Operațiunile convenționale de suport clienți ajung rapid să semene cu un labirint, în care se pierd atât beneficiarii cât și prestatorii. Prea multe solicitări, nevoia de triere și direcționare către personal cu expertiză, timpul limitat, lipsa de resurse...toate acestea contribuie direct la frustrarea clienților care primesc răspunsuri prea generice, dar și a agenților care sunt suprasolicitați. Peste toate, absența unui serviciu disponibil 24/7 transformă orice solicitare urgentă într-un test de răbdare.
Soluția? Tehnologiile moderne sunt pe cale să schimbe regulile jocului. Pe măsură ce canalele de self-service câștigă popularitate, chatboții bazați pe AI se transformă din simple interfețe digitale în experiențe interactive, adăugând un plus de eficiență, rapiditate, personalizare și naturalețe fiecărei conversații. Astfel de chatboți inteligenți pot crește rata de rezolvare/aplicare a unei rezoluții în interacțiunile cu clienții de la 40 la 75%, arată un studiu de caz Gartner. Tot Gartner estimează că, până în 2026, soluțiile de AI conversațională, precum chatboții, vor reduce semnificativ complexitatea și costurile operațiunilor de suport clienți.
Chatboți inteligenți pentru suport clienți. Cum funcționează?
Acești chatboți inteligenți preiau solicitările clienților prin conversații bazate pe text sau voce. Chatboții AI cu interfață de tip text sunt deja cunoscuți și răspândiți, recunoașterea vocală generează însă adevărata schimbare. Procesul este similar, dar în cazul inputurilor vocale, întrebarea clientului este convertită din voce în text printr-un algoritm Speech-to-Text. Apoi, sunt eliminate zgomotele de fundal, cum ar fi sunetul unui ventilator sau al aerului condiționat, pentru înțelegerea clară a mesajului. Textul rezultat este procesat și transformat în vectori pentru analiză, iar AI verifică istoricul conversației pentru a înțelege contextul. Odată stabilit acest cadru, chatbotul caută în baza sa de date răspunsul cel mai potrivit, generând apoi un mesaj text sau voce care este transmis clientului. În linii mari, acest proces este păstrat și la cele mai noi generații de modele Large Language Models (LLM), precum GPT-4 Omni și Gemini 1.5 Pro, care ridică interacțiunea vocală cu chatboții la un nivel superior.
Care sunt tehnologiile care optimizează chatboții pentru suportul clienților?
Procesul prezentat mai sus este complex și are în spate multiple tehnologii:
Ce beneficii oferă integrarea chatboților în serviciul de suport clienți?
Open AI a redus latența GPT-4 Omni, care poate acum să răspundă la inputurile audio în doar 232 de milisecunde, cu un timp mediu de răspuns de 320 de milisecunde, similar cu timpul de răspuns uman. Drept urmare, integrarea chatboților în serviciul de suport clienți transformă interacțiunile într-o experiență rapidă și personalizată. Răspunsurile instantanee, disponibilitatea 24/7, 365 de zile pe an, și o abordare plurilingvistică sunt doar câteva dintre avantajele care fac diferența:
Să ne pregătim pentru viitor
2025 aduce în prim-plan hiper-personalizarea relațiilor, care va permite companiilor să creeze experiențe personalizate în timp real, bazate pe date comportamentale, preferințe și analize predictive. Algoritmii AI pot analiza comportamentele de navigare, istoricul de cumpărături, interacțiunile sociale și intențiile clienților, oferindu-le un parcurs adaptat exclusiv nevoilor lor.
În același timp, anticipăm că astfel de chatboți inteligenți vor deveni din ce în ce mai capabili să detecteze emoțiile clienților prin tehnici precum Natural Language Processing (NLP), analiza sentimentelor și recunoașterea facială. Această inteligență emoțională va transforma interacțiunile, permițând brandurilor să răspundă atât la întrebări, cât și la tonul din spatele acestora, generând dialoguri mai empatice și umane. De asemenea, tehnologiile avansate de recunoaștere vocală vor analiza și procesa inclusiv înălțimea vocii și tiparele de vorbire pentru a înțelege mai bine intențiile și emoțiile clienților.
În perspectiva optimizării continue a serviciilor oferite de PRAS, ne propunem să testăm în viitorul apropiat aplicabilitatea acestor chatboți inteligenți în operațiunile de suport clienți. Fiind o companie de tehnologie, este firesc să integrăm cele mai noi inovații în activitatea noastră.