Se dă următoarea situație:

Pentru a securiza accesul într-o incintă, aveți la dispoziție trei metode posibile prin care puteți proba identitatea solicitanților:

  • prin ceea ce dețin;
  • prin ceea ce știu;
  • folosindu-vă de „atributele“ lor unice.

Dacă ar fi să alegeți, pentru ce ați opta – pentru clasicele carduri de acces, pentru sistemele cu parole sau pentru utilizarea datelor biometrice?

Dacă e să ne întrebați pe noi, mergem pe ultima variantă.
Și asta pentru că, spre deosebire de primele două categorii de soluții de identificare și autentificare, datele biometrice au avantajul intrinsec că:

  • Nu se schimbă;
  • Nu se uită;
  • Nu pot fi pierdute;
  • Nu pot fi împrumutate;
  • Nu pot fi furate.

Iar falsificarea lor necesită efort și bani, mai ales că în cazurile cu cerințe critice de securitate se folosesc mai multe sisteme de verificare și monitorizare.

Este adevărat, nici noile generații de soluții bazate pe tehnologii avansate de scanare a irisului, a retinei sau a vaselor de sânge din palmă nu sunt încă foarte accesibile. E însă doar o chestiune de timp, pentru că prețul lor scade constant pe măsură ce sunt tot mai utilizate.

Cea mai bună dovadă în acest sens o reprezintă sistemele de identificare / autentificare prin amprentă. Care sunt „la modă“ de vreo două milenii încoace – prima consemnare oficială datează de prin secolul doi î.e.n., când împăratul chinez Ts'In She își folosea amprenta pentru a autentifica sigiliile puse pe actele imperiale.
În prezent, situația s-a democratizat total – câteva miliarde de persoane folosesc zilnic sistemele de autentificare prin amprentă pentru a-și debloca smartphone-urile, pentru a accesa aplicații sau conturi, pentru a semna electronic documente, pentru a putea intra sau ieși din propria casă sau din incinte cu regim de securitate ridicat, pentru a înregistra timpul de lucru, pentru a încuia / descuia lacăte inteligente, mașini inteligente, valize inteligente etc.

Tehnologia autentificării prin amprentă nu este însă doar populară, ci și sigură. Sir Francis Galton a demonstrat încă de acum două secole că probabilitatea ca două persoane să aibă amprente similare este de 1 la 64 de miliarde, chiar și în cazul gemenilor identici. Există însă și informații de dată recentă – FBI-ul susține că nu există doi indivizi care să poată avea în comun mai mult de 8 puncte specifice (minutia), din cele 30 care pot fi obținute cu un scaner de amprente cu performanțe medii.

Acesta este motivul pentru care numeroase țări au introdus deja în cardurile naționale de identitate funcționalități de securitate bazate pe sistemul „Match-on-Card“, care verifică asocierea dintre identitatea posesorului și amprenta acestuia. Tehnologia de autentificare prin amprentă este tot mai utilizată și în industria cardurilor pentru plăți electronice (mai ales în cazul celor contactless) și în cea financiar-bancară și avem exemple și în România. Aplicațiile nu se regăsesc însă doar la acest nivel, amprenta fiind folosită în prezent pe scară largă și în soluții mai „populare“, precum cele de control acces sau de pontaj.

Există însă și provocări specifice – deși tehnologia este, în mare, identică, nu toate soluțiile de identificare / autentificare prin amprentă sunt „egale“. De aceea, pentru a avea garanția reușitei unui proiect, în alegerea soluției trebuie să țineți cont de caracteristicile tehnice, de modul în care sunt gestionate și protejate datele biometrice – atenție sporită la acest aspect pentru că intră sub incidența GDPR! –, de posibilitatea integrării cu alte sisteme de securitate fizică și monitorizare etc.

Dacă doriți să utilizați un sistem biometric de identificare / autentificare prin amprentă în cadrul companiei voastre, dar nu vă descurcați prin labirintul reglementărilor și nici cu aspectele tehnice conexe, specialiștii noștri vă pot ajuta. Avem deja în portofoliu o serie de proiecte realizate și vă putem oferi servicii de suport complete, de la consultanță, selectare soluție și implementare, până la configurare, personalizare și mentenanță. Contactați-ne pentru mai multe detalii.