Vine un moment în viața oricărei firme în care trebuie să se mute într-un alt sediu...

E o corvoadă inevitabilă, care reușește să irite pe toată lumea, dar care poate fi dusă la bun sfârșit cu ajutorul firmelor specializate în mutarea de mobilier, ceva organizare și un heirup coordonat. Dacă procesul presupune însă nu doar mutarea de birouri, dulapuri și echipamente de birotică, ci și a unor servere sau chiar a unui Data Room de mici dimensiuni, situația riscă să se complice. Mai ales atunci când cerințele de disponibilitate a serviciilor pe care le furnizați sunt stricte, iar experiența și competențele departamentului IT intern – limitate.

Riscurile cu care vă confruntați într-o astfel de situație sunt serioase și, din acest motiv, e bine să nu le ignorați:

  • întreruperi neplanificate în livrarea serviciilor și aplicațiilor;
  • scăderea calității acestora;
  • diminuarea productivității angajaților.

Din experiența ultimilor ani, vă recomandăm mai multe măsuri preventive pentru a le ține sub control.
Prima dintre ele constă în a vă asigura că știți cu adevărat ce date și ce aplicații sunt stocate și rulate pe respectivele servere și cât de critice sunt acestea pentru afacerea voastră. S-ar putea să descoperiți că nu tot ceea ce considerați drept „vital“ are acest statut în derularea business-ului. De aceea e mai bine să lămuriți lucrurile înainte de a trece efectiv la mutarea propriu-zisă, pentru a prioritiza darea în funcțiune a echipamentelor importante.
De asemenea, tot în funcție de cât de critice sunt respectivele date și aplicații pentru business-ul vostru, veți stabili și modalitatea în care veți realiza relocarea echipamentelor: fie cu întreruperea temporară a serviciilor – dacă acest lucru este posibil și în funcție de ferestrele de timp disponibile –, fie asigurând continuitatea lor. Acest ultim scenariu este laborios pentru că presupune asigurarea redundanței echipamentelor care trebuie mutate, configurarea echipamentelor „intermediare“, migrarea datelor și aplicațiilor, testarea lor în condiții reale de utilizare etc.
În ambele scenarii însă, înainte de a face orice mișcare, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este un back-up complet. Și pe care trebuie să îl verificați riguros pentru a vă asigura că datele și aplicațiile salvate nu sunt corupte și pot fi restaurate în timp util în caz de necesitate. Verificarea vă este utilă și pentru a determina care este durata medie de restaurare, procedurile ce trebuie urmate, prioritățile etc.
Tot înainte de a deplasa orice echipament este util să luați și legătura cu companiile de la care ați cumpărat echipamentele respective și să vă actualizați informațiile asupra serviciilor de suport pe care acestea le asigură (costuri, timp de intervenție, disponibilitate piese de schimb etc.).

Abia după ce ați parcurs aceste etape preliminare puteți începe organizarea și planificarea propriu-zisă a relocării.

Iar aici trebuie să luați în calcul alte aspecte. Cum ar fi, de exemplu, asigurarea condițiilor de conectivitate în noua locație – mutarea într-un nou sediu reprezintă momentul optim pentru a realiza un upgrade pe partea de networking, deci ar fi păcat să îl irosiți. Sau să investiți într-o nouă generație de UPS-uri cu baterii Li-Ion, mai performante și cu o durată de viață mai lungă decât clasicele VRLA. Sau chiar să vă schimbați unele servere, mai ales că, începând din ianuarie, Windows Server 2008 a rămas fără suport și e foarte posibil ca mașinile vechi să nu mai facă față cerințelor noilor versiuni. (Mai multe detalii despre riscurile la care vă expuneți rulând vechile versiuni găsiți aici.)

După cum vedeți, aveți o mulțime de decizii de luat și de măsuri de pus în practică. Și trebuie să o faceți nu doar pentru a ține sub control riscurile amintite, ci și pentru a nu vă trezi mai târziu că investiți mai mulți bani și efort pentru a remedia niște situații care ar fi putut fi rezolvate simplu înainte de a vă muta.
Din nefericire, relocările nu sunt evenimente frecvente în viața companiilor, prin urmare experiența departamentelor IT interne este redusă. Este o lipsă pe care însă vă putem ajuta noi să o compensați – avem competențe multivendor, am realizat mai multe astfel de procese pentru companii de diverse dimensiuni și cunoaștem în detaliu toate condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca un astfel de eveniment să nu aibă consecințe nefaste.