QUIZ: „Dincolo de nori“ este...

  • o piesă din repertoriul Holograf
  • un film din 1995 regizat de Antonioni
  • o telenovelă sud-coreeană difuzată din 2014
  • o trimitere către sky computing, viitorul cloud-ului.

Răspunsul corect: toate!

Pe noi ne interesează însă cu precădere ultima variantă, pentru că dincolo de Nori – respectiv de cloud computing – începe să capete substanță un nou concept, cel de „Sky computing“.

Ca să nu vă ținem însă în suspans, spunem lucrurilor pe nume de la început:

„Sky computing este un nou model de calcul în care resursele de la mai mulți furnizori de cloud sunt folosite pentru a crea infrastructuri distribuite la scară largă.“

Ce-i drept, sună cam abstract, dar e explicabil având în vedere că definiția am preluat-o dintr-un articol publicat în 2015 în International Journal of Computer Science. (1)

Subiectul – cam prea academic pentru a deveni popular – a revenit însă în actualitate anul acesta după ce profesorul Ion Stoica de la Universitatea Berkeley din California a publicat o analiză a modului în care industria Cloud computing evoluează către Sky computing. (2)
Abordarea profesorului româno-american e mai aplicată: Sky computing funcționează ca nivel superior platformelor Cloud și are rolul de a le face interoperabile. Este ceva mai mult decat multicloud, un termen care se referă în mod curent la utilizarea mai multor servicii cloud eterogene. Sky computing elimină limitările induse de tehnologiile proprietare ale furnizorilor şi permite libertate maximă în mutarea, combinarea şi integrarea serviciilor din nor. Practic, menirea sa este de a livra o versiune de Cloud computing mult mai „utilitară“, care să nu mai ţină cont de tehnologii şi furnizori.

De ce ar avea nevoie însă companiile de Sky computing?

Stoica susține că, în curând, vor apărea tot mai mulți „utilizatori sofisticaţi“, care vor avea nevoie să folosească într-un mod integrat servicii de la mai mulți furnizori de servicii Cloud.
Lucrul acesta se întâmplă deja – așa cum vă spuneam în urmă cu un an, 93% dintre companii operau deja în medii multicloud. Serviciile utilizate nu sunt însă și integrate, pentru că piața de Cloud computing este foarte fragmentată, fiind dominată de AWS, Azure și Google, care dețin laolaltă peste 60%. Fiecare platformă oferă propriile interfețe de programare, propria gamă de servicii software și chiar propriile produse hardware. În plus, o dată ce datele unei companii sunt stocate la un furnizor cloud devine destul de costisitor să le muți pe o platformă concurentă. (Atenție! – nici repatrierea nu este chiar atât de simplă pe cât ați crede.)

Să revenim însă la nevoie: piața Cloud se menține pe creștere – se va dubla până în 2025 (3), iar volumul workload-urilor migrate va evolua similar (4). Este o evoluție care creează un context propice pentru apariția clienților „pretențioși“, care vor dori ca prin multicloud să poată beneficia de cele mai bune servicii, la cel mai bun preț, de la orice furnizor și să le poată combina.
Cum ar fi de exemplu să utilizeze resursele Cloud TPU (Tensor Processing Units) furnizate de Google pentru dezvoltarea de aplicații de Machine Learning în AWS.
Sau aplicații Microsoft 365 pe altă platformă decât Azure... Sună total nerezonabil, dar să nu uităm că a fost o vreme când produsele Windows nu funcționau pe Mac, iar asocierea Linux-Microsoft era aproape o blasfemie!

Deci se poate!

Profesorul Stoica susține că și Sky computing este un obiectiv realizabil. Opinie susținută cu argumente viabile și de experții de la IBM Institute for Business Value (5), care văd Sky computing ca pe un model de afacere de tipul Plug-and-Play, care le va permite companiilor nu doar să își eficientizeze costurile, ci și să transforme infrastructura de calcul într-un detaliu.

Rămâne de văzut când și cine va face prima mișcare pentru a transpune conceptul de Sky computing în realitate.
Va fi unul din cei trei giganți? Google pare a fi în poziția cea mai potrivită – are experiență în abordări integratoare, vezi tehnologia Kubernetes, și ocupă ultima treaptă a podiumului. Azure este însă și el favorit – are deschidere către tehnologiile Open Source și adoptă rapid soluții inovatoare. AWS, la rândul său, are de apărat poziția de lider de piață, care începe să se erodeze tot mai rapid.
Sau poate că inițiativa Sky computing va aparține unui start-up care își va asuma rolul de David în bătălia cu cei trei Goliați. IT-ul abundă în povești cu proiecte lansate în garaje și ajunse multinaționale cu miliarde capitalizare bursieră.
Oricum ar fi, sky computing este un termen de care veţi auzi tot mai des pe viitor.


  1. „Sky computing: The Future of cloud computing“
  2. „From Cloud Computing to Sky Computing“
  3. Conform Markets&Markets
  4. Potrivit Morgan Stanley
  5. „Cloud computing is reaching for the sky“