Un studiu realizat în urmă cu cinci ani arăta că mai mult de un sfert din companiile românești au declarat – atunci când au fost întrebate ce soluții de Business Intelligence folosesc – că preferă... Excel-ul!
Ce-i drept, în 2015, soluțiile de BI consacrate erau accesibile doar „premianților“. Chiar dacă nevoia de aplicații de suport decizional era conștientizată de tot mai multe organizații, puține își și permiteau să investească bani, timp și efort în implementarea unor soluții de la vendori precum SAP, Oracle, IBM sau SAS.
Pe de altă parte, s-o recunoaștem deschis: companiilor românești le place Excel-ul!
Puține sunt firmele locale care să nu fi făcut măcar o dată un raport în Excel – până și Banca Națională livrează seriile de date statistice utilizate tot în rapoarte în format Excel.
„Excel pentru afaceri” era în urmă cu doi ani cel mai căutat curs de la Camera de Comerț și Industrie.
Iar anul trecut am devenit și campioni mondiali la Excel!
Unii zic că Excel-ul conduce lumea, și poate că au dreptate.
Însă, în decursul celor cinci ani, accesul la soluțiile BI s-a democratizat radical. Vendorii au înțeles că plaja de clienți care își permit să investească în Data Mining, Data Lake și alte asemenea tehnologii „elitiste“ reprezintă o minoritate. Cel puțin comparativ cu numărul companiilor care au nevoie de soluții de raportare și analiză intuitive, ușor de utilizat și care nu necesită implementări complicate și costisitoare.
Până și Microsoft, proprietarul soluției-campion, a acceptat că Excel-ul, deși are milioane de utilizatori în întreaga lume și integrează unele funcționalități cu „arome“ de BI, nu este unealta potrivită atunci când vine vorba de raportare și analiză primară. Așa că și-a făcut singur concurență și a lansat Power BI, o soluție care redă Excel-ului rolul de instrument de calcul tabelar și își asumă sarcina de a transforma datele brute în informații acționabile de business.
Am schițat mai jos principalele argumente în favoarea utilizării Power BI pe care le-am sintetizat în urma discuțiilor avute cu clienții noștri care utilizează această soluție. Iată ce a rezultat în urma micro-sondajului realizat:
Chiar dacă este special concepută pentru a fi ușor de folosit și nu necesită competențe tehnice avansate, pentru a utiliza soluția Power BI aveți nevoie totuși de un training inițial pentru a vă familiariza cu modul de utilizare, cu funcționalitățile-cheie și modul de definire a atributelor și, nu în ultimul rând, cu modalitățile de conectare a diferitelor surse de date. Nu trebuie să neglijați nici capitolul securitate, mai ales că Power BI utilizează clasicul Active Directory (AD) pentru a controla accesul utilizatorilor la date. De exemplu, utilizând funcționalitatea Row Level Security (RLS), puteți ca, în loc să creați rapoarte diferite pentru fiecare categorie de utilizatori, să realizați un singur raport și apoi, prin controlul accesului, să restricționați accesul utilizatorilor la seturile de date pe care le pot vizualiza.
Specialiștii PRAS vă pot ajuta să valorificați complet avantajele soluției Power BI – deținem certificarea Microsoft Gold Partner de mai mulți ani și am acumulat o experiență solidă în domeniul tehnologiilor Microsoft. Prin urmare, dacă v-ați decis să transformați datele brute în informații cu relevanță reală pentru business-ul vostru, contactați-ne.