Valul doi al pandemiei de COVID-19 cu care se confruntă tot mai multe țări readuce în prim-plan subiectul muncii la distanță, sănătatea și siguranța angajaților fiind prioritare.
Este o realitate pe care tot mai multe companii încep să o accepte – conform studiului PwC „The future of remote work“, 80% dintre organizații susțin că telemunca reprezintă noul standard. Aproximativ jumătate din acestea (45%) afirmă că – după depășirea perioadei de criză – nu vor solicita angajaților revenirea la modelul tradițional, în timp ce 21% – că vor adopta o abordare hibridă, care va îmbina lucrul la distanță cu cel de la birou.
Există, evident, și voci care contestă pertinența unor astfel de studii, tot mai abundente în contextul pandemiei. Principalul argument invocat de critici nu este însă scăderea productivității angajaților, ci faptul că deciziile se bazează pe o experiență prea scurtă pentru a fi cu adevărat relevantă.
Este un punct de vedere just în unele cazuri, însă...
Un alt studiu – realizat de IBM Institute for Business Value în iunie-august a.c. – arată că 81% dintre cei 18.000 de adulți intervievați doresc să continue să lucreze de la distanță, cel puțin pentru anumite perioade de timp, în timp ce mai mult de jumătate (61%) vor ca telemunca să devină principalul lor mod de lucru.
De ce este studiul citat mai elocvent decât multe altele apărute anul acesta?
Pentru că IBM este una dintre puținele organizații cu o experiență reală în domeniul telemuncii, care datează cu mult dinainte de ianuarie 2020. În 2009, 40% din cei 386.000 de angajați pe care The Big Blue îi avea în 173 de țări lucrau deja de la distanță. În 2017, compania a renunțat la acest model și i-a rechemat la birou pentru a-și crește profitul. (Măsură care nu a dat rezultate decât în 2018, când s-a înregistrat un plus de 0,57%, pentru ca anul viitor să scadă cu 3,07%.) În 2020, IBM a revenit însă la telemuncă, decretând: „Remote Work Is Here to Stay“. (O concluzie pe care v-am prezentat-o și noi încă din luna mai – argumentele le puteți citi aici.)
Faptul că telemunca devine o opțiune tot mai populară în rândul organizațiilor, că angajații sunt mai productivi și mai mulțumiți și că managerii pot realiza economii nu înseamnă însă că adoptarea acestui model nu generează și o serie de provocări.
Este o realitate incontestabilă faptul că munca la distanță crește nivelul de încărcare al echipelor IT, pentru că acestea nu mai dețin controlul direct asupra mediului în care lucrează angajații, dar tot sunt responsabile de experiența și securitatea lor. Ieșirea angajaților de sub protecția sistemelor de securitate perimetrale îi expune la numeroase riscuri, iar faptul că lucrează de la distanță și – de cele mai multe ori – de pe echipamente proprii face dificil controlul utilizării aplicațiilor personale. Rezolvarea acestui „impas“ prin impunerea de reguli și utilizarea de soluții de monitorizare și securitate pe end-point-uri necesită tact și abilități tehnice, pentru că trebuie realizată de la distanță și într-un mod cât mai puțin intruziv.
Însă nu doar angajații sunt mai expuși, ci și companiile, care trebuie să își îmbunătățească sistemele de autentificare și control acces, pentru a fi sigure că resursele interne (aplicații, servicii, date) nu sunt accesate de persoane neautorizate. Este foarte posibil însă să fie necesară și o redimensionare și reconfigurare a firewall-urilor, serverelor și a conexiunilor VPN, precum și adoptatea unor soluții de lucru colaborativ „profesionale“, care să ofere funcționalitățile necesare, să fie securizate și să poată fi integrate cu sistemele deja existente.
Toate aceste cerințe cresc nivelul de complexitate al operațiunilor pe care trebuie să le realizeze echipele IT, iar multe dintre ele nu sunt familiarizate cu soluțiile necesare. Pentru că, chiar dacă au trecut printr-o încercare similară la începutul anului, acum nu se mai pot baza pe improvizații și aplicații gratuite atunci când se ia în calcul adoptarea lucrului la distanță pe termen mediu și lung.
Dacă vă aflați într-o asemenea situație și vă confruntați cu provocări similare, vă putem ajuta să le depășiți în timp util, adoptând soluțiile adecvate atât cerințelor, cât și bugetului disponibil.