Cel mai probabil nu.
Ei bine, dna Shakarian a devenit celebră la vârsta de 75 de ani (în 2011), când a reușit să lase fără Internet 90% din Armenia.
Cum? – din greșeală, susținea ea: ieșise să adune niște lemne de foc din pădure și, fără să vrea, a tăiat cablul de fibră optică ce deservea estul Georgiei, Armenia și o parte din Azerbaidjan. (Poliția a reținut-o totuși pentru că o suspecta că ar fi confundat, de fapt, cuprul cu fibra...)
Nu știu cum s-a terminat povestea dnei Shakarian, dar sunt tare curios dacă vouă vi s-a întâmplat vreodată așa ceva.
Nu, nu să ieșiți la cules de vreascuri sau să faceți astfel de confuzii, ci să va treziți, așa din senin, fără acces la server, la aplicații business, la Internet etc. pentru că „Cineva“ din firma dvs. a deconectat cablul care nu trebuia.
Știu, o să-mi spuneți că sunt desuet, că aveți conexiuni wireless și că așa ceva nu mai e posibil să se întâmple acum.
Corect!
Dar sunteți siguri că, atunci când nu v-ați mai putut citi mail-urile pentru câteva ore, „Cineva“ nu mutase un cablu într-un port greșit? Sau când nu ați mai putut accesa CRM-ul nu cumva cedase un switch de care nimeni nu mai știa pe unde este? Sau când ERP-ul vă dădea „Eroare de conexiune“...
Sigur v-ați confruntat cu așa ceva cel puțin o dată!
Și la fel de sigur vinovatul nu este „Cineva“ (spuneți-i cum vreți: administrator de rețea, inginer de sistem, „baiatu' cel nou de la IT“ ș.a.m.d.), ci „Ceva“. Iar cel mai adesea e vorba de sistemul de cablare Point-to-Point (P2P) pe care îl folosiți în firmă. Care a fost bun și eficient la începuturile companiei, dar care acum a rămas în urma nevoilor pe care le aveți.
E firesc să se întâmple așa ceva – afacerea voastră a evoluat, compania s-a dezvoltat, infrastructura IT s-a extins constant... dar sistemul de cablare a rămas, în mare, cam același, pentru că durata medie de viață a unui cablu este de 15 ani. Adică de două, trei ori mai mare decât cea a altor echipamente de infrastructură. Ori, cum zic americanii „If it ain't broke, don't fix it!“
Însă, o dată cu creșterea numărului de angajați, echipamente și aplicații, și sistemele de cablare cresc. Și foarte adesea o fac în mod neplanificat – orice nou echipament introdus în rețea ca răspuns la niște nevoi imediate mai adaugă un cablu. Și apoi încă unul, și încă unul... Și în cele mai multe cazuri astfel de adăugiri nu sunt documentate riguros – ba uneori chiar deloc – așa că, în câțiva ani, se ajunge la o situație de haos. Vag controlat.
Și singura soluție pe care o aveți la îndemână este metoda "Trial & Error". Sistemele P2P sunt bune, rentabile și utile pentru companiile aflate la început de drum, cu resurse financiare și competențe reduse pe zona de cablare. Sau pentru firmele mici care nu doresc să crească și nu își propun/planifică nicio dezvoltare. (În cazul în care există astfel de anomalii...)
Pentru restul companiilor, cablarea P2P devine, inevitabil, o „haină prea mică“. Cât de repede se întâmplă acest lucru depinde de viteza de creștere a respectivelor companii, de rezistența lor la stres și de cât de dispuse sunt să-și pericliteze business-ul. Imposibilitatea accesării mail-urilor, a datelor din CRM, a informațiilor din ERP etc. înseamnă scăderi de profitabilitate, periclitarea relațiilor cu clienți și ratări de oportunități de afaceri.
Pentru companiile care nu vor să se (mai) confrunte cu astfel de riscuri există soluția cablării structurate. Care, adevărat, e mai scumpă decât cea P2P, dar costul se amortizează rapid pentru că sistemele de cablare structurată vin cu o serie de beneficii solide:
Aș mai adaugă pe lista argumentelor în favoarea cablării structurate și unul de ordin... estetic.
Gândiți-vă că un potențial client sau partener vă vizitează compania și dă cu ochii de un amalgam de cabluri atârnând învălmășite în biroul vostru. Sau, mai rău, e dornic să arunce o privire prin Data Room-ul companiei. E evident că într-o astfel de situație riscați să înregistrați pierderi sensibile la capitolul imagine.
Sistemele de cablare structurată vă scutesc de probleme de acest gen pentru că fie sunt ascunse, fie, dacă sunt vizibile, sunt într-o ordine perfectă, aliniate ca la carte. Incontestabil în astfel de situații impresia lăsată este mult mai bună.
Dacă vreţi să aflați mai multe detalii sau cum arată cablarea structurată realizată de PRAS în acest an pentru 15 vapoare, contactaţi-ne.