şi produse noi sau actualizate anunțate cu ocazia paradei tehnologice pe care Microsoft o ține anual pentru clienții globali. Anul acesta am fost printre cele 100.000 de persoane care au participat online, pe parcursul a trei zile, la Ignite Spring pentru a afla ce noutăți a pregătit Microsoft.

Le-am selectat pe cele mai interesante și le-am grupat pe patru categorii principale: servicii Cloud, unelte de productivitate, dezvoltări inteligente și securitate.

Iată deci care sunt cele mai importante noutăți anunțate la Ignite Spring 2021 din perspectiva PRAS:

 • Azure

Oarecum previzibil, pentru că serviciile cloud au crescut anul trecut cu 50% (află de aici cum a evoluat piaţa cloud în Q4 2020). Azure a ținut capul de afiș, cu peste 25 de anunțuri. Dintre numeroasele noutăți s-a remarcat atenția acordată îmbunătățirii serviciilor de suport pentru migrarea în Cloud. Update-urile anunțate de Microsoft includ simplificarea proceselor de migrare în Azure a bazelor de date (Synapse Pathway) și a mașinilor virtuale (PowerShell), dezvoltarea de aplicații Cloud-native (Migration Program) și containerizarea celor utilizate în infrastructurile on-premises (FastTrack).

Microsoft pare să fi înţeles bine cerințele pieței, iar opţiunile oferite sunt mult mai bine adaptate la realitate. Astfel, serviciile Cloud Microsoft permit acum:

 • rezervarea capacităților de procesare pentru mașinile virtuale hostate în Azure;
 • modificarea dinamică a rutelor din rețelele virtuale; 
 • controlul alocării resurselor (pentru VM-uri, dar și pentru containere); 
 • managementul centralizat al back-up-urilor;
 • opțiuni de automatizare a proceselor de rutină în managementul VM-urilor (cum ar fi, de exemplu, aplicarea patch-urilor de securitate);
 • maparea și clasificarea automată a datelor stocate în bazele de date hostate în Cloud sau în infrastructurile on-premises,
 • izolarea aplicațiilor și controlul modului în care acestea comunică în interiorul și exteriorul rețelelor virtuale etc.

La toate acestea se adaugă mai multe servicii pentru dezvoltatori menite să extindă aria de acoperire a portofoliului Azure și să simplifice procesul efectiv de migrare.

 • Teams

Teams, despre care spuneam în pandemie că are o creştere mai ceva ca Făt-Frumos. Anul acesta, Microsoft nu a mai actualizat evoluția numărului de utilizatori ai suitei – din octombrie anul trecut, când se înregistrau peste 115 milioane de utilizatori zilnic –, în schimb a plusat pe zona de funcționalități, venind cu câteva noutăți cu utilitate crescută.

Microsoft a dezvoltat mai multe opțiuni pe zona de usability, precum Dynamic View, prin care fereastra principală se ajusteză automat în funcție de vorbitor și conținutul livrat, sau View switcher, care permite aranjarea modului de vizualizare și a galeriei în funcție de preferințele utilizatorului. Totodată, pentru a crește calitatea prezentărilor, Microsoft a integrat în Teams aplicația PowerPoint Live, care permite vizualizarea într-un singur ecran a slide-urilor, notelor, stream-urilor video și chat-urilor și utilizarea mai multor opțiuni de design (Presenter Mode include Standout, Reporter și Side-by-Side).

O altă noutate importantă este posibilitatea organizării de evenimente online cu până la 1.000 de participanți. Cu ajutorul Virtual Events o companie poate gestiona acum tot ce ține de organizarea unui webinar sau a unei sesiuni de training, de la înregistrare și confirmare participare, până la realizarea de sondaje, înregistrarea feedback-ului post-eveniment, rapoarte de participare etc. În plus, există și opțiunea realizării de prezentări „view-only“ cu până la 20.000 de participanți.

 • Aplicații inteligente

Dezvoltările „smart“ s-au aflat și ele în prim-plan la Ignite Spring 2021, regăsindu-se atât în portofoliul de servicii, cât și în cel de aplicații și chiar de produse hardware. (Cum sunt, de exemplu, Teams Intelligent Speakers sau kitul Percept DK.)

Există multe noutăți pe zona de Machine Learning și Advanced Analytics, însă cu aplicabilitate imediată e faptul că serviciile Azure au învățat să „citească“, prin intermediul Form Recognizer, documente contabile și acte de identitate și să extragă date (text, valori numerice și tabele).

Un alt anunț care merită reținut este că Windows 10 va oferi în curând capabilități de tipul Robotic Process Automation (RPA), care vor permite crearea de fluxuri de lucru automate între aplicații și servicii pentru a sincroniza fișiere, colecta date, emite notificări etc. Și totul fără niciun cost în plus pentru utilizatorii Windows.

 • Securitate

În fine, și portofoliul de securitate Microsoft a beneficiat de o serie de noutăți interesante. Cum este, de exemplu, Attack Simulation Training (integrat în Microsoft Defender), care permite utilizatorilor să detecteze, prioritizeze și atenueze efectele tentativelor de phishing.

Un update consistent a primit și Azure Active Directory, care permite acum autentificare Passwordless, identificarea rapidă a aplicațiilor care pot fi folosite cu Azure AD, configurarea de reguli de acces în funcție de factori contextuali etc.

Multe dintre serviciile și aplicațiile nominalizate sunt disponibile și în Romania, iar dacă doriți mai multe detalii despre oportunitățile oferite de noile inovații anunțate la Ignite, vă aşteptăm oricând la o discuţie. E bine să ştiţi cum puteti rezolva o problemă, înainte să apară.