Se dă următoarea „ipoteză de lucru“:

În urmă cu fix un an, pe 26 mai 2017, în comuna Dărmănești, județul Ilfov, a izbucnit un incendiu la depozitul unei firme de arhivare a documentelor în format fizic. Deși pompierii au intervenit cu 15 autospeciale, focul a fost stins definitiv abia după 10 zile, timp în care au ars mocnit documente aparținând unui număr de 170 de companii, printre care se regăseau bănci, societăți de asigurări, companii de distribuție-retail etc.

Întrebare:

Ce soluții de recuperare a datelor ați fi folosit dacă ați fi trecut printr-un astfel de eveniment?

Nu, nu vreau să vă vând un sistem de stingere a incendiilor! Dar mi-ar plăcea să pot evalua cât de corect conștientizați faptul că riscul de a rămâne dintr-o dată fără documente și date este cât se poate de real.

E foarte posibil ca, dacă am fi față în față, am ajunge să dezbatem clasicul „argument de bun simț“ care sintetizează nestrămutata credință în bine a românului: „Că doar nu o să mi se întâmple taman mie!“.
L-am auzit fiecare dintre noi de zeci de ori, în diverse formulări, și vă dau dreptate. (Parțial, pentru că datele ISU arată că în 2016 numărul incendiilor a crescut cu 14,44% față de 2015, iar anul trecut cu 3,75%).
În fine, incendiul este un factor de risc cu incidență scăzută. Ca și inundațiile, furtunile, cutremurele, furturile de echipamente de stocare etc., etc., etc.

Ce ziceți însă de ransomware?

E o amenințare informatică „la modă“ și nu se poate să nu fi auzit de cazul din vara anului trecut, când o mare fabrică din România a fost obligată să-și întrerupă pentru două zile activitatea din cauza unui atac de acest tip.
Și ransomware-ul, ca și incendiul & comp., vă lasă fără date. Cel puțin până când plătiți „răscumpărarea“ sau găsiți o soluție pentru a decripta datele. Dar și asta costă.

Orice soluție ați alege, ieșiți pe minus, pentru că la cheltuielile amintite se adaugă și pagubele generate de inactivitate – fără date nu aveți cum să procesați comenzi, să emiteți facturi, contactați clienți, parteneri etc.

Poate însă că nu vă temeți nici de ransomware și aveți încredere în soluțiile de securitate implementate. Și parcă aud „apelul la logică“ de tipul: „Cine să atace o firmă mică și ce bani să ia de la mine?“. V-aș putea demonstra cu cifre și fapte că atacurile de generație nouă au devenit foarte „democratice“ și că hackerii nu fac discriminări atunci când vine vorba de extorcat bani.

Dar renunț...

Pentru că sigur v-ați confruntat cu „Gigel“! (Majoritatea oamenilor ii spun „Dorel“... „Gigel“ este un „Dorel“ puțin mai elevat.)
El este implacabil, inevitabil și imprevizibil. Și este peste tot.

„Gigel“ e băiatul cel nou de la IT care, mânat de cele mai bune intenții, face o modificare minusculă de configurație și generează un downtime foarte mare. Sau veteranul care face un upgrade înainte să verifice compatibilitatea cu restul soluțiilor și tot sistemul pică.

„Gigel“  este cel care pune aceeași parolă tuturor utilizatorilor doar pentru că e mai ușor de ținut minte. Și putem continua cu multe exemple care de care mai amuzante.

„Gigel“ își dispută primul loc în clasamentele mondiale ale downtime-ului cu penele de curent (din care avem cu prisosință și noi, în România) și cu defecțiunile echipamentelor hardware. Pe ultimele două le puteți preveni – contra-cost, desigur – cu echipamente de Power backup (UPS-uri și generatoare) și cu asigurarea unui oarecare grad de redundanță la nivel de echipamente. Cu factorul uman e mai dificil însă.

Dar și pentru „Gigel“ există un leac, pe care îl cunoașteți, măcar după nume – backup-ul.

Toată lumea îl recomandă ca pe un panaceu, și așa și este pentru că „e bun la toate“ în vremurile astea digitale – de la smartphone-uri, tablete, laptop-uri și desktop-uri, până la servere și mașini virtuale, baze de date și aplicații de business.

Noi la PRAS susținem însă că remediul nu se poate administra fără prescripție. Și asta din două motive principale:

• Dacă nu aveți un plan de backup bine stabilit, soluția poate ajunge în scurt timp să vă coste mai mult decât cele mai prudente estimări inițiale. Motivul – volumele de date cu care operează compania dvs. cresc continuu, prin urmare backup-ul va necesita tot mai mult spațiu de stocare.

• Dacă vă lipsește același plan de backup bine stabilit, soluția are șanse foarte mari să dea rateuri – adică să nu vă restaureze datele în intervalul optim de timp, respectiv să nu vă puteți relua activitatea în intervalul de timp preconizat.

Backup-ul este una dintre „specialitățile“ noastre la Pras.

Știm să vă recomandăm ce strategii de backup să folosiți și ce echipamente și soluții să alegeți în funcție de tipurile de date cu care operați, astfel încât să faceți economii. Pentru că, de exemplu, nu are sens să blocați banii stocând pe hard-disk-uri „date reci“, pe care trebuie să le păstrați câțiva ani pentru că așa prevede legea (50 de ani statele de salarii, 10 ani registrele de contabilitate și documentele justificative etc.), când ar putea fi mai rentabil, mai ales dacă operați cu volume mari, să puneți datele respective pe benzi, ideale pentru arhivarea pe termen lung. Similar, putem stabili împreună cu dvs. când și pentru ce categorii de date puteți face backup în Cloud, în funcție de volumul lor (pentru că viteza de recuperare este direct proporțională cu lățimea de bandă a conexiunii Internet de care dispuneți) și de natura acestora. (În contextul GDPR, replicarea în Cloud a datelor cu caracter personal v-ar putea da bătăi de cap. Suplimentare!)
Vă putem ajuta să stabiliți când este recomandat să folosiți backup-ul incremental și când cel integral, cum să folosiți opțiunile de replicare automată, să valorificați avantajele aplicațiilor de deduplicare ca să țineți sub control creșterea volumelor de stocare, să verificați integritatea datelor replicate ca să aveți garanția restaurării integrale și încă multe alte detalii tehnice.
Care poate că vă sunt familiare sau nu, dar sigur nevoia de asigurare a continuității afacerii vă este cunoscută, indiferent de dimensiunea companiei dvs. și de domeniul de activitate.

Pentru că așa cum spunea un ilustru necunoscut:

„Jesus saves! The rest of us better make backups.“

Dacă vreți să va convingeți că ne pricepem nu doar la consultanță în ceea ce privește soluțiile de backup, ci și la implementare, dezvoltare, personalizare, mentenanță ș.a.m.d, contactați-ne.