Un studiu realizat în urmă cu cinci ani arăta că mai mult de un sfert din companiile românești au declarat – atunci când au fost întrebate ce soluții de Business Intelligence folosesc – că preferă... Excel-ul!

Ce-i drept, în 2015, soluțiile de BI consacrate erau accesibile doar „premianților“. Chiar dacă nevoia de aplicații de suport decizional era conștientizată de tot mai multe organizații, puține își și permiteau să investească bani, timp și efort în implementarea unor soluții de la vendori precum SAP, Oracle, IBM sau SAS.

Pe de altă parte, s-o recunoaștem deschis: companiilor românești le place Excel-ul!
Puține sunt firmele locale care să nu fi făcut măcar o dată un raport în Excel – până și Banca Națională livrează seriile de date statistice utilizate tot în rapoarte în format Excel.
„Excel pentru afaceri” era în urmă cu doi ani cel mai căutat curs de la Camera de Comerț și Industrie.
Iar anul trecut am devenit și campioni mondiali la Excel!

Unii zic că Excel-ul conduce lumea, și poate că au dreptate.
Însă, în decursul celor cinci ani, accesul la soluțiile BI s-a democratizat radical. Vendorii au înțeles că plaja de clienți care își permit să investească în Data Mining, Data Lake și alte asemenea tehnologii „elitiste“ reprezintă o minoritate. Cel puțin comparativ cu numărul companiilor care au nevoie de soluții de raportare și analiză intuitive, ușor de utilizat și care nu necesită implementări complicate și costisitoare.

Până și Microsoft, proprietarul soluției-campion, a acceptat că Excel-ul, deși are milioane de utilizatori în întreaga lume și integrează unele funcționalități cu „arome“ de BI, nu este unealta potrivită atunci când vine vorba de raportare și analiză primară. Așa că și-a făcut singur concurență și a lansat Power BI, o soluție care redă Excel-ului rolul de instrument de calcul tabelar și își asumă sarcina de a transforma datele brute în informații acționabile de business.

Am schițat mai jos principalele argumente în favoarea utilizării Power BI pe care le-am sintetizat în urma discuțiilor avute cu clienții noștri care utilizează această soluție. Iată ce a rezultat în urma micro-sondajului realizat:

  • Este ușor de utilizat și învățat. Interfața Power BI este simplă și intuitivă, nu necesită cunoștințe de programare și nici competențe tehnice avansate. Totul este gândit astfel încât să faciliteze experiența utilizatorului final – există funcționalități de tip Drag&Drop, Copy/Paste, redimensionare, recomandări de rapoarte, atribute, surse etc. Soluția este dezvoltată pe platforma Excel și urmează o abordare similară pentru realizarea unui raport. Este o alegere înțeleaptă, având în vedere popularitatea de care se bucură Excel-ul.
  • Integrează mai multe aplicații și servicii Cloud. Soluția Microsoft folosește nativ fișiere Excel, documente SharePoint și baze de date SQL. Însă caracteristicile de interoperabilitate nu se rezumă doar la atât și paleta cuprinde de la aplicații enterprise SAP și baze de date Oracle și IBM, până la MailChimp, Google Analytics și Facebook. Există zeci de conectori dezvoltați în prezent – și continuă să apară! – care permit aplicației Microsoft să se integreze cu aproape orice bază de date, oriunde s-ar afla aceasta, în Cloud sau on-premises. Companiile au astfel acces la o mare varietate de date fără a fi nevoite să realizeze integrări complicate și costisitoare.
  • Furnizează toate datele într-un tablou de bord centralizat. Deși Power BI colectează, corelează și analizează date din surse multiple, informațiile finale pot fi vizualizate rapid dintr-un singur dashboard. Interfața este astfel gândită încât să simplifice analizele comparative și folosirea de reprezentări grafice diferite. Mai mult chiar, modelarea de date poate fi realizată direct din soluția Microsoft, indiferent de unde sunt extrase acestea – medii Cloud sau infrastructuri on-premises – și fără a fi nevoie de manevre complicate de export și import.
  • Poate accesa, stoca și analiza cantități mari de date. Power BI utilizează o serie de algoritmi avansați de comprimare care îi permit să importe și stocheze volume mari de date ce pot fi analizate și vizualizate extrem de rapid și fără nicio problemă. Lucru pe care nu l-ați putea realiza nici chiar cu cele mai recente versiuni de Excel. Faptul acesta vă permite să lucrați cu seturi mari de date, să realizați rapoarte și analize drill-down detaliate.
  • Permite realizarea rapidă de analize predictive. Soluția Microsoft integrează funcționalități inteligente cu ajutorul cărora puteți analiza în doar câteva secunde volume mari de date pentru a identifica tendințele emergente și posibilele evoluții. Funcționalitățile de analiză predictivă, care utilizează diferite categorii de atribute, pot rula automat pentru a realiza prognoze pe termen scurt, mediu și lung (săptămânale, lunare și/sau anuale).
  • Este disponibilă atât în versiune desktop, cât și mobilă. La acest capitol, Power BI surclasează categoric Excel-ul, despre care se poate spune orice, dar nu și că este „mobile friendly“. Aplicația mobilă este disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS, și nu este doar un instrument de vizualizare, ci integrează funcționalități care permit stabilirea indicatorilor de performanță ce se doresc a fi monitorizați, unelte de căutare și raportare etc.

Chiar dacă este special concepută pentru a fi ușor de folosit și nu necesită competențe tehnice avansate, pentru a utiliza soluția Power BI aveți nevoie totuși de un training inițial pentru a vă familiariza cu modul de utilizare, cu funcționalitățile-cheie și modul de definire a atributelor și, nu în ultimul rând, cu modalitățile de conectare a diferitelor surse de date. Nu trebuie să neglijați nici capitolul securitate, mai ales că Power BI utilizează clasicul Active Directory (AD) pentru a controla accesul utilizatorilor la date. De exemplu, utilizând funcționalitatea Row Level Security (RLS), puteți ca, în loc să creați rapoarte diferite pentru fiecare categorie de utilizatori, să realizați un singur raport și apoi, prin controlul accesului, să restricționați accesul utilizatorilor la seturile de date pe care le pot vizualiza.

Specialiștii PRAS vă pot ajuta să valorificați complet avantajele soluției Power BI – deținem certificarea Microsoft Gold Partner de mai mulți ani și am acumulat o experiență solidă în domeniul tehnologiilor Microsoft. Prin urmare, dacă v-ați decis să transformați datele brute în informații cu relevanță reală pentru business-ul vostru, contactați-ne.